Mix voice: dé oplossing om makkelijk hoger te zingen

populair zangtechniek Dec 24, 2019

Begin je soms hoger en hoger te zingen en voel je meer en meer spanning? Vandaag gaan we kijken hoe we dit kunnen vermijden!

Voor we aan deze zangsessie beginnen raad ik je sterk aan om eerst je stem op te warmen. Hoe? Download hieronder mijn Ultieme Opwarming! Helemaal gratis krijg je een pdf en mp3 in je mailbox die je stap voor stap begeleidt om je stem op een gezonde manier op te warmen.

 

Wat?

Wanneer je een hele zware (en lage) ‘aaaaah’ zingt, waar voel je dat dan trillen? De meeste mensen voelen dat in hun borstkast, daarom wordt dit de ‘borststem’ genoemd.

Zing nu eens een hele hoge, opera-achtige ‘oeh’. Waar voel je dit trillen? De meeste mensen voelen het in hun hoofd trillen, daarom wordt dit de ‘kopstem’ genoemd.

Borststem, kopstem, we hebben maar 1 stem! Waarom die verschillende termen dan?

Wanneer we in onze borststem zingen, gaat er een bepaalde spier aan onze stembanden trekken, ik noem deze spier de ‘borststemspier’ (de wetenschappellijke naam gaan we toch nooit onthouden ?).

Wanneer we in onze kopstem zingen, gaat er een andere spier aan onze stembanden trekken. Ik noem deze spier de ‘kopstemspier’ (wetenschappellijke naam is cricothyroid).

Onze mix voice is de samenwerking tussen deze twee spieren waardoor je in de hoogte krachtige noten kunt gaan zingen.

Oefening

De oefening vandaag bevindt zich in het refrein van ‘I’ll Be There ‘ van Jess Glynne. Hier switchen we heel de tijd van borst- naar kopstem. Veel plezier!