Vocal Workout: kopstem

vocal workout Nov 10, 2020

Is je kopstem ook heel luchtig, onstabiel (of zelfs misschien een beetje vals)? Daar gaan we vandaag samen iets aan doen in deze vocal workout!

 

Wat is je kopstem?

Tijdens het zingen gebruiken we verschillende registers (waaronder onze borststem en onze kopstem).

Als je een hele hoge “yoehoeoeoeoeoe” roept (alsof je naar iemand aan de andere kant van de straat aan het wuiven bent), gebruik je hoogstwaarschijnlijk je kopstem.

Alle uitleg over je kopstem kan je hier terugvinden.

Tijdens de vocal workout van vandaag moet je mij 1 ding beloven: OVERDRIJF! Je klank moet nog niet mooi klinken!

Door te overdrijven kan je de plaatsing goed voelen en kan je nadien de intensiteit aanpassen (bijvoorbeeld van een grote, volle opera klank naar een subtieler gebruik van je kopstem).

Oefening 1: joe-joe

In deze oefening gebruiken we een glijdende medeklinker (de ‘j’) gevolgd door een “oe”-klank. De “oe” is de makkelijkste klinker om in kopstem te zingen, ideaal dus om deze workout mee te starten en de plaatsing goed te voelen.

Probeer tijdens deze oefening je mond zo verticaal mogelijk te houden.

⏩ Spoel de video door naar minuut 1:56 en zing mee!

Oefening 2: zuchten

Zuchten zorgt voor ontspanning. Hoe hoger we zingen, hoe vaker er spanning ontstaat, met deze oefening willen we dat dus proberen vermijden.

⏩ Spoel de video door naar minuut 2:51 en zing mee!

Oefening 3: oui oui

Stilletjes aan openen we de klank naar een “ie”-klank. Probeer hier de verticaliteit die je bij het zingen van een “oe” had te behouden.

Soms kan het helpen om je handen op je kaken te zetten en je lippen een beetje naar voor te duwen om verticaal te blijven zingen ?

⏩ Spoel de video door naar minuut 4:16 en zing mee!

Oefening 4: Skinny Love

We zetten dit allemaal om in de praktijk en gebruiken hiervoor een stukje uit “Skinny Love” van Birdy. De tekst die we zingen is:

Come on skinny love

Als je de ‘love’ moeilijk vindt om te zingen, kan je er eerst een ‘loeve’ van maken (zodat je die verticaliteit goed voelt) en nadien diezelfde mondstand proberen behouden op de ‘love’.

⏩ Spoel de video door naar minuut 5:39 en zing mee!

Vergeet niet…

Ik weet dat je het misschien haat om in kopstem te zingen omdat deze luchtig, wobbelig of onstabiel aanvoelt maar vertrouw mij, door zo’n oefeningen te doen (die misschien niet altijd even mooi klinken), gaat je kopstemspier zich ontwikkelen waardoor die sterker en sterker wordt en je makkelijker die hoge noten zonder spanning gaat kunnen zingen.

Door deze vocal workout een paar keer per week te doen ga je voelen dat je kopstem stilletjes aan minder luchtig wordt, stabielier zal aanvoelen en je de overschakeling van borst- naar kopstem veel makkelijker gaat kunnen maken.

Beloof me dat je niet opgeeft. Deal? ?