Paniek Loslaten Tijdens Het Zingen

inspiratie mindset Jan 09, 2024

Deze week gaan we helemaal tot rust komen, want ik leer je een meditatietechniek die je ook als zanger kan helpen om beter om te gaan met angsten en onzekerheden.

 

Deze meditatieoefening kan je als zanger in feite op elk moment uitvoeren: vóór een oefensessie, vóór een optreden, wanneer je paniekgedachtes ervaart… Je kan ze doorheen je hele zangavontuur gebruiken. De meditatietechniek die je vandaag zal leren, kan je bovendien ook toepassen tijdens het zingen zelf! Dat maakt deze meditatie dubbel zo interessant, niet?

De meditatietechniek die ik je vandaag zal leren, heet de noting-techniek. Hierbij focussen we op onze ademhaling, maar je zal merken dat je gedachten alle kanten op gaan (bv. ”ik voel me onzeker”). De bedoeling is dat je deze gedachten herkent (”ik voel deze emotie”), ze loslaat, en je focus opnieuw verlegt naar je ademhaling. Dat is de noting-techniek.

Dit beheersen van je gedachten kan je vervolgens ook gaan toepassen tijdens het zingen zelf. Stel dat je op een podium staat, en je bent afgeleid door de angst om je tekst te vergeten. Voor velen is die gedachte alleen al een trigger om hun tekst daadwerkelijk te vergeten.

Maar pas in de plaats eens de noting-techniek toe: herken die gedachte of emotie, pak ze beet, en laat ze vervolgens los. En keer daarna terug naar je focuspunt, namelijk jouw muzikaal verhaal, jouw zang.

Je zal merken dat deze techniek je enorm zal helpen om in de flow te blijven en om beter om te gaan met angsten en onzekerheden.

Voor sommigen werkt meditatie heel goed, voor anderen minder, en dat is helemaal oké. Ik wil je vooral uitnodigen om deze oefening met een ‘open mind’ te benaderen. Ik hoop in elk geval dat deze oefening enorm waardevol mag zijn voor jou.

>> Start met de meditatie vanaf minuut 03:08 in de video/podcast

Na deze meditatie wil ik je uitnodigen om deze oefening de komende week elke dag eens te doen. En merk wat dit met je doet als je dan daadwerkelijk gaat zingen. Kijk eens hoe het is om dat ook in een andere context toe te passen.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Met deze meditatie heb je heel erg gewerkt aan je mindset. Daarnaast is ook zangtechniek, het trainen van de juiste spieren, een belangrijk onderdeel van jouw zangavontuur.

Daarom geef ik binnenkort een (gratis!) workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!