Moeilijkheden Overwinnen Als Zanger

Nov 08, 2022

Ervaar jij tijdens je zangavontuur ook heel vaak moeilijkheden? In de aflevering van vandaag gaan we concreet bekijken hoe we die kunnen overwinnen.

Veel zangers waarmee ik begin samen te werken, zetten aan het begin van ons traject heel vaak een doel voorop dat ze willen bereiken. Vervolgens beginnen we aan dat doel te werken, overwinnen we daarvoor een hele hoop moeilijkheden, en komen we uiteindelijk aan dat langverwachte doel. Maar op dat moment zeggen diezelfde zangers: “Oei, eigenlijk heb ik een nog veel groter doel.”

Je kan het vergelijken met een berg beklimmen. Je start met het beklimmen van die berg, maar eens je boven bent, heb je een ander perspectief dan wanneer je beneden stond. Pas op dat moment zie je dat er verderop nog een piek ligt die je kan en wil beklimmen. 

Maar heel wat zangers raken gedemotiveerd doordat ze telkens nieuwe uitdagingen zien. Hun innerlijke criticus begint dan heel luid te roepen. “Het heeft toch geen zin. Dit zal veel te lang duren en je zal er toch niet raken”, zeggen die negatieve stemmetjes dan. “Wie denk je wel dat je bent?”

Misschien herken je dat ook bij jezelf?

 

‘The Climb’

Een manier om daarmee om te gaan, is om die gevoelens in een nummer te steken. Een bekende quote luidt: ‘It’s not the destination, it’s the journey’. Niet het doel is het belangrijkste, maar wel de weg ernaartoe. Deze quote klinkt misschien wat cliché, maar volgens mij zit er heel wat waarheid in.

Onlangs kwam ik het nummer ‘The Climb’ van Miley Cyrus opnieuw tegen, en ik merkte hoezeer dat nummer aansluit bij dit thema. Daarom wil ik vandaag graag dit nummer samen met jou zingen. Want soms kan het helpen om demotiverende gevoelens in een nummer te steken om al die emoties te verwerken.

Ik zou je dus willen vragen om eens terug te denken aan zo’n moment bij jezelf. Had jij ooit een groot doel waar je naartoe wilde werken, maar begon je aan jezelf te twijfelen? Of is dat op dit moment het geval? Denk aan de gevoelens die je daarbij hebt/had, en probeer jezelf ervan te overtuigen dat het niet om het doel op zich draait. Nee, alles draait om de weg ernaartoe, en meer nog: wie we worden tijdens die reis, tijdens die klim!

>> Ga naar minuut 3:11 in de video en zing mee

 

I can almost see it

That dream I'm dreaming, but

There's a voice inside my head saying

"You'll never reach it"

 

Every step I'm taking

Every move I make feels lost with no direction

My faith is shaking

 

But I, I gotta keep trying

Gotta keep my head held high

 

There's always gonna be another mountain

I'm always gonna wanna make it move

Always gonna be an uphill battle

Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there

Ain't about what's waiting on the other side

It's the climb

Voel je hoe intentie in een nummer steken dat nummer helemaal kan transformeren? Je emoties op die manier in een nummer kunnen steken is zo belangrijk. Want dan kunnen we beginnen verwerken, en groeien richting die vrijheid die we als zanger allemaal zo graag willen, niet?

 

En verder?

 

Wil je hier nog verder en dieper in duiken? Dan nodig ik je heel graag uit voor deze workshop waarin we dieper duiken in de wereld van zangtechniek: www.zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. 

Ik wil je ten slotte graag opnieuw bedanken om jouw tijd hier samen met mij te hebben doorgebracht, en heel graag tot de volgende aflevering! Daaaaag!