Hoe Leer Je Het Best Zingen? Welke Zangmethode Past Het Beste Bij Jou?

zangtechniek Sep 13, 2022

Wil jij ook goed en gezond leren zingen? In de aflevering van vandaag leer ik je de beste manier om daar te geraken, zodat je jouw tijd niet verder hoeft te verspillen aan het zoeken naar de beste zangtechnieken.

Heel wat beginnende zangers maken immers de fout om bijvoorbeeld op YouTube tal van zangtechnieken op te zoeken. Misschien doe jij dat zelf ook wel, en zoek jij naar ‘hoe kan ik beter leren zingen’ om toch maar de beste zangtechniek te vinden. Maar op die manier krijg je als beginnende zanger snel een ‘information overload’, waardoor je nog moeilijk een onderscheid kan maken in alle zoekresultaten.

De beginnende zanger zal ook snel opgeven als een bepaalde zangtechniek niet werkt. Hij of zij ziet dit dan als een falen, waardoor hij of zij denkt niet goed genoeg te zijn en het dus nooit zal kunnen leren. Op dat moment is de innerlijke criticus heel luid aan het roepen.

Een laatste fout die de beginnende zanger maakt, is zich niet bewust zijn dat er verschillende zangtechnieken en -filosofieën bestaan om te leren zingen. 

Al deze fouten houden ons tegen om te groeien als zanger. 

Wanneer je die fouten niet meer maakt, dan kom je terecht in de wereld van de zelfzekere zanger en gaat er een nieuwe wereld voor je open. 

Die zanger steunt op zangtechnieken die goed voor hem of haar werken. Hij of zij zal niet van de ene naar de andere techniek hoppen, maar zal zich focussen op diegene die wél werken en zien hoe hij of zij daar het meeste kan uithalen.

De zelfzekere zanger kent ook het verschil tussen de verschillende zangfilosofieën, en zal de zangtechnieken die bij hem of haar passen niet zomaar loslaten.

 

De wereld van de zelfzekere zanger

De vraag is dus: hoe geraken we nu in die wereld van de zelfzekere zanger?

Daarvoor zijn er drie grote stappen die je kan zetten.

 

Stap 1: bewust zijn van de verschillende filosofieën

Toen ik aan mijn zangopleiding begon, had elke docent zijn eigen zangfilosofie die hij of zij volgde. Dat was dus heel verwarrend, want de ene docent zei het ene, terwijl de andere iets anders zei. Wat ik toen heb ervaren, ervaar jij misschien ook door vanalles op te zoeken op het internet. 

Je moet je dus bewust zijn dat er verschillende filosofieën bestaan én dat je kan kiezen. Want zo komen we bij de volgende stap.

 

Stap 2: open staan voor de verschillen en onthouden wat voor jou werkt

Omdat ik tijdens mijn opleiding zo veel verschillende technieken en filosofieën heb gezien, heb ik vastgenomen wat voor mij het beste werkte. Op die manier heb ik een beetje een mix gemaakt en mijn eigen manier gecreëerd van zingen en anderen leren zingen.

Die raad wil ik jou ook geven: houd vast wat voor jou het beste werkt! Als een zangcoach jou iets leert dat niet werkt, laat het dan los en kijk naar wat wél werkt. Probeer dát voor de volle 100% te beheersen.

 

Stap 3: focussen op de 4 belangrijkste elementen om je te ontwikkelen als zanger

De vier elementen die je zullen helpen om gezond en zuiver te zingen, en die ook deel uitmaken van de Zing Je(zelf) Vrij formule, zijn: 

  1. zelfvertrouwen: het innerlijke werk, jouw mindset

  2. zangtechniek: zodat je weet hoe je je stem moet gebruiken om gezond en zuiver te zingen

  3. creativiteit: zodat jij jouw verhaal kan vertellen met een nummer en er de emotie kan insteken die je wil

  4. verbinding: want alleen zingen is leuk, maar je zal merken dat je er nog meer plezier uit kan halen als je het deelt met anderen

Die vier elementen zijn zowat de basis van alles. Als je daarop focust, in combinatie met de vorige twee stappen, dan heb je de formule beet om goed en gezond te leren zingen. 

 

Zelfzekere Zanger Bootcamp

Wil je hier nog meer over leren? Dan nodig ik je heel graag uit voor de Zelfzekere Zanger Bootcamp. In deze bootcamp gaan we drie dagen lang samen aan de slag om die grote stappen te zetten in jouw zangavontuur en in jouw ontwikkeling als zanger én als persoon. Je groeit van een onzekere, onwetende zanger uit tot die zelfzekere zanger en persoon. Zowel tijdens het zingen als in het dagelijkse leven zorg je voor die broodnodige zuurstof in je leven. De bootcamp is helemaal gratis, het enige wat je hoeft te doen is je hieronder aanmelden om jouw plaatsje te bemachtigen. Ik zie je heel graag daar!

 

 

Laat me in de comments hieronder zeker weten wat jij uit deze aflevering hebt gehaald, en op welke pijler jij je deze week zal focussen. Op die manier kunnen we elkaar inspireren en helpen groeien als zanger.

Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!