Vocal Workout: stembereik vergroten

vocal workout Nov 02, 2021

Welke oefeningen doe jij om jouw stembereik te vergroten? Vandaag krijg je een vocal workout om je hiermee te helpen. Hierdoor kan jij straks die hoge en lage noten zonder problemen zingen!

 

Klaar om de transformatie van “onwetende” naar “zelfzekere” zanger mee te maken? Op 10 februari 2022 gaat de Zelfzekere Zanger Bootcamp door! Hét (online) event voor gepassioneerde zangers die zich verder willen ontwikkelen (en ja, het is gratis!). Meld je aan op de wachtlijs om als eerste te weten te komen wanneer je je kan aanmelden voor dit uniek evenement 👇🏻

 

Je stembereik vergroten

Om je bereik te vergroten moeten we extreme noten gaan zingen (zowel hoog als laag). Hiermee kun je je stembereik stretchen en uiteindelijk misschien een halve of hele toon hoger of lager zingen! Mocht je die allerlaagste of hoogste noten op dit moment nog niet aankunnen, geen paniek, met de juiste oefeningen gaat dat zeker komen. Aarzel daarom niet om deze workout te herhalen.

De workout

We beginnen met een eerste oefening om onze borststem wakker te maken. Als je het moeilijk vindt om je borststem te vinden, doe dan het volgende: leg je hand op je borstkast. Voel je deze trillen zodra je gaat zingen? Dan zit je goed, dat is je borststem. 

⏩ Spoel de video door naar 1:52 minuten om de eerste oefening te doen.

De volgende oefening is om onze kopstem uit te breiden. Dat gaan we doen met de Franse ‘oui’. 

Psssst: in de volgende oefening gaan we onze kopstem activeren. In deze video kom je alles over kopstem te weten!

⏩ Spoel de video door naar 2:45 om deze oefening te doen. 

De volgende oefening is wat moeilijker. We gaan namelijk slides doen; glijden van de ene noot naar de andere. Het leuke hiervan is, dat wanneer je van noot naar noot glijdt, je alle tussenliggende noten ook meeneemt. Dit zorgt ervoor dat we onze stem helemaal uitrekken en de stembanden een stretch geven. Dat is dan ook de bedoeling van deze oefening.

 ⏩ Spoel de video door naar 4:38 om onze stem samen te strechten. 

De volgende oefening gaan we met de ‘I’ en de ‘A’ doen. De ‘A’ is de moeilijkste klinker om in de hoogte te zingen. Vandaar dat we deze gaan oefenen. 

⏩ Spoel de video door naar 6:25 om deze oefening te doen. 

We hebben de hoogte nu geoefend. Met deze laatste oefening gaan we de laagte in. 

⏩ Spoel de video door naar 7:46 om de laatste oefening te doen. 

Zalig, dat verdient een virtuele high five! Als je mij een high five wilt teruggeven reageer dan met ‘five’ in de comments!

Maak je graag deel uit van de leukste zangfamilie op facebook? Klik dan zonder te aarzelen hier!

Kleine opmerking: Deze oefeningen zijn extreem; we zijn heel laag gegaan en enorm de hoogte in. Ik verwacht niet dat dit er zomaar heel ontspannen uitkomt bij je. Aarzel dus niet om deze oefeningen vaker te doen. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat deze technieken in je spiergeheugen komen. Hiermee kan je vervolgens die hoge en lage noten zonder enige spanning of moeite zingen.