Vertellend Zingen Doe Je Zo

improvisatie inspiratie Oct 10, 2023

Wil jij ook vertellender kunnen zingen? In de aflevering van deze week ontdek je hoe dat kan.

Veel beginnende zangers zingen gewoon de originele versie van een nummer na. Dat is wel leuk, maar dat klinkt natuurlijk niet zo authentiek. Op die manier klinkt het nummer niet echt persoonlijk.

Mocht je je daarin herkennen, dat is helemaal oké. Want als je je er bewust van bent, kan je er ook iets aan veranderen. En eens je dat doet, dan kom je terecht in de wereld van de zelfzekere zanger.

 

De zelfzekere zanger

De zelfzekere zanger weet immers dat een nummer een volledig nieuwe dimensie krijgt wanneer je je persoonlijkheid in dat nummer legt. Als je een cover zingt van een nummer dat je publiek al wel duizend keer heeft gehoord, dan wordt dat nummer veel interessanter wanneer je het op je eigen manier brengt. De zelfzekere zanger durft op zijn gevoel te vertrouwen om dat te doen.

Daarbij weet hij ook welke zangtechnieken hij kan gebruiken om dat te doen. En dat is waar het interessant wordt.

Zoals je weet vertrekken we steeds vanuit de vier grote pijlers van de Zing Je (Zelf) Vrij-formule: mindset, zangtechniek, creativiteit en verbinding. Vandaag bevinden we ons in de creatieve pijler en kijken we hoe je je persoonlijkheid in een verhaal kan steken.

Wat je in deze aflevering zal leren, is natuurlijk maar één techniek om dat te doen. Er zijn er nog veel meer. Wil jij nog meer technieken ontdekken, dan nodig ik je van harte uit om lid te worden van de Singing Insiders-community, het meest geweldige lidmaatschap voor gepassioneerde zangers die beter willen leren zingen! Daarin komen die technieken allemaal aan bod.

 

‘Zoals een mooi verhaal'

Vandaag kijken we naar één van die technieken, en dat is zingen met lange en korte noten. En dat zullen we doen op ‘Zoals een mooi verhaal’ van Ann Christy, meer bepaald de eerste strofe.

 

Het begon gewoon zoals elk mooi verhaal

Op een zomerdag niet ver van hier

Hij een donkerbruin verbrand avonturier

Zij op zoek naar een gouden zonnestraal 

 

Om te beginnen gaan we dit stukje eens samen doorzingen, zodat je alvast de melodie onder de knie hebt. Doe dit gerust meerdere keren als je de melodie niet vanaf de eerste keer beet hebt.

>> Ga naar minuut 03:45 in de video en zing met mij mee. 

 

Vervolgens gaan we het in de twee extremen zingen. Eerst zingen we alles met superlange noten, en nadien met superkorte noten. Dat zal uiteraard niet mooi en zelfs nogal saai klinken, maar laat dat maar gebeuren. Achteraf zullen we die twee extremen combineren, en dat is waar the magic will happen!

>> Ga naar minuut 05:32 en zing alles met lange noten.

>> Ga naar minuut 06:29 en zing alles met korte noten.

 

Zoals gezegd gaan we die twee nu combineren en de magie laten gebeuren. Want ook als we gewoon met iemand praten, gebruiken we korte en lange tonen. Als iemand bv. vraagt hoe je dag was, dan kan je antwoorden met: “Geweeeeeeeldig!” Of je antwoordt met: “Oké.” 

Zie je? Dat zullen we nu ook zingend doen. 

 

Vanaf minuut 07:45 in de video geef ik je alvast een voorbeeld van hoe dat kan klinken.

>> Ga naar minuut 08:37 om zelf te spelen met korte en lange noten.

 

Geweldig!

Zie je hoe je met die twee contrasten kan spelen en je je nummers veel interessanter kan maken? Ik nodig je dus uit om deze week zelf een nummer uit te kiezen en deze techniek daarop toe te passen. En kijk eens wat dat voor jou doet. 

Ik ben alleszins heel benieuwd naar jouw ervaring hiermee. Laat me gerust iets weten in de comments hieronder, of stuur mij een berichtje of een mailtje. Ik hoor heel graag van jou!

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Spelen met korte en lange noten is natuurlijk leuk, maar als bepaalde noten te hoog of te laag aanvoelen, is er misschien wel een probleem. En daar kan zangtechniek jou heel erg in helpen.

Daarom organiseer ik binnenkort een gratis workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’,  waarin je de belangrijkste zangtechniek leert om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je opnieuw bedanken om er deze week opnieuw bij te zijn geweest, en ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!