Makkelijk improviseren tijdens het zingen

improvisatie inspiratie Sep 07, 2021

Improviseren tijdens het zingen geeft veel zangers een eng gevoel. Misschien ervaar je dit ook? Je weet niet wat je moet zingen, bent bang om fouten te maken,… Vandaag help ik je hier graag mee!

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

Improvisatie en zingen

Improvisatie, dat is een heel eng begrip voor veel zangers. Veel over improvisatie heb ik in vorige afleveringen al eens besproken, je kan deze video’s altijd terugkijken. Het gaat om de volgende video’s:

>> Zingen & Improvisatie

>> Improvisatie voor zangers: blue’s toonladder

Vandaag gaan we het minder hebben over technieken, tools en tips om te improviseren. We gaan het improviseren vooral in praktijk brengen met een oefening. We gaan namelijk een paar minuten vrij improviseren. Ik ga je hierbij helpen, we doen dit samen!

Wat je hiermee gaat leren kan je uiteindelijk toepassen in alle liedjes: van rock en pop tot jazz muziek. Je leert dit om vrij te zijn en vrij te durven zijn tijdens het zingen.

Improvisatie in de praktijk

⏩ Spoel de video door naar minuut 2:38 voor de uitleg van de oefening om te improviseren tijdens het zingen.

We gaan de oefening doen met vier akkoorden. Dit zijn de vier meest voorkomende akkoorden in de popmuziek. Het idee is dat we drie minuten lang gaan improviseren. Natuurlijk sta je er niet alleen voor. Ik help je hierbij en geef je wat richtlijnen.

  • Ten eerste gaan we spelen met verschillende klanken. ⏩ Spoel door naar 3:22 om verschillende voorbeeld klanken te horen. Ik zing een aantal klanken voor en jij mag mij nazingen. Hier telt één regel: je mag mij niet 100% nazingen. Er moet minstens één verschil in jouw eigen versie zitten.
  • Het tweede is dat we in plaats van met klanken met tekst gaan improviseren. Dat kan tekst zijn die al in het nummer voorkomt, of het mag je eigen uitgevonden tekst zijn.

Tijdens de oefening ga ik zingen en stop ik hier op een bepaald moment mee. Het is dan aan jou! Vergeet niet dat je moet variëren en mij niet precies mag nazingen.

⏩ Start de 3 minuten improvisatie oefening, spoel hiervoor de video door naar 5:18.

Herhalen herhalen herhalen…

Het kan zijn dat je heel veel uit deze oefening hebt gehaald of juist dat je niet wist waar je moest beginnen en het moeilijk vond. Dat is helemaal niet erg. Het is dan juist goed om deze oefening te herhalen. Door dit vaker te doen ga je namelijk nieuwe dingen ontdekken.

Tip! Op het moment dat je bezig bent met een bepaald lied: zet hiervan de karaoke versie op en probeer op die versie te improviseren. Ik weet dat het in het begin moeilijk is om af te stappen van het originele lied. Hoe vaker je gaat improviseren tijdens het zingen, hoe makkelijker het is om die vrijheid op te zoeken.

Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en aarzel niet om deze oefening vaker te doen. Ik daag je hierbij uit om deze oefening drie keer te doen deze week, dan pas ga je die vrijheid stilaan beginnen voelen opkomen!

Laat mij in de comments weten wat je van de video vond en wat jij eruit hebt gehaald. Deel je je improvisatie graag met andere zangers? Dat kan in onze gesloten facebook groep! Ik ben benieuwd om van je te horen!