Uniek Kunnen Zijn Tijdens Het Zingen

mindset Aug 09, 2022

Creatief zijn maakt van jou niet per se een betere zanger. Waarom niet? Dat leg ik je uit in de aflevering van deze week.

Veel onwetende zangers waarmee ik nog maar net begin samen te werken geloven dat je heel creatief moet zijn om een goede zanger te zijn. Ze zingen heel graag in de douche of in de auto, maar vinden dat ze niet creatief genoeg zijn om écht een goeie zanger te kunnen worden. Misschien herken je je hier wel in?

Het probleem met deze gedachte is dat, als we dit blijven geloven, we onszelf gaan limiteren. We labelen ons dan als “niet creatief”, “niet even goed als” onze favoriete zanger(es). Door onszelf zo te belemmeren houden we onszelf tegen om nieuwe dingen te leren en onze creativiteit te laten stromen. En zo komen we in een vicieuze cirkel terecht: door te geloven dat je niet creatief bent, sluit je je af voor creatieve ideeën, waardoor je nog minder creatief bent.

Dat zorgt er dan voor dat onze zang nogal snel “saai” kan overkomen. Vooral als we covers zingen, als we die exact zingen zoals de originele artiest, zonder er onze eigenheid in te steken of er iets nieuws of pakkends aan toe te voegen, kan dat nogal snel saai klinken, omdat de luisteraar dit liedje misschien wel al eens heeft gehoord. 

Aan de andere kant snap ik wel van waar deze gedachte zou kunnen komen. In onze maatschappij wordt alles wat met kunst te maken heeft, zoals schilderen, muziek maken of tekenen, als creatief beschouwd. Het is dus logisch dat we dit dan doortrekken naar het zingen en we ervan uitgaan dat je creatief móet zijn om een goeie zanger te kunnen zijn.

Maar is dat wel zo?

 

Creativiteit = ?

Als alles wat met kunst te maken heeft, creatief is, is een architect dan ook creatief? Een architect tekent plannen van huizen. Nu, ik ben geen architect (anders zou je dit niet aan het lezen zijn :D), maar ik kan me inbeelden dat dit hele wetenschappelijke en accurate tekeningen moeten zijn, zodat de bouwvakkers die het huis zullen bouwen exact weten waar elke steen gelegd moet worden.

En dan kunnen we de hele conversatie beginnen over wat creativiteit juist is. Hoe definieer jij “creatief zijn”? 

Volgens het woordenboek is creatief zijn “het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en/of te creëren”. Als we deze definitie volgen, ben je dan creatief wanneer je een cover zingt, exact zoals de originele artiest die zingt?

Volgens die definitie niet. Want als je een cover zingt, exact zoals de originele artiest, voeg je niets nieuws toe. 

Maar wat als je er je eigen interpretatie aan geeft, je je eigen muzikaal verhaal vertelt vanuit je eigen, uniek perspectief, ben je dan creatief?

Volgens de definitie nog steeds niet, want je creëert niets nieuws. Of net wel? Want heb je niet net een nieuw perspectief gecreëerd?

 

Jouw eigenheid

Dus hoe zou het voor je zijn om tijdens het zingen niet meer op creativiteit te focussen maar op jouw eigenheid? Want als je focust op je eigenheid, je eigen manier van zingen, je eigen manier van ‘zijn’ tijdens het zingen, maak je elk nummer uniek. Dan ben je geen saaie ‘copy cat’ meer of iemand die overdreven speciaal probeert te zijn.

Pas door jezelf te kunnen én durven zijn, zal je je luisteraar kunnen raken, zal je vrij kunnen zingen zonder onzekerheden. En dat is wat we willen, toch? Dan moet je niet meer focussen op ‘ben ik wel creatief genoeg?’. Nee, je focust op jezelf, je focust op jouw unieke manier van zijn. En dat is het krachtigste van allemaal!

 

Zelfzekere Zanger Bootcamp

Als je klaar bent om die stap naar de Zelfzekere Zanger te zetten, zodat je vol vrijheid kunt genieten van het zingen, dan nodig ik je heel graag uit voor de Zelfzekere Zanger Bootcamp. Deze gratis(!) bootcamp is speciaal voor zangers die willen groeien van beginnende, onwetende zanger naar die zelfzekere muzikant die vol zelfvertrouwen kan genieten van het zingen. Na deze bootcamp sta je niet alleen zangtechnisch veel sterker in je schoenen, maar ook je zelfvertrouwen zal een heuse boost hebben gekregen.

De bootcamp vindt slechts twee keer per jaar plaats, dus meld je hieronder vliegensvlug aan om je te verzekeren van jouw plekje. Ik hoop alvast jou daar te zien!

 

 

Ik wil je ten slotte bedanken om deze tijd opnieuw samen met mij hier te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week!