Vocal Workout: Ademsteun

vocal workout Feb 15, 2022

Heb je zin in een geweldige vocal workout om jouw ademsteun en ademhaling tijdens het zingen te trainen? Lees of kijk dan vooral snel verder!

 

Klaar om de transformatie van “onwetende” naar “zelfzekere” zanger mee te maken? Op 10 februari 2022 gaat de Zelfzekere Zanger Bootcamp door! Hét (online) event voor gepassioneerde zangers die zich verder willen ontwikkelen (en ja, het is gratis!). Meld je aan 👇🏻

 

Deze week krijg je van mij geen hele technische uitleg over ademsteun en wat dat nu precies is, maar geef ik je wel een geweldige vocal workout om die te trainen. Wil je toch liever eerst wat meer weten over je ademhaling? Check dan zeker deze video.

Ademsteun = het fundament

Je ademsteun is de basis van alles tijdens het zingen, het fundament zeg maar. Je kan het vergelijken met de funderingen van een gebouw: zijn die niet sterk genoeg, dan stort het gebouw binnen de kortste keren in. Ik kan je dus alle mogelijke zangtechnieken aanleren die er bestaan, maar die zullen geen nut hebben als je ademsteun niet goed zit!

Ik daag je daarom uit om deze oefeningen deze week niet één keer te doen (wat sowieso ook al geweldig is!), maar wel drie of zelfs vier keer.

Klaar? Here we go!

Oefening 1: middenrifademhaling activeren

In deze oefening focussen we ons puur op onze ademhaling.

Adem in en blaas vervolgens opnieuw uit met een lange ‘ssssssssss’. Voel hoe dat naarmate je verder uitademt ook je buikspieren meer en meer samentrekken. Wanneer je niet meer kan, laat je buikspieren dan los en voel hoe je longen zich automatisch opnieuw vullen.

Proficiat! Je hebt nu je middenrifademhaling geactiveerd!

Heb je niet gevoeld dat je longen zich automatisch opnieuw vullen? Doe de oefening dan nog eens. Indien nodig kan je deze oefening ook liggend doen.

>> Spoel de video door naar minuut 1:55 om samen met mij deze oefening te doen.

Oefening 2: het “kuchspiertje”

In deze oefening doe je net hetzelfde als bij de vorige oefening, maar deze keer blaas je uit met korte s’en.

Bij elke ‘s’ zou je je buikspieren moeten voelen op en neer gaan. Voel je dat? Dat noem ik ook wel eens het ‘kuchspiertje’ (waar ik het in eerdere video’s al over heb gehad).

Het is belangrijk dat je dit spiertje voelt bewegen. Als je dit voelt, kunnen we verder naar de volgende oefening, waarin we deze techniek wat praktischer zullen toepassen.

>> Spoel de video door naar minuut 2:42 om samen met mij op zoek te gaan naar het kuchspiertje.

Oefening 3: hi hi hi!

Deze oefening is een echte buikspiertraining! Een geweldige vocal workout om je ademhaling te trainen!

We zingen ‘hi-hi-hi-hi / he-he-he-he / ha-ha-ha-ha haaaaa’. Bij elke ‘hi’, ‘he’ en ‘ha’ trek je je buikspieren opnieuw aan en zou je je buik op en neer moeten voelen gaan.

>> Spoel de video door naar minuut 3:24 om samen met mij deze oefening te doen.

Oefening 4: Pompeii

In de volgende oefening zingen we mee op Pompeii van de band Bastille, en meer bepaald met de ‘backing vocals’ die je aan het begin hoort. Je weet wel: ‘eh eh-oh eh-oh / eh eh-oh eh-oh / eh eh-oh eh-oh / eh eh-oh eh-oh’.

Zing maar mee, en je zal voelen dat bij elke aanzet je je kuchspiertje voelt samentrekken en dat je buikspieren op en neer gaan. Voel je het niet direct? Dan kan je je hand op je buik leggen als extra hulpmiddeltje.

>> Spoel de video door naar minuut 5:05 om samen met Bastille en mij mee te zingen.

Oefening 5: Crazy

We zijn al toe aan de laatste oefening!

Hierin zingen we mee op Crazy van Gnarls Barkley:

Come on now, who do you

Who do you, who do you, who do you think you are?

Ha ha ha bless your soul

Bij elke ‘ha ha ha’ zal je je buikspieren voelen samentrekken.

>> Spoel de video door naar minuut 7:17 om samen met Gnarls Barkley en mij mee te zingen.

 

Hopelijk heb je tijdens deze oefeningen gevoeld dat je buikspieren de hele tijd flink aan het werk zijn. Misschien voel je nu wel een beetje ‘buikspierpijn’? Dat is helemaal oké, want dat wil zeggen dat je het supergoed hebt gedaan!

Dit is dan ook een geweldige vocal workout om jouw ademsteun en ademhaling tijdens het zingen te trainen. Aarzel dus niet om deze vocal workout nog eens opnieuw te doen, want het is pas door veel te oefenen dat je echt resultaat zal merken.

Wil je graag meer te weten komen over welke zangtechnieken je kunnen helpen om met een betere ademsteun te zingen? Meld je dan aan voor de (gratis) Zo Zing Je Zuiver Challenge. In deze 5 daagse challenge leer je in 5 dagen zingen zonder spanning, onzuiverheden of onzekerheden 👇🏻

Laat me in de comments hieronder zeker weten hoe het ging, en graag tot volgende week!

P.S: wil je graag deel uitmaken van de leukste zangfamilie op Facebook? Klik dan vliegensvlug hier!