Vocal Workout: hoger zingen

vocal workout Oct 13, 2020

Een vocal workout om hoger te kunnen zingen?! Yes please! Hier gaan we!

 

Voor je begint te zingen is het super belangrijk om je stem goed op te warmen. Hieronder kan je de Ultieme Opwarming helemaal gratis downloaden. De Ultieme Opwarming is een pdf en mp3 die je stap voor stap begeleidt om je stem op een gezonde manier op te warmen ??

 

Oefening 1: overgang borst- en kopstem

De focus van deze oefening ligt bij de overgang tussen je borst- en kopstem. Dit gaat je helpen om je mix voice stabieler te krijgen en hoge noten krachtiger te zingen zonder spanning.

Het kan zijn dat je stem alle kanten uit zal gaan tijdens het zingen van deze oefening. Laat dat maar gebeuren! Hoe vaker je deze oefening zingt, hoe makkelijker het wordt omdat je stemspieren meer en meer controle over die hoge en lage noten zullen krijgen.

⏩ Spoel de video door naar minuut 1:46 en zing mee!

Oefening 2: overdrijven

Beloof me 1 ding, probeer deze oefening niet “mooi” te laten klinken. Je moet overdrijven en die opera-achtige klanken laten vloeien! Dit gaat je helpen om je kopstem spier te trainen (en dus hoge noten met minder spanning te zingen).

Het kan zijn dat je hoogste noten wat luchtig en onstabiel aanvoelen, dat is normaal! Wanneer je niet vaak in je kopstem zingt, is die spier helemaal niet even sterk als je borststem spier waardoor de klank veel dunner en wobbelig klinkt. Hoe vaker je in je kopstem zingt, hoe stabieler deze zal worden.

⏩ Spoel de video door naar minuut 2:47 en zing mee!

Oefening 3: glijden

Ook in deze oefening werken we met een “oe” – klank. De “oe” is de perfecte klinker om makkelijk in je kopstem te kunnen zingen. Eens je dit onder de knie hebt, kan je beginnen experimenteren met andere klinkers.

In deze oefening glijden we van een lage noot naar een hoge noot. Belangrijk hier is dat je echt een slide effect creëert en niet gewoon van de ene naar de andere noot springt.

⏩ Spoel de video door naar minuut 4:02 en zing mee!

Oefening 4: The Lion Sleeps Tonight

Als je dit liedje op de radio hoort, weet ik zeker dat je luidkeels deze zin meezingt: “aawiiiiiiiiieeeeeeee awimbaweeeeee”!

Niet? ?

Wat je misschien niet wist, is dat deze oefening ook geweldig is om je hoge noten te trainen! Hier switchen we heel de tijd van onze borst- naar kopstem wat de ontwikkeling van onze mix voice zal bevorderen (en dat is wat we willen om hoge, krachtige noten te zingen)!

⏩ Spoel de video door naar minuut 5:45 en zing mee!

Geef niet op!

Het kan zijn dat die hoge noten nog niet klinken hoe je wilt dat ze klinken, dat is normaal. Die stemspieren moet je eerst actief gaan trainen, na een paar weken/maanden ga je een groot verschil horen als je er op blijft oefenen.

Ik geloof in jou en weet dat je het kan! ?