Uit Je Comfort Zone Stappen Doe Je Zo

inspiratie mindset May 09, 2023

Heb jij soms ook het gevoel overweldigd te zijn en wil je weten wat je eraan kan doen? Dan is deze aflevering helemaal voor jou. Here we go!

In deze aflevering deel ik iets heel speciaal met jou, namelijk een stukje uit de Zelfzekere Zanger Bootcamp. Die bootcamp was een online event voor zangers dat enkele maanden geleden heeft plaatsgevonden. Normaal deel ik dit niet met mensen die zich hiervoor niet hebben aangemeld, maar wat we in die bootcamp hebben geleerd, is volgens mij zo waardevol dat ik toch een uitzondering maak en stukjes van die bootcamp hier ga delen.

Ik wil het vandaag namelijk hebben over het gevoel overwhelmed te zijn. Als je bijvoorbeeld al eens een van mijn workshops hebt gevolgd of een aantal van mijn vorige afleveringen hebt bekeken, dan heb je misschien het gevoel gehad dat er nog zoveel te doen is, dat je met vanalles tegelijk wilt beginnen qua zangtechniek.

Nu, wanneer je je op dat moment overweldigd voelt, dan ben je niet echt productief. Vaak heeft dat gevoel het gevolg dat je stopt met wat je aan het doen bent. Het voelt dan alsof je ergens in vast zit.

Vooraleer we gaan kijken naar hoe je uit dat gevoel kan stappen, gaan we eerst eens kijken naar wat dat gevoel van overwhelm nu is en waar het precies vandaan komt.

 

Comfortzone

Om dat te illustreren heb ik voor jou de volgende mooie tekening gemaakt:

De cirkel die je hierboven ziet is onze comfortzone. Dat wat we graag willen bereiken, het hartje hierboven, ligt echter heel vaak buiten die comfortzone. Onze innerlijke criticus, die negatieve stemmetjes in ons hoofd, die zijn er om ons te beschermen, om ons veilig binnen onze comfortzone te houden.

Een voorbeeld. Stel dat je voor een publiek gaat zingen, dan kan het zijn dat er allerlei belemmerende gedachten bij jou naar boven komen: wat als je je tekst vergeet? Wat als ze je gaan uitlachen? Wat als er iets fout loopt en de muziek misschien plots stopt?

De taak van die innerlijke criticus, van die negatieve stemmetjes, is dan om jou veilig te houden, want als je niet op het podium gaat staan, dan kan dat allemaal niet gebeuren.

Wat belangrijk is om te onthouden, is dat je innerlijke criticus ook bínnen je comfortzone de kop kan opsteken. Meer bepaald wanneer je de grens tussen je comfortzone en wat daarbuiten ligt, nadert. Ik noem die zone ook wel de ‘groeizone’. Wanneer we in die groeizone komen, dan zal die innerlijke criticus ook luider worden. En bij sommigen kan dat dan een gevoel van overweldigd te zijn veroorzaken.

Op dat moment is het interessant om te blijven stilstaan bij: hoe handel ik wanneer ik op die grens kom tussen mijn comfortzone en wat daarbuiten ligt? Raak ik in paniek? Ga ik erover nadenken? Ga ik excuses zoeken om iets niet te doen?

Nu, dat gevoel overweldigd te zijn, is ook wel iets positiefs. Want het vertelt jou dat je nieuwe dingen aan het leren bent. Dat je op die grens zit tussen je comfortzone en wat daarbuiten ligt, zodat je die kan overbruggen. 

Je hebt op dat moment ook de vrijheid om te kiezen naar wie je luistert. Luister je naar die innerlijke criticus die jou veiligheid wil bieden? Of luister je naar de zelfzekere zanger in jou die buiten die comfortzone wil geraken, en zijn of haar grote doel wil bereiken? Je hebt telkens de keuze om naar de ene of de andere te luisteren.

Is dat geen prachtige keuze die je kan maken? En weeral: het is belangrijk om je daar bewust van te zijn. Het lijkt misschien ook geen logische keuze, en het is ook niet altijd even gemakkelijk om te doen, maar dat is helemaal oké. 

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Wil jij ook deelnemen aan een (gratis) workshop, zodat jij nog meer kan groeien als zanger? Dan nodig ik je graag uit voor de workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin bekijken we samen die ene belangrijke zangtechniek die jou zal helpen om jouw stemkleur echt heel mooi te maken. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Wil jij weten wat die zangtechniek is? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week. Tot dan!