Talent: Heb Je Het Nodig Om Goed Te Kunnen Zingen?

mindset Jan 31, 2023

 Zie jij als gepassioneerde zanger soms ook iemand anders zingen en denk je dan ‘amai, die heeft talent, waarom heb ik dat niet’? Dan wil ik het vandaag met jou heel graag hebben over dat ene woord: talent.

Veel gepassioneerde zangers die niet met een aangeboren talent geboren zijn, geloven dat ze niet even goed zullen worden als de getalenteerde zangers die wel een talent hebben meegekregen bij de geboorte. 

Talent is natuurlijk een groot woord. Je hoort het overal: “Amai die heeft talent, hij is geboren met een gift.” Veel gepassioneerde zangers die graag zingen, zien andere zangers en denken ‘die heeft talent en ik heb dat niet’. Heel vaak zit daar de overtuiging achter ‘ik ga nooit zo goed kunnen worden als die persoon die talent heeft’.

En de vraag is: klopt die gedachte? 

Ik snap volledig waar die overtuiging vandaan zou kunnen komen. Heel vaak gaan we ons als zanger, als artiest, als kunstenaar, vergelijken met een ander. Dat gebeurt supersnel. We zetten de tv aan, zien The Voice en denken ‘wauw, die zingt Let it be! Ik heb dat ook al eens gezongen, maar dat komt totaal niet overeen. Haar versie is veel beter!’

Als zanger gaan we ons dus heel makkelijk met iemand anders vergelijken. Wanneer we dat doen, zien we wat er mogelijk is, waar wij staan en hoe lang dat pad daar naartoe lijkt te zijn. En dat zorgt dan voor een demotiverend gevoel. Want we denken van ‘oh, ik zit hier nog maar en die persoon zit daar al’. Dan zien we de eindmeet kilometers verder liggen. 

De vraag is natuurlijk: is dat wel zo, dat wij zangers die geen aangeboren talent hebben, niet even goed kunnen worden als die getalenteerde zangers? En ik zeg ‘wij’, want ik reken mezelf daarbij. Ik ben namelijk ook niet met een talent geboren. Als je mij een paar jaar geleden zou hebben horen zingen, klonk dat totaal anders dan vandaag.

 

Mijn verhaal

Laat ons even twee groepen maken. De eerste groep is de groep van de getalenteerde zangers. Dat zijn de mensen waarvan wij zeggen dat ze met een talent zijn geboren.

De tweede groep is die van de getrainde zangers. Ik zie mezelf bijvoorbeeld als een getrainde zanger, en ook de meeste zangers waarmee ik samenwerk. 

Zelf ben ik dus niet geboren als een getalenteerde zanger. Ik weet nog heel goed dat, toen ik aan de universiteit zat, ik heel snel die vergelijking maakte tussen mezelf en mijn medestudenten. Zij leken alles zoveel makkelijker en sneller te kunnen, alsof ze er niet voor moesten werken. Daar was ik enorm jaloers op. 

Ik was wel een heel gedreven studente, dus ik ging na de lesuren niet op café zoals de anderen. Ik ging oefenen en specifiek werken aan bepaalde technieken: mijn mix voice ontwikkelen, mijn ademsteun juist krijgen, mijn twang en mijn belt. Ik had een doel, ik ging ergens naartoe.

En doordat ik zo gedreven was, merkte ik dat mijn niveau stilletjes aan hoger en beter werd. Tot ik op een bepaald moment besefte dat mijn niveau evenwaardig was aan dat van die getalenteerde zangers.

Ik merkte zelfs nog iets leuker. Naarmate de tijd vorderde, bleven die getalenteerde zangers een beetje hangen op hun niveau. En omdat ik verder bleef oefenen, ging ik die getalenteerde zangers eigenlijk een beetje voorbijsteken, en dan nog een beetje, en nog een beetje. En ik dacht ‘nu zijn zij eigenlijk de pineut’.

Want omdat ze dat talent hebben meegekregen, namen zij alles for granted. Zij moesten niet oefenen. Zij moesten geen extra moeite doen om iets te kunnen waar ik wel veel moeite voor moest doen.

Natuurlijk, op een bepaald moment kom je op een punt waar dat alleen niet genoeg is en waar je wel moet beginnen oefenen. Waar je wel je stemspieren moet beginnen trainen, waar je wel buiten je comfortzone moet gaan. 

Maar die getalenteerde zangers hebben dat nooit geleerd. Zij hebben dat nooit gedaan in hun leven, want ze hebben dat “meegekregen”, zeg maar. Dus op het moment dat we datzelfde niveau hadden, en ik als getrainde zanger dat niveau kon overstijgen, besefte ik dat het eigenlijk wel goed is om die getrainde zanger te zijn. Om die gedrevenheid te hebben. Want ik leer enorm veel bij, en die getalenteerde zangers niet. Zij blijven in hun comfortzone.

 

Ed Sheeran

Dat is nu mijn verhaal, maar zo zijn er nog veel verhalen. Kijk naar Ed Sheeran. Hij heeft onlangs een interview gegeven waar hij een oude opname van zichzelf liet horen. Om eerlijk te zijn trok dat op niet veel, maar hij zei dat ook zelf: “Het was afschuwelijk wat ik toen zong, maar nu zing ik natuurlijk veel beter.” 

Om maar aan te tonen dat ook Ed Sheeran, die in de groep van die getrainde zangers zit, ook aan zijn stem heeft moeten werken. Die is niet ineens opgestaan met het idee ‘hé, ik ga zingen omdat ik dat zo goed kan en zo getalenteerd bent’.

Zelfs de meest getalenteerde artiesten hebben dus die gedrevenheid en die training als zanger nodig, en dat zijn zaken die wij als buitenstaander vaak niet zien.

 

De wereld van de getrainde zanger

Dus in plaats van ernaar te streven om geboren te zijn met een bepaald talent, lijkt het mij interessanter om te streven naar die training van de getrainde zanger. Streven naar dat doorzettingsvermogen, naar het buiten je comfortzone gaan. En stilletjesaan in die wereld van de getrainde zanger komen in plaats van te blijven hopen dat we ooit in de wereld van de getalenteerde zanger komen. Want je haalt veel meer uit het trainen van jezelf, het groeien, je grenzen verleggen.

Doe je dat niet en blijf je jezelf vergelijken met anderen, blijf je inzien dat je iets niet hebt, dan blijf je focussen op iets dat er niet is.

Terwijl dat wat je aandacht geeft, groeit. Als je twee plantjes hebt en je geeft aan het ene plantje water, maar het andere plantje laat je gewoon links liggen, dan zal dat tweede plantje niet groeien en verdorren.

Hetzelfde geldt voor onze gedachten. Als je je aandacht focust op ‘ik heb geen talent’, dan zal die gedachte groeien. Maar als je je aandacht richt op ‘ik ben gedreven, ik ben gepassioneerd, ik ben sterk, ik kan stappen buiten mijn comfortzone zetten, ik kan mijn grenzen verleggen, ik ben een doorzetter’, wat denk je dat er dan mogelijk is voor jou? 

Dus ik wil je enorm aanmoedigen om komende week daar eens bij te blijven stilstaan. Waar richt jij je aandacht op? Het talent dat je al dan niet hebt, of jouw gedrevenheid, jouw motivatie, jouw passie? Ik wil je uitnodigen om jouw aandacht op dat tweede te richten.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Natuurlijk helpt een goeie zangtechniek daar enorm mee. Want eens we een goeie zangtechniek hebben, is het makkelijker om die stappen te zetten naar de wereld van de getrainde zanger.

Dus om je te helpen organiseer ik binnenkort een workshop over zangtechniek: ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. We gaan vooral inzoomen op één bepaalde zangtechniek die jij nodig hebt om gezond en zuiver te kunnen zingen.

De workshop is helemaal gratis, je hoeft je enkel aan te melden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ten slotte wil ik je bedanken om hier samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht en heel graag tot volgende week!