Ontdek De Kracht Van Stil Zingen

zangtechniek Mar 14, 2023

Wil jij de kracht van stil zingen ontdekken? Dan is deze aflevering helemaal voor jou!

Is het niet mooi hoe de woorden ‘kracht’ en ‘stil’ zo mooi in één zin passen? Stil zingen is dan ook zo belangrijk, want veel beginnende en onwetende zangers houden daar geen rekening mee.

Veel beginnende zangers gaan een nummer met maar één soort dynamiek zingen: ofwel heel stil, ofwel (middelmatig) luid. Maar voor de rest spelen ze daar niet mee. Dat zorgt ervoor dat hun nummers vaak nogal saai kunnen overkomen. Dat willen we natuurlijk niet.

Wanneer ze stil zingen, zullen ze dat ook niet in hun voordeel gebruiken. Terwijl je door stil te zingen iemand net kippenvel kan bezorgen. Spelen met luid en stil kan heel krachtig zijn. Maar beginnende zangers zijn zich daar nog niet helemaal van bewust.

 

De zelfzekere zanger

Van zodra je die fouten niet meer maakt, kom je terecht in de wereld van de zelfzekere zanger, en gaat er een hele nieuwe muzikale wereld voor je open. Want dan kan je met je stem spelen, en geef je niet enkel je stem de nodige rust om te ontspannen, maar ook je luisteraar. Want twee uur lang luisteren naar iemand die luid aan het zingen is, is niet zo aangenaam. 

In die wereld kan je ook spelen met dynamiek om een bepaalde opbouw in je nummer te steken, waardoor je echt die kippenvelmomenten kunt gaan opzoeken. En dat is waar we uiteindelijk naartoe willen werken, toch?

 

Hoe zing ik stil?

Dus hoe doen we dat nu, stil zingen als kracht gebruiken in een nummer? 

Zoals je weet is alles wat we hier doen gebaseerd op de vier grote pijlers van de Zing Je Zelf  Vrij formule: mindset, zangtechniek, creativiteit en verbinding. Vandaag bevinden we ons in de zangtechnische pijler.

De eerste stap is leren stil zingen. Want heel vaak, wanneer we stil zingen, kruipen we ineen, maken we ons klein, en zit er heel veel lucht op onze stem. Dat willen we niet. We willen stil kunnen zingen zonder die lucht.

Eens je dat onder de knie hebt, eens je stem stabiel aanvoelt en die ademsteun er is, komen we bij de tweede stap, en dat is bewuste keuzes maken in een nummer: waar zing ik stil en waar ga ik luid?

 

‘Before I go’

Laat ons dat eens toepassen op een nummer. Als voorbeeld heb ik gekozen voor Before I go van Guy Sebastian. Het stukje waarmee we zullen werken, is het refrein:

 

You thought you had me

You thought that I was done but

I'm stronger up against the ropes

I am a fighter before this fight is over

You'll know my name before I go

 

>> Zing en oefen het refrein mee vanaf minuut 3:58 in de video

 

Als eerste stap zullen we kijken naar het concept van stil zingen. Laat ons het refrein dus eens zingen alsof we een baby’tje in slaap wiegen. Let daarbij vooral op dat je stem niet te luchtig wordt. Denk aan je ademsteun!

Houd de afstand tussen je oor en je schouder ook zo groot mogelijk. Veel zangers die stil gaan zingen, kruipen ineen en ‘denken’ alles heel klein. Schouders naar binnen, nek naar voor. Dat willen we niet. Want hoe minder ruimte we hebben, hoe geforceerder alles zal klinken. Dus denk daar aan.

>> Zing mee vanaf minuut 5:39 in de video

Goed, nu kunnen we naar de tweede stap: bewuste keuzes maken over onze opbouw. Daarbij hebben we drie opties:

 

  1. ‘contrasten’: we beginnen stil en gaan ineens naar heel luid (vanaf minuut 8:12)

  2. opbouwen: we beginnen stil en gaan dan luider en luider zingen (vanaf minuut 9:08)

  3. golfbeweging: we beginnen stil, gaan dan luider, en bouwen dan weer af naar stil (vanaf minuut 9:48)

 

>> Spoel de video door naar de aangegeven tijd om de drie mogelijkheden samen uit te proberen

Wat is jouw favoriet? Laat het mij zeker weten in de comments hieronder. Er is natuurlijk geen juist of fout, het belangrijkste is dat je bewust omgaat met die dynamiek. Want eens je dat kan, dan kan je echt die kippenvelmomenten creëren bij jouw publiek. 

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Natuurlijk, zonder een stevige zangtechnische basis lukt dit niet. Om jou die te geven, organiseer ik daarom binnenkort een (gratis) workshop: ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin zullen we het hebben over die belangrijke zangtechniek die je nodig hebt om gezond en krachtig te kunnen zingen. Die zangtechniek zal je ook helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen. 

Wil jij weten wat die zangtechniek is? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

 

Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week!