Vocal Workout: Ontspannen Zingen

vocal workout Jun 01, 2021

Je kent het wel, na 2 uur lang gezongen te hebben voel je de spanning opbouwen en misschien begin je zelfs wat hees te worden. Gelukkig krijg je vandaag een Vocal Workout om te ontspannen na het zingen!

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

Zoals je wel weet is onze stem een spier en net als bij andere spieren wordt deze moe als je hem veel hebt gebruikt tijdens het zingen of praten.

Een sporter zorgt er eerst voor dat hij zijn spieren gaat opwarmen, dan gaat hij effectief sporten en nadien gaat hij zijn spieren stretchen.

Zingen is, volgens mij 😇, een topsport! Ook tijdens het zingen is het belangrijk om onze stemspieren op te warmen en na een hevige zangsessie te stretchen. Dat is wat we vandaag in deze Vocal Workout gaan doen. Veel plezier!

Oefening 1: dalende ‘ma’

Dalende toonladders zijn geweldig om onze stembanden te stretchen en ontspannen. In deze oefening gebruiken we een open klinken, de “a”.

⏩ Spoel de video naar 2:14 om mee te zingen!

Geeuw nu maar eens (maar val niet in slaap he 😉). Voel je alles opentrekken? Dat is waar we de 2de oefening gaan zingen.

Oefening 2: geeuw

Denk aan het geeuwen wanneer je deze oefening zingt. De bedoeling is dat je alles goed verticaal houdt en je zacht gehemelte naar boven trekt.

⏩ Spoel de video naar 3:09 en zing mee!

Oefening 3: neuriën

In deze oefening gaan we kauwen en neuriën tegelijkertijd dit zorgt ervoor dat je kaakspieren gaan opspannen.

Laat na de oefening je kaken hangen en shake ze los. Doe maar alsof je in de gevangenis zit en eruit wil 😊. Nu zouden je kaken weer volledig ontspannen moeten zijn.

⏩ Spoel de video naar 4:44 om mee te zingen!

Oefening 4: tegendruk

Tijd om wat tegendruk aan onze oefeningen toe te voegen. Wat is tegendruk? Kom het hier allemaal te weten!

⏩ Spoel de video naar 6:32 om mee te zingen!

Oefening 5: massage van het strottenhoofd

Het strottenhoofd is daar waar je stembanden zich in bevinden (het wordt bij de mannen ook wel eens de “ademsappel” genoemd).

Dit deel van je lichaam masseren kan ook voor een zalige ontspanning zorgen na het zingen.

⏩ Spoel de video naar 7:29 om je strottenhoofd te masseren.

 

Hopelijk ben je nu zen en helemaal ontspannen na het zingen van deze vocal workout. Ik raad je zeker aan om deze workout na elke zware zangsessie te doen.

Hoe voelt je stem zich na de workout vergeleken met voor de workout? Laat het mij in de comments hieronder weten! Ik hoor graag van je 🤩