Stemkleur niet mooi tijdens het zingen? Probeer dit!

zangtechniek Mar 29, 2022

Vind je je stemkleur soms niet zo mooi tijdens het zingen? In de aflevering van vandaag kom je te weten wat je kan doe om hier verandering in te brengen!

 

Wil je graag groeien als zanger maar weet je niet goed waar te starten? Maak kans op een gratis Groeisessie! We gaan samen in gesprek en kijken naar: waar je nu staat als zanger, waar je graag naartoe wilt, wat je tegenhoudt om daar te geraken, wat een eerste stap richting je doel zou kunnen zijn en hoe ik je daar eventueel mee kan helpen. Klik hier om zo’n gratis Groeisessie aan te vragen!

Kan je stemkleur veranderen?

Heel veel zangers waar ik mee samenwerk zeggen mij vaak: “Eigenlijk hoor ik mezelf helemaal niet graag zingen. Ik hou niet van mijn stemkleur.” Ze denken dat hun stem hun stem is, en dat het daarbij blijft. Misschien herken je die gedachte ook bij jezelf? 

Wel, dat is één van de fouten die je als “onwetende” zanger maakt. Die is er zich namelijk niet van bewust dat je je stemkleur wél kan aanpassen. (Hoe je dat kan doen zie je zo meteen ;-)) Een andere fout van de onwetende zanger is zichzelf niet durven opnemen om te horen waar er nog werk is. Ook gaat de onwetende zanger vaak meezingen met zijn/haar favoriete artiest en die stemkleur proberen imiteren, maar zonder zich bewust te zijn van welke zangtechnieken achter die stemkleur schuilen.

Als je die fouten van de onwetende zanger niet meer zou maken, dan kom je terecht in de wereld van de “zelfzekere” muzikant. Dan zal je stemvrijheid ervaren, waarbij je moeiteloos hoge én lage noten kan zingen. 

Je zal ook je stemkleur kunnen aanpassen naargelang de emotie van een nummer. Dan zal je bv. aan het begin van een nummer een lichtere stemkleur hebben, om later in het nummer een veel donkerdere stemkleur aan te nemen. 

Ten slotte heb je als zelfzekere muzikant ook controle over je stem en weet je welke zangtechnieken je kan gebruiken om je stemkleur aan te passen.

De wereld van de Zelfzekere Muzikant

Maar hoe geraken we daar nu, in die wereld van de zelfzekere muzikant die zijn stemkleur moeiteloos kan aanpassen?

Ten eerste moet je je bewust zijn dat je je stemkleur kán aanpassen. Je moet loskomen van de belemmerende gedachte dat je geboren bent met de stem die je hebt en je die niet kan veranderen. Op YouTube kan je duizenden filmpjes terugvinden die het tegendeel bewijzen, filmpjes waarin mensen andere artiesten nazingen. Zoals bv. dit filmpje waarin Ariana Grande haar collega-artiesten Britney Spears, Christina Aguilera en Céline Dion imiteert.

Er zijn ook heel wat tribute bands die bv. Freddie Mercury of Elvis Presley nazingen. Zij gebruiken daarbij allemaal zangtechnieken om hun stemkleur aan te passen. Zij bewijzen dus dat het wel degelijk kan.

Psssst! Kom je graag meer te weten over hoe je je stemkleur tijdens het zingen kunt aanpassen? Check dan zeker deze video!

Ten tweede is de positie van je strottenhoofd heel belangrijk. Het strottenhoofd is het “bolletje” dat je voelt wanneer je je hand op je keel legt en slikt. Hoe lager je strottenhoofd zit, hoe warmer en ronder je stemkleur zal zijn. Hoe hoger het strottenhoofd, hoe scherper de stemkleur. Het idee is om daar dan controle over te krijgen en te spelen met je stemkleur.

In de praktijk

Laat ons dat eens toepassen met een nummer. Daarvoor zullen we werken met Fallin’ van Alicia Keys, en meer bepaald met het refrein.

I keep on fallin’ in and out

Of love with you

I never loved someone

The way that I love you

Eerst zullen we dit met onze gewone stemkleur zingen. 

>> Zing mee vanaf minuut 6:36

Vervolgens gaan we de eerste helft, de eerste twee lijntjes, met een laag strottenhoofd zingen. Om je strottenhoofd laag te krijgen kan je bv. eens goed geeuwen. Je stem klinkt nu misschien wat gek, maar dat is de bedoeling 😀

>> Geeuw en zing mee vanaf minuut 9:10

Nu gaan we de tweede helft, de laatste twee lijntjes, met een scherpe stemkleur zingen, dus met een hoog strottenhoofd. Krijg je je stem niet direct scherp, denk dan aan de scherpe lach van een heks.

>> Zing mee vanaf minuut 9:32

Laat ons dat nu eens afwisselen: we beginnen met een laag strottenhoofd en eindigen met een hoog strottenhoofd.

>> Wissel af vanaf minuut 10:10

Heb je het verschil gehoord tussen je laag en je hoog strottenhoofd? Dit is hét bewijs dat je je stemkleur wel degelijk kan aanpassen. De volgende uitdaging is om daar een balans in te vinden en op zoek te gaan naar de stemkleur die je het mooiste vindt.

Een volgende stap…

Zoals je misschien weet bevinden we ons met deze oefeningen over stemkleur in de tweede pijler van de Zing Je (Zelf) Vrij formule, die van de zangtechnieken. Maar vooraleer je kan beginnen spelen met je stemkleur, is het belangrijk bepaalde basiszaken zoals je ademhaling of intonatie juist te hebben. Als je dus denkt dat deze oefeningen nog te gevorderd zijn en je wil eerst nog aan je basis werken, dan nodig ik je van harte uit om mee te doen met de Zo Zing Je Zuiver Challenge. Dat is een 5-daagse (gratis) challenge waarin je de essentiële zangtechnieken leert die je nodig hebt om je stem gezond en zuiver te gebruiken. Meld je hier aan 👇🏻

 

Heb je al eens meegedaan aan de Challenge, laat dan mij dan in de comments hieronder zeker weten wat je ervan vond en wat je hebt bijgeleerd. Op die manier kunnen we andere zangers inspireren om ook mee te doen!

Ik wil je heel graag bedanken om hier deze week opnieuw samen met mij te zijn. Laat in de comments hieronder zeker weten wat je ervan vond, en alvast heel graag tot volgende week!