Ontspannen zingen met een ontspannen tong

zangtechniek Apr 21, 2020

Heb je soms heel veel spanning in je keel en nek tijdens het zingen? Dan kan dat misschien te maken hebben met je tong! Vandaag kijken we naar wat tongspanning juist is en hoe je ervan af geraakt om zo ontspannender te gaan zingen.

 

Voor we gaan zingen, kijken of je tongspanning hebt en hoe je ervan af geraakt, is het belangrijk om je stem op te warmen. Download hieronder mijn Ultieme Opwarming helemaal gratis ??

Wat is tongspanning?

Het simpele antwoord is: spanning aan de basis van je tong. Je voelt je nek- en keelspieren helemaal opgespannen en je voelt dat je klank helemaal niet vrij klinkt. Je ervaart het als een genepen gevoel tijdens het zingen. Maar hoe komt dat juist? Hier een kleine les anatomie… ?

Je tong ligt plat in je mond. Het achterste van je tong (= je tongbasis) komt heel dicht in de buurt van je strottenhoofd (dit is waar je stembanden inzitten).

De tong en het strottenhoofd zijn niet aan elkaar verbonden maar zijn wel buurman en buurvrouw, ze komen goed overeen en helpen elkaar waar ze kunnen.

Wanneer we met een slechte ademsteun zingen en het strottenhoofd dus heel onstabiel is, gaat de tong in actie schieten om het strottenhoofd te helpen. De tong wilt van bovenuit het strottenhoofd stabiliseren.

Dit willen we als zangers niet want het brengt enorm veel spanningen met zich mee en zorgt voor dat genepen gevoel.

Heb ik tongspanning?

Je kan checken of je tongspanning hebt tijdens het zingen door je duim op het zachte plekje achter je kin te zetten. Dat zacht plekje is je tongbasis. Probeer je duim nu weg te duwen met je tong. Dat gevoel willen we absoluut vermijden tijdens het zingen.

Spoel de video door naar minuut 4:06, zet je duim op de basis van je tong en voel of die spier wordt opgespannen bij het zingen van de oefening.

Voel je niets bewegen? Super! Dan heb je geen tongspanning, joepie! ?

Voel je wel je duim bewegen? Dan is de volgende stap om van die spanning af te geraken.

Hoe verdwijnt tongspanning?

Een oefening om je tong te ontspannen is om een rietje onder je onderste lip te plaatsen en deze met je tong vast te houden. Spoel de video door naar minuut 4:58 om een voorbeeld te zien.

De bedoeling is dat we het rietje niet laten vallen tijdens het zingen. Als het rietje valt, wilt dat zeggen dat je tong naar binnen glipt om je strottenhoofd te gaan stabiliseren en er dus spanning ontstaat. Dat willen we niet. Wij willen zo ontspannen mogelijk zingen ??

Is het je gelukt om de oefening te doen zonder het rietje te laten vallen? Zet dan een dikke, vette YES! in de comments hieronder ?