Practice makes Perfect: zo plan je een efficiënte zangsessie

inspiratie mindset Jan 19, 2021

Zangers vragen me vaak hoe ze het meeste uit hun oefensessies kunnen halen?

Wat is een efficiënte zangsessie en hoe zit dat allemaal in elkaar? Dat ga ik je vandaag uitleggen.

 

Oefening baart kunst

Als eerst is het belangrijk dat je tijd vrijmaakt om doelgericht aan de slag te gaan, ik vind het geweldig dat je tijd vrijmaakt om te gaan oefenen, de intentie moet er al zijn dat je per week ongeveer 20 minuten vrij wilt maken om bewust en doelgericht aan je zang te willen werken.

Je stem trainen is erg belangrijk. Veel mensen zingen wel heel veel, maar zingen niet bewust. Zij zetten de karaoke versie op van een lied, zetten de radio aan, of kijken een youtube filmpje en zijn ondertussen aan het koken of douchen en zingen dan mee. Dat is geweldig leuk, je haalt hier veel plezier uit, maar dat gaat jou niet doen groeien als zanger.  Als je een grotere ambitie hebt, als je wilt groeien en jezelf wilt ontwikkelen dan moet je een efficiënte oefensessie in je week inplannen.

De vraag is dan: hoe vaak en hoe lang moet je dat dan doen, maar dat is per persoon heel verschillend. 

Wil je meer weten over hoe vaak en hoe lang jij nu eigenlijk moet oefenen, meld je dan aan voor mijn “A tot Zingen” cursus, daar ga ik tot in detail hier verder op in!

Vandaag ga ik je vooral een overzicht geven, anders blijven we uren aan een stuk hierover door praten en dat is niet de bedoeling, want mijn doel is dat je in actie gaat schieten!

Deel 1: opwarming (+- 5 minuten)

Veel mensen beginnen vaak met zingen en warmen niet op. Na een half uur zijn ze dan vaak hees of hebben ze keelpijn. Belangrijk dus om goed op te warmen.

Ik heb een Ultieme Opwarming samengesteld voor jou, dat is een pdf en mp3 die je stap voor stap begeleidt om je stem op een gezonde manier op te warmen. Je vindt deze gratis warming-up hieronder 👇🏻

Deel 2: zangtechniek (+- 5 minuten)

Wat bedoel ik daar nu mee? Wel, dit zijn bijvoorbeeld bepaalde toonladders of zangtechnische interessante oefeningen die je kunt gaan zingen. Deze oefeningen kun je vinden bij je zangcoach als je zanglessen volgt.

Volg je geen zangles, maar bijvoorbeeld een online programma dan kun je daar hoogstwaarschijnlijk ook allerlei oefeningen terug vinden en anders raad ik je mijn 5 daagse “Zo zing je zuiver challenge” aan, want daar komen ook allerlei zang technisch interessante oefeningen in terecht. Belangrijk is in ieder geval om 1 oefening per keer te doen en niet alles tegelijk!

Schrijf je hier in voor de (gratis) Zo Zing Je Zuiver Challenge 👇🏻

Deel 3: repertoire (+- 10 minuten)

Met repertoire bedoel ik niet gewoon je favoriete lied opzetten en meezingen, nee! Ik wil dat je een lied gaat kiezen en deze zangtechnisch gaat analyseren, dus wat komt hier allemaal in te voor: moet ik ergens mijn borststem gebruiken of mijn kopstem, is er ergens een ademhalingsmoment waar ik het moeilijk heb?

Analyseer het zangtechnisch. Eens dat je dat hebt kun je het ook analyseren qua verhaal, op emotioneel vlak. Waar we allemaal naar streven is dat we mensen kunnen raken met ons lied. In het stukje repertoire komt alles samen.

Dit is volgens mij een productieve en efficiënte oefensessie waar je heel veel gaat uithalen! Hierdoor ga je je ontwikkelen als zanger, als persoon en als muzikant. 

Ik daag je hierbij uit om vanaf nu tot ergens volgende week een efficiënte oefensessie in te plannen. Laat je mij weten hoe dat ging? Ik ben heel benieuwd en hoor het graag van je!