Omgaan met perfectionisme tijdens het zingen

inspiratie mindset Jun 08, 2021

Hoe ga je om met perfectionisme tijdens het zingen? Perfectionisme is een moeilijk maar belangrijk thema. Vandaag help ik je hier graag mee verder!

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

Wat we vandaag over perfectionisme gaan leren is geïnspireerd door het boek “Everything Is Figureoutable” van Marie Forleo, een super straffe madam!

We gaan in de korte tijd die we vandaag samen hebben perfectionisme niet kunnen wegtoveren maar deze video geeft je hopelijk inzichten om dit doel te bereiken.

Waarom perfectionisme?

Perfectionisme is niet persé hoge doelen stellen maar eerder angst. Perfectionisme is de angst om te falen, om beoordeeld te worden, om niet goed genoeg te zijn.

Elk nieuw ding dat je leert gaat niet vanaf de eerste keer perfect zijn, het vraagt oefening. Wanneer je een fout maakt gaan de meeste zangers het opnemen als “ik ben de fout, de teleurstelling” terwijl eigenlijk de fout zich buiten ons bevindt.

Omdat we de fout en teleurstelling naar ons toe trekken, en ons dan een “mislukking” voelen, is het vaak moeilijk om dat gevoel van perfectionisme los te laten (want wie wilt nu als “mislukking” beschouwt worden?!).

Door in te zien dat de fouten die we maken niets te maken hebben met hoe we zijn als persoon, door afstand te scheppen tussen onze fouten en onszelf, kunnen we ook afstand nemen van perfectionisme.

Jezelf vergelijken

Er zijn ook veel zangers die zich gaan vergelijken met andere zangers. Neem nu bijvoorbeeld Adele die al jaren zingt en dus al jaren ervaring heeft opgedaan.

Wanneer beginnende zangers zich vergelijken met een zanger die al jaren ervaring heeft opgedaan komt er snel een demotiverend gevoel naar boven. Of gedachtes zoals:

“Ik ga nooit zo goed zijn als (zanger X)”

of

“Ik durf niet, (zanger X) doet dat veel beter als mij!”

De enige persoon met wie je je eigenlijk écht zou mogen vergelijken ben jij. De zanger en persoon die je in het verleden was.

Vraag jezelf af: Hoeveel ben je al verbeterd tegenover 3 maanden geleden? Welke weg heb je afgelegd?

Medicijn tegen perfectionisme

Het medicijn tegen perfectionisme tijdens het zingen = vooruitgang.

Marie Forleo zegt het zo mooi:

Progress not perfection.

Marie forleo

We denken vaak dat vooruitgang er uitziet als een stijgende lijn. Maar vooruitgang kan soms dalen of een paar stappen naar achter gaan waarna het ineens weer 20 stappen vooruit gaat, weer beetje daalt en dan ineens piekt tot we ons doel bereiken.

Marie Forleo toont het zo aan in haar boek (en ik ben er volledig mee eens!) 👇🏻

Blijf altijd naar je doel toewerken en ga er nooit van uit dat het onbereikbaar is.

Benieuwd naar een stappenplan om je zangdoelen waar te maken? Check dan zeker deze video!

Actie!

Met de intentie dat vooruitgang belangrijker is dan perfectie gaan we een lied zingen. We werken vandaag met “Son Of Man” uit de film Tarzan. Laten we samen naar de tekst kijken…

Son of Man, look to the sky: hoopvol gevend: kijk naar je doelen

Lift your spirit, set it free: de gedachten dat je niet goed genoeg bent, laat ze gaan

Some day you’ll walk tall with pride: op een dag ga je je doel bereiken en trots zijn op jezelf zijn

Son of Man, a man in time you’ll be: je hebt tijd nodig, wees geduldig

Wees overtuigd van en geloof in de boodschap terwijl je zingt!

⏩ Spoel de video door naar minuut 11:43 en zing mee!

Hopelijk helpt dit je verder om om te gaan met perfectionisme tijdens het zingen. Hoe ervaar jij de mantra “progress not perfection”? Ik hoor heel graag van je in de comments! 😊

Tot volgende week!