Makkelijk improviseren tijdens het zingen door te “scatten”

improvisatie Nov 16, 2021

Vandaag kom je een specifieke techniek te weten om makkelijk te kunnen improviseren tijdens het zingen. Zonder dat het moeilijk hoeft te gaan en zodat jij je vrij kunt voelen.

 

Klaar om de transformatie van “onwetende” naar “zelfzekere” zanger mee te maken? Op 10 februari 2022 gaat de Zelfzekere Zanger Bootcamp door! Hét (online) event voor gepassioneerde zangers die zich verder willen ontwikkelen (en ja, het is gratis!). Meld je aan op de wachtlijst om als eerste te weten te komen wanneer je je kan aanmelden voor dit unieke evenement 👇🏻

Ben je bang om te improviseren?

De fout die de meeste zangers maken is dat ze bang zijn van het woord ‘improvisatie’. Ze zijn bang om fouten te maken en zetten improvisatie daarom helemaal aan de kant. Ze zingen alleen nog maar hoe de originele artiest dit doet. Vaak zitten onwetende zangers met hun mond vol tanden op het moment dat zij moeten improviseren. Ze weten niet wat ze moeten doen en ze slaan helemaal dicht. Ze zijn overweldigd en bang om fouten te maken. 

Terwijl zelfverzekerde muzikanten zich juist vrij voelen tijdens het improviseren. Die horen de muziek en spelen met de muziek, de akkoorden en het ritme. Die vinden het juist fijn om eens een ‘foute’ noot aan te raken. Ze moeten dan namelijk een creatieve manier vinden om weer op hun pootjes terecht te komen.

De zelfverzekerde zanger die maakt plezier, dat is hetgeen waar wij naartoe willen met zingen. Plezier maken en je eigen gevoel erin kwijt kunnen. Dat zingen jouw creatieve en emotionele uitlaatklep is. 

De Zing Je (Zelf) Vrij formule

We bevinden ons in de pijler ‘creativiteit’ in de ‘Zing Jezelf Vrij’ formule. Hoe kunnen we met een nummer creatief aan de slag gaan? Improvisatie is hier een onderdeel van. Improvisatie kan bevrijdend zijn, dat is hetgeen waar wij vandaag naar gaan kijken.

Een “motief” zingen

Een techniek, om zonder moeite makkelijk te gaan improviseren tijdens het zingen, is om een bepaald motiefje te leren. Deze kan je altijd opnieuw gebruiken tijdens het improviseren. Een motiefje is een stuk van een melodie, verschillende opeenvolgende noten, die je op allerlei toonladders kunt plaatsen. Wat bedoel ik daarmee? 

⏩ Spoel door naar 2:42, hier laat ik je horen wat ik bedoel met een motiefje en kan je de oefening meedoen. 

Het enige wat je doet is de eerste noot elke keer aanpassen, terwijl de rest hetzelfde blijft. Dat zorgt ervoor dat jij niet elke keer bang hoeft te zijn dat je niet weet wat je moet zingen. Je hebt namelijk je motiefje waarop je kunt terugvallen. Alleen die eerste noot improviseer je. 

⏩ Spoel door naar 5:12, hier laat ik je een ander motiefje horen en kan je de oefening meedoen.

In het begin kan het moeilijk zijn om erin te komen maar dat komt goed. Nu komt de magie, we gaan namelijk deze twee motiefjes samenvoegen in een improvisatie. 

⏩ Spoel door naar 6:50 om te luisteren hoe deze motiefjes samen worden gevoegd.  

Je schakelt eigenlijk de hele tijd van het ene motiefje naar de ander. Door dit te doen heb je al een heel improvisatie stuk op zich. Wat we nu gaan doen: we gaan beginnen met motief nummer 1, daarna gaan we door naar motief nummer 2. Vervolgens gaan we deze door elkaar halen: een melting pot! Zullen we dit eens proberen?

⏩ Spoel hiervoor door naar 8:14 

Ik ben super benieuwd hoe dit is gegaan! Voelt het voor jou al makkelijker om te improviseren tijdens het zingen? Laat dit weten in de comments hier onderaan de pagina. 

Wil je graag deel uitmaken van de leukste zangfamilie op facebook? Meld je hier (gratis) aan!

Je “scat” woordenschat uitbreiden

Het kan zijn dat je improvisaties de hele tijd op de achtergrond hebt geschoven. Dan kan dit een hele enge oefening geweest zijn voor jou. Misschien ben je hier al een tijdje mee bezig en is deze oefening heel leuk voor jou.

Waar je je hierin ook bevindt, vergeet niet: we willen afstappen van wat die onzekere zangers doen. Die improvisatie uit de weg gaan en angst hebben om fouten te maken.

Wij willen juist die vrijheid gaan ervaren. Dit doen we door ons vast te houden aan bepaalde motiefjes, zoals de twee die we vandaag hebben geoefend. Ik heb vandaag deze twee gebruikt maar vergeet niet dat er nog 1001 andere motiefjes zijn.

Je kunt nog meer motieven toevoegen waardoor je uiteindelijk een soort vocabulaire aan motieven verzameld. Dit zorgt ervoor dat je niet meer hoeft te aarzelen wanneer je gaat improviseren en er veel vrijer mee om kunt gaan. 

Psssst: wil je nog meer te weten komen over improvisatie? Check dan zeker deze video!

Ook zangtechniek is belangrijk

Het creatieve is één ding. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je dit moet zingen. Als je geen zangtechnische basis hebt en die noten komen er niet mooi uit, dan ga je je nooit vrij voelen om creatief aan de slag te gaan.

Zangtechniek is daarom zo belangrijk! Ik nodig je hiervoor uit om mee te doen met de 5-daagse ‘Zo Zing Je Zuiver’-challenge. Hier leer jij, helemaal gratis, die essentiële zangtechnieken die jou gaan helpen om vrijer en creatiever aan de slag te gaan tijdens het zingen! Meld je hieronder (gratis) aan 👇🏻

Bedankt dat je deze tijd met mij hebt doorgebracht. Ik hoop dat je er veel aan hebt gehad en je nu makkelijk kunt improviseren tijdens het zingen. Heel graag tot volgende week!