Onzekerheid overwinnen door je grenzen te verleggen

inspiratie mindset Oct 05, 2021

Grenzen verleggen en deze blijven verleggen om zo onzekerheid te overwinnen, daar ben ik een grote voorstander van. Kan jij je inbeelden hoe het zou zijn als iedereen zijn grenzen zou verleggen en deze grenzen zou blijven verleggen? Dat iedereen zich hierdoor zou blijven ontwikkelen als persoon. Hoe zou de wereld er dan uitzien? Dan zouden er helemaal geen onzekere mensen meer rondlopen op de wereld!

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

Het probleem

Het probleem is dat wij vaak onbewust onze grenzen aan het verleggen zijn. Doordat wij dit niet beseffen blijven we overtuigd van het feit we onzeker zijn en we die onzekerheid niet kunnen overwinnen. Dat we geen stappen vooruit kunnen zetten, ook al willen we dat heel graag. Dit is een les die ik afgelopen maand op mijn verjaardag heb geleerd en met jou wil delen!

Wat ik op m’n verjaardag leerde…

Op m’n verjaardag ben ik met mijn moeder en broer gaan rotsklimmen. Voor mij was dit de eerste keer. Je moet weten dat als je gaat klimmen je voor de veiligheid een harnas aan hebt. Wanneer je dan, in het ergste geval, van de berg afvalt zit je vast en kan je niet naar beneden vallen.  Daarnaast bestaan er bij het rotsklimmen verschillende parcours: groen is makkelijk, dan wordt het steeds moelijker van oranje, rood tot zwart.

Toen wij aankwamen bij het rotsklimmen zei ik meteen: ‘Dat zwarte parcours ga ik NOOIT doen!’. We zijn begonnen met het groene parcours. Dat ging allemaal goed. Ik vond het wel spannend maar gelukkig was het nog niet zo hoog. Na het groene parcours zei mijn broer meteen: ‘Ik ga de rode doen’.  Mijn moeder en ik vonden dat wat te spannend, wij wilden het toch liever stap voor stap doen en zijn toen het oranje parcours gaan doen.

Kleine side note: als je eenmaal aan een parcours begint dan kan je niet meer terug. Dit komt doordat je je alleen aan het begin en aan het einde los kunt koppelen van het veiligheidssysteem. Dus mocht je halverwege niet meer verder durven, dan moeten alle mensen die na jou op het parcours zijn gegaan eerst naar beneden voordat jij naar beneden kunt. Dat wil je dus niet!

Toen wij eenmaal op het oranje parcours waren was er een moment, vrij in het begin, dat ik het gevoel had dat ik te klein was. Achteraf gezien was dat waarschijnlijk niet zo en was er vast een manier geweest om door te kunnen gaan. Maar op dat moment was ik zó gefocust op het feit dat ik niet verder kon. Na een paar minuten naar een oplossing gezocht te hebben zei m’n moeder dat er nog niemand achter ons was. Dat betekende dat we dus nog makkelijk terug naar beneden konden. Ergens in mij brak toen iets, omdat ik voor deze uitdaging had gekozen en mijn grenzen wilde verleggen. Ik had heel sterk het gevoel dat ik dit MOEST kunnen.

Uiteindelijk hebben we besloten om terug naar beneden te gaan voordat er nieuwe mensen het parcours op zouden komen. Eenmaal onderweg naar beneden had ik een heel overweldigend gevoel. Dat ik niet goed genoeg zou zijn en dat ik een uitdaging aan wilde gaan wat was mislukt. In mijn verhaal gaat het over rotsklimmen maar je kunt dit net zo goed op het zingen betrekken!

Hier is het niet bij gebleven. Ik wilde namelijk alsnog mijn grenzen verleggen. Mijn broer was ondertussen terug van het rode parcours en zei vol overtuiging: ‘Ik ga het zwarte parcours doen’. Ik zei toen vol enthousiasme, zonder het oranje en rode parcours te hebben gedaan: ‘Ik ga mee!’.

Het beklimmen van het zwarte parcours heb ik als super positief ervaren. Mijn broer ging voor en vertelde mij stap voor stap wat ik moest doen. Door zijn begeleiding en doordat hij mij het vertrouwen gaf dat ik het kon, heb ik uiteindelijk het zwarte parcours kunnen doen.

De les die ik heb geleerd: om een uitdaging aan te gaan heb je een stappenplan nodig. Iets of iemand die je verteld hoe je het aan moet pakken. Daarnaast moet je zin hebben om die grenzen te verleggen, om bij te leren en om jezelf te blijven ontwikkelen. In mijn geval waren dit mijn broer en mijn drive om deze missie te volbrengen! Dit heeft me geholpen om mijn onzekerheid te overwinnen!

Hoe zou het voor jou zijn?

Dit is mijn verhaal en de les die ik heb geleerd. Kun jij je inbeelden hoe het voor jou zou zijn om bewust je grenzen te verleggen? Hoeveel sterker je dan in je schoenen zou staan? Hoe je je onzekerheid zou kunnen overwinnen? Belangrijk hierbij is: je hoeft dit niet alleen te doen! Ik heb ook hulp gehad van mijn broer. Deze hulp kan ook in de vorm van bijvoorbeeld een zangcoach, een online cursus of zangles.

Ook al verleg jij je grens maar een heel klein beetje, door je hier bewust van te zijn moedig je jezelf aan om de volgende stap te nemen. Daarna misschien zelfs nog een volgende stap en nóg een volgende stap. Het heeft een positieve invloed. Dus als jij jezelf wilt blijven ontwikkelen als zanger, muzikant of als persoon, is bewustwording van het verleggen van je grenzen van belang. Dit zorgt ervoor dat jij groeit en uiteindelijk de zelfverzekerde persoon wordt die jij wilt zijn.

Hoe doen we dit? Het klinkt allemaal heel eenvoudig maar dit is het niet. Ten eerste moeten we ons bewust worden van onze ontwikkeling. Ten tweede is een positieve instelling belangrijk. We moeten namelijk zien en geloven dat we het kunnen.

Psssst! Kom je graag meer te weten over zingen vol zelfvertrouwen? Check dan zeker deze video!

Jouw huiswerk

Om jou hierbij te helpen wil ik je uitdagen om elke dag stil te staan bij wat de “win” is van die dag. Hoe ik dit doe? Ik sluit elke avond voor het slapen gaan mijn ogen en vraag mezelf: wat was vandaag mijn win?

Jouw win is iets dat jij zelf in de hand hebt, waar jij controle over hebt. Dus de zon die schijnt is geen win. Maar wanneer jij buiten gaat zitten en geniet van het zonnetje dan kan dat wel jouw “win” zijn. Door deze win elke dag opnieuw te zien en je hier bewust van te zijn merk je dat je groeit als persoon, jezelf ontwikkelt en grotere uitdagingen kunt aangaan!

Ook al zijn er dagen dat je denkt dat er geen win is; er is altijd iets. Een win kan al zijn dat je bent opgestaan. Probeer elke dag een win te vinden. Ik weet zeker dat dit jou als persoon laat groeien en je helpt om je onzekerheid te gaan overwinnen.

Ik daag je uit om hiermee onmiddellijk mee aan de slag te gaan! Deel in de comments wat jouw “win” van vandaag (of gisteren) is/was. Ik lees het graag!

Maak je graag deel uit van de leukste zangfamilie op facebook? Klik hier om in contact te komen met gelijkgestemde zangers!

Heel graag tot volgende week!