Stem kwijt? Zo moet je stomen!

populair stemverzorging Jan 07, 2020

Veel mensen raden je aan om te stomen als je hees bent. Waarom zeggen ze dat en hoe moet je dat juist doen? Daar gaan we het vandaag over hebben!

 

Stomen is voor mij één van de beste manieren om voor je stem te zorgen. Als vocal coach werk ik soms 7 dagen op 7 en sinds ik regelmatig stoom is mijn heesheid helemaal verdwenen.

Vandaag vertel ik je hoe je dat juist moet doen en waarom het zo goed is!

Waarom?

Eigenlijk is het super simpel! Je weet dat drinken belangrijk is. Door te drinken gaat het water door je lichaam gaan en vanbinnen uit je stembanden gaan hydrateren.

Waarom is stomen dan zo goed? Wel, door te stomen ga je heel dat proces versnellen. Door stoom in te ademen gaan de dauwdruppels zich rechtstreeks op je stembanden zetten en dat is wat juist zo interessant is.

Water heeft zeker 2 uur de tijd nodig om door je lichaam tot aan je stembanden te geraken. Door het stomen worden je stembanden onmiddellijk gehydrateerd.

Het stomen zorgt er ook voor dat je stembanden in een warme, knusse omgeving zitten en zoals je weet houden onze stembanden van warmte en van vochtigheid.

Hoe?

Wat heb je allemaal nodig om te stomen?

✔️ een handdoek
✔️ een kom
✔️ een plank (om onder de kom te plaatsen zodat je je tafel niet verbrandt)
✔️ een waterkoker

Stomen doe je in 3 stappen:

  1. Kook het water
  2. Giet het kokend water in de kom
  3. Neem de handdoek en zet hem over je hoofd terwijl je boven het kokend water hangt.

Een paar opmerkingen…

⚠️ Opgelet, je wilt je sinussen niet verbranden, ga dus niet te dicht bij het kokend water hangen!

⚠️ Best stoom je gedurende 5 à 15 minuten.

⚠️ Probeer na het stomen 15min te zwijgen zodat je stemspieren de kamertemperatuur terug gewoon kunnen worden.

Stem kwijt?

Stomen is sowieso goed om je heesheid te verminderen maar wat ook helpt wanneer je je stem kwijt bent is om goeie zangoefeningen te zingen.

De ultieme opwarming kan je hierbij helpen. Download hieronder de pdf en mp3 die je stap voor stap begeleidt om je stem op een gezonde manier op te warmen ??