Met gemak hoge noten zingen dankzij één zangtechniek

zangtechniek Sep 28, 2021

Vandaag gaan we een zangtechniek leren die je gaat helpen schakelen tussen je borststem en je kopstem zodat je met gemak hoge noten kunt gaan zingen!

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

 

 

Opgelet…

Wat vaak gebeurt bij onwetende zangers: zij gaan trekken in de hoogte. Daarmee bedoel ik dat wanneer je gaat zingen en de hoogte in gaat er een spanning ontstaat. Door deze spanning kan je op een bepaald moment niet meer zingen. We schakelen dan naar een luchtige kopstem.

De onwetende zanger schakelt vaak te laat van borststem naar kopstem. Dat heeft te maken met het principe van mixed voice. Hier hebben we het al eerder over gehad. Wil je hier meer over weten? Check de volgende afleveringen:

👉🏻 Mix voice: dé oplossing om makkelijk hoger te zingen

👉🏻 Vocal Workout: Mix Voice

De onwetende zanger v.s zelfzekere muzikant

De ideale situatie is dat we op tijd schakelen tussen borst- en kopstem. Vooral dat we de kopstem gaan gebruiken. Sommige zangers gebruiken deze namelijk helemaal niet.

De zelfzekere muzikant heeft dit allemaal onder de knie; die weet wanneer hij moet schakelen tussen de borst- en kopstem. Ook weet hij wanneer en welke zangtechniek daar gebruikt wordt. Op deze manier lukt het hem op met gemak hoge noten te gaan zingen.

Misschien kan jij je terugvinden in de onwetende zanger, die niet goed weet wanneer te schakelen en veel spanning op zijn borststem zet. Of misschien kan jij je wel vinden in de zelfverzekerde muzikant. Natuurlijk willen we uiteindelijk allemaal die zelfverzekerde muzikant zijn. Geen zorgen! Ik ga je hierbij helpen.

Zing Je (Zelf) Vrij Formule

Zoals je weet bestaat de Zing Je (Zelf) Vrij Formule uit vier pijlers. Op het moment dat deze vier pijlers samenwerken kunnen we de ultieme vrijheid ervaren.

Vandaag ligt dus de focus op de pijler ‘ zangtechniek’. Dit gaan we oefenen met het lied Drivers License van Olivia Rodrigo. Dit nummer is geweldig om deze techniek mee uit te leggen!

Niet tevreden?

Nog één ding voordat we verder gaan. Het kan namelijk zijn dat jij je kopstem helemaal niet mooi vindt en dat je daarom je borststem vaak gebruikt. Je kopstem is dan heel luchtig, onstabiel, trillend of misschien zelfs vals omdat je de juiste noten niet kunt aanhouden.  Weet dat dit heel normaal is! Vooral omdat je niet vaak in kopstem zingt.

Ik was ook zo iemand die altijd in borststem bleef zingen en heel weinig aandacht aan die kopstem besteedde. Wat we hier gaan doen: we gaan je kopstem ontwikkelen zodat deze krachtiger en sterker wordt. Zodat we deze kunnen laten samenwerken met jouw borststem. Dit is het hele principe van mix voice.  Vind jij je kopstem of borststem niet mooi? Vertrouw er dan op dat dit makkelijk gaat worden door deze oefening vaker te doen.

⏩ Spoel de video door naar minuut 5:10 om deze oefening samen te doen!

Hoe heb je de oefening ervaren? Vind je het moeilijk? Voel je het moment van de schakel? Laat mij dit in de comments weten!

Cry zangtechniek

De techniek die we vandaag bekijken heet “cry”. Zonder die cry gaat het schakelen tussen je borststem en kopstem veel moeilijker en heb je veel meer lucht in je kopstem. Dat is iets wat je niet wilt.

Wij willen de zelfzekere muzikant worden met een sterke kopstem met kracht die alle noten van de wereld kan zingen! En waar de schakel tussen kop- en borststem zonder enig kraakje gebeurd. Dus neem je tijd en wees geduldig. Het is een moeilijke zangtechniek. Je lichaam heeft de tijd nodig om dit te ‘absorberen’.

Volgende stap…

Tot slot: cry is een belangrijke maar gevorderde zangtechniek, er bestaan nog andere essentiële zangtechnieken. Zonder deze essentiële zangtechnieken heeft het geen zin om aan gevorderde zangtechnieken zoals ‘cry’ te beginnen. Om deze essentiële zangtechnieken te leren nodig ik je graag uit om mee te doen met de Zo Zing Je Zuiver Challenge. Hier leer je in 5 dagen de essentiële zangtechnieken. Als je deze onder de knie hebt kan je aan de slag gaan met  gevorderde zangtechnieken!

Meld je hier (gratis) aan 👇🏻

Ik hoop dat je hebt genoten van deze zangvideo en je de “cry” zangtechniek blijft oefenen zodat je met gemak die hoge noten kunt gaan zingen. Wees geduldig, geef jezelf de nodige tijd om deze techniek onder de knie te hebben.

Wil je graag deel uitmaken van een community vol gelijkgestemde zangers? Check hier de leukste zangfamilie op facebook!

Veel succes, en vooral: veel zangplezier!