Vocal Workout: Borststem

vocal workout Dec 01, 2020

Wil je graag die borststem van jou gaan ontwikkelen? Die lage noten met veel meer kracht en stabiliteit kunnen zingen? Dan is deze vocal workout voor jou!

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan ??

Wat is je borststem?

Zing eens een hele lage, warme “aaaaaaah” (de toonhoogte maakt niet echt veel uit, als het maar laag is ?).

Voel je het trillen in je borstkast?

Dat is je borststem! Physiek wilt dat zeggen dat je “borststemspier” (of de thyroarytenoid, mocht je de wetenschappelijke naam willen weten ?) je stembanden gaat doen trillen.

Alles over je borst- en kopstem kan je hier terugvinden.

Oefening 1: maaaaa

Deze oefening moet heel luid en bombastisch klinken. Wees niet bang om te overdrijven! Als je je hand op je borstkast zet, zou je het moeten voelen trillen.

⏩ Spoel de video door naar minuut 1:44 en zing mee!

Oefening 2: ney ney ney

In deze oefening gaan we twang aan onze klank toevoegen. Twang zorgt ervoor dat we met meer kracht en stabiliteit gaan kunnen zingen (bye bye wobbelige noten!?)

Belangrijk: je klank mag nog niet mooi klinken (ja, je moet écht als een heks klinken om de twang goed te voelen!)

Alles over twang heb ik wel al eens in een andere video uitgelegd. Hier kom je er alles over te weten!

⏩ Spoel de video door naar minuut 02:51 en zing mee!

Oefening 3: leli lali loli luli

Dit is niet enkel een super oefening om je borststem te trainen, het is ook een geweldige tongtwister! Het gaat je tongspieren gaan trainen zodat je articulatie helemaal op punt is ?

⏩ Spoel de video door naar minuut 03:59 en zing mee!

Oefening 4: Read All About It

Tijd om onze borststem in de praktijk te gaan gebruiken met een stukje uit “Read All About It” van Emilie Sandé. Het stukje waar wij mee gaan werken is deze:

“Come on, come on”

Opgelet: bij deze oefening gaan we telkens halve toontjes naar boven. Het is zo belangrijk dat je niet overschakelt naar je kopstem en je zolang mogelijk in je borststem blijft zingen (dit is net de oefening ?)

⏩ Spoel de video door naar minuut 06:02 en zing mee!

Ik hoop dat deze oefeningen je helpen om die borststem te gaan ontwikkelen. Waar je je ook bevindt in je zangavontuur, geef niet op! Practice makes perfect ? Ik moedig je vanachter mijn computerscherm aan!