Minder verlegen zijn tijdens het zingen

inspiratie mindset Dec 07, 2021

In deze video leer je een paar tips om minder verlegen te zijn tijdens het zingen zodat je vol zelfvertrouwen en vrijuit kunt gaan genieten van het zingen. 

 

Klaar om de transformatie van “onwetende” naar “zelfzekere” zanger mee te maken? Op 10 februari 2022 gaat de Zelfzekere Zanger Bootcamp door! Hét (online) event voor gepassioneerde zangers die zich verder willen ontwikkelen (en ja, het is gratis!). Meld je aan op de wachtlijs om als eerste te weten te komen wanneer je je kan aanmelden voor dit uniek evenement 👇🏻

 

Onwetende vs. zelfzekere muzikant

De fouten die de onwetende zanger maakt is dat hij/zij in zijn schulp kruipt als hij voor andere mensen moet gaan zingen. Iemand die niet durft om voor andere mensen te zingen. De onwetende zanger houdt zichzelf klein en durft daar niet sterk in zijn schoenen te staan.

Ook gaat de onwetende zanger vaak ‘lief’ zingen. Die gaat geen uitdagingen aan door bijvoorbeeld verschillende stemeffecten toe te passen tijdens het zingen. Misschien herken jij jezelf hier wel in en associeer jij jezelf met die onwetende zanger. 

Waar we naartoe willen is die zelfverzekerde muzikant die zich vrij voelt tijdens het zingen, die zijn ware kleuren kan laten zien, die niet bang is om effecten toe te voegen tijdens het zingen.

Deze muzikant heeft veel minder last van onzekerheden, gaat uitdagingen aan en neemt risico’s tijdens het zingen. Het hoeft niet altijd perfect te zijn. Het belangrijkste is dat je geniet en dat je je vrij voelt tijdens het zingen. Dat is ons doel: het zijn van die zelfverzekerde muzikant! Misschien herken je je hier al in, of nog niet helemaal. Hier gaan we vandaag samen aan werken. 

De Zing Je (Zelf) Vrij Formule

Zoals je weet bestaat de ‘Zing Je Vrij Formule’ uit vier pijlers. Wat we vandaag gaan behandelen valt onder de pijler ‘Mindset’.

Wat is jouw intentie?

Vandaag gaan we oefenen met het refrein van ‘I’m still standing’ van Elton John.  

⏩  Spoel de video door naar 2:48 om samen de tekst van het refrein door te lopen. 

Met dit stukje tekst gaan we werken. Waarom?

Om niet verlegen te zijn tijdens het zingen en om meer zelfvertrouwen te hebben beginnen we bij onze mindset. Onze mindset kunnen we veranderen als we geloven in wat we tegen onszelf zeggen. Als we altijd angstig, onzeker en slecht tegen onszelf blijven praten dan gaat dit niet helpen. Daarom heb ik speciaal dit lied uitgekozen, omdat deze tekst zo inspirerend is. Het kan je aanmoedigen tijdens het zingen om nummers uit te zoeken met een inspirerende tekst. Laten we eens naar de tekst kijken. 

De eerste zin is ‘Don’t you know that I’m still standing’. Dit betekent: ik sta hier nog altijd. Die zin gaat er vanuit dat daarvoor iets gebeurd is, wat zou er gebeurd kunnen zijn? Dat kan bij iedereen iets anders zijn. Iedereen kan dit op zijn eigen manier invullen. Het kan over een liefdesrelatie gaan of over een uitdaging in je leven. Zoals: dat je ondanks je onzeker bent over het zingen en dat je toch hier voor andere mensen staat te zingen. 

Wat zou hetgeen zijn waarom jij zou zeggen ’I’m still standing’? Wat is jouw invulling? Neem iets specifieks in gedachten, bijvoorbeeld iets wat jij hebt overwonnen en jou sterker heeft gemaakt. 

Dan de laatste zin: ‘Picking up the pieces of my life without you on my mind’, kan over een breuk gaan. De ‘you’ in deze zin kan ook over dat negatieve stemmetje in jouw hoofd gaan. Een interpretatie zou kunnen zijn: ‘Hoewel de innerlijke criticus wel altijd zijn gedachtes zegt sta ik er nog. De gebroken delen heb ik aan elkaar kunnen lijmen, zonder die innerlijke criticus in mijn achterhoofd’. 

Ik laat het verder aan jou over wat jouw interpretatie hiervan is. Laten we het gaan zingen met die interpretatie in ons hoofd. En mocht je jouw eigen intentie nou nog niet weten? ⏩ Spoel dan terug naar 2:48, dan kijken wij samen opnieuw naar jouw invulling.

Een intentie zetten voordat je gaat zingen is een goeie manier om meer zelfvertrouwen te creëren. Daardoor focus je je op de goede gedachten en niet de negatieve. 

⏩  Spoel de video door naar 7:00 minuten om te zingen met jouw intentie.

Psssst: wil je meer te weten komen over hoe je kan omgaan met kritiek en commentaar van andere mensen? Check dan zeker deze video!

Geloven in wat je zingt

In het eerste deel zijn we erachter gekomen wat jouw intentie is tijdens het zingen. Het volgende deel is om naast je intentie te zetten, te geloven wat je zingt. Want het is goed om andermans liedjes te zingen, maar als je het niet gelooft heeft het geen zin. 

De volgende opdracht is daarom als volgt: ga voor een spiegel staan, kijk jezelf in de ogen en zing het liedje nu nog eens. Je mag alleen meezingen als je het zelf gelooft. Het geloven kan in fases, je kan 1% geloven of 100%.  Als je niet minstens 1% gelooft dan mag je niet meezingen. Deal? 

⏩  Spoel de video door naar 8:28 minuten, kijk jezelf aan in de spiegel en zing mee.  

Sluit je ogen

Nu wil ik het nog een laatste keer zingen maar deze keer gaan we het met gesloten ogen zingen. Dat kan namelijk weer voor een ander perspectief zorgen. 

⏩  Spoel de video door naar 9:22 minuten en sluit je ogen. 

Hoe voelde dat? Heb je een verschil gevoeld met gesloten ogen, voor de spiegel of met je intentie? Deze drie zaken kan je in elke situatie toepassen. Bijvoorbeeld als je verlegen bent om voor andere mensen te zingen of als je stress, angst of twijfels hebt. Door op een van deze drie zaken te focussen, gaat de rest verdwijnen.

Stel, je bent aan het zingen met de focus op je intentie en er komt een bepaalde negatieve gedachten. Probeer deze te laten varen en terug te gaan naar je intentie en hierop te focussen. 

Ik hoop dat dit heeft geholpen. Naast dat het gaat om de juiste mindset met zingen is het ook belangrijk om te weten hoe je stem werkt, om stemvrijheid te ervaren. Als je zangtechniek niet juist is ga je automatisch ook meer onzekerheid ervaren. Daarom is het belangrijk dat je naast je mindset ook aan je techniek werkt. Om aan je zangtechniek te werken nodig ik je graag uit voor de ‘Zo Zing Je Zuiver’-challenge. Dit is helemaal gratis. In vijf dagen leer ik je alle essentiële zangtechnieken. Dat gaat je helpen om met meer zelfvertrouwen te kunnen zingen. Dit in combinatie met een ijzersterke mindset zorgt ervoor dat  je de wereld aankan! 

 

Bedankt voor het lezen/luisteren/kijken, laat me weten wat je uit deze aflevering hebt gehaald, hoe het voor je voelde om een lied op deze manieren te zingen. Heeft het je geholpen om minder verlegen te zijn tijdens het zingen? Ik hoor graag van je!

Tot volgende week!

P.S: Weet je wat een goeie oefening om minder verlegen te zijn tijdens het zingen? Je muzikaal verhaal delen met de buitenwereld! Word lid van onze gesloten facebook groep en deel je muzikaal verhaal!