Vocal Workout: Stemeffecten

vocal workout May 10, 2022

Ben je klaar voor een vocal workout om je stemeffecten te trainen? Warm je stembanden maar al op, want hier gaan we!

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

 

Stemeffecten

Stemeffecten zijn een geweldige manier om je zang of nummer interessanter te maken. In de vocal workout van deze week geef ik je 4 zo’n stemeffecten mee die je kan toevoegen aan jouw eigen zang of nummers om nog meer te scoren bij jouw publiek!

Wil je liever nog wat meer technische uitleg over de effecten? Klik dan zeker verder op de linkjes hieronder naar vorige afleveringen waarin ik meer informatie geef.

Oefening 1: Fall off

Een fall off is wat het woord zelf zegt: ergens vanaf afvallen. We vallen dus eigenlijk van onze noot i.p.v. dat we hem aanhouden.

>> Oefen mee vanaf minuut 1:25

Oefening 2: Cry

Dit effect noem ik soms ook ‘het snikje’. Je kan bijvoorbeeld ook denken aan een puppy die huilt. Dit effect wordt in veel nummers gebruikt, Michael Jackson bijvoorbeeld deed het in bijna al z’n nummers.

>> ‘Huil’ mee vanaf minuut 2:19

Oefening 3: Vibrato

Een vibrato is letterlijk een vibratie of een trilling in de stem. Om dit te oefenen zullen we de woorden ‘Mamma Mia’ gebruiken, waarbij we de trilling op de laatste ‘a’ zetten. Je mag die zo lang aanhouden als je wil zodat je hem goed voelt. In jouw eigen zang of nummer kan je nadien dan zelf kiezen waar je de vibrato toepast.

>> Tril mee vanaf minuut 4:05

Oefening 4: Vocal Fry

Om de vocal fry te gebruiken kan je het best denken aan een kikker. Je kan een zin zowel aanzetten als loslaten met fry. In deze oefening zullen we het allebei doen. Daarvoor gebruiken we de eerste zin uit ‘…Baby one more time’ van Britney Spears:

Oh baby baby

How was I supposed to know

>> Doe mee vanaf minuut 6:13

Goed gedaan! Dat verdient een high five! 

Ik besef dat dit voor sommigen een moeilijke workout was. Deze stemeffecten zijn namelijk al wat gevorderde zangtechnieken. Het is dus oké als je die nog niet helemaal onder de knie hebt. Ik daag je daarom vooral uit om deze workout deze week meerdere keren te doen, en dan zal je merken dat het steeds beter lukt.

Laat mij in de comments hieronder zeker weten hoe het ging en wat jij als leerpunt meeneemt uit deze workout. En als je mij een high five wil teruggeven, zet dan zeker een 5 in de comments!

Ik hoop alleszins dat je er heel veel aan hebt gehad, en ik bedank je om hier opnieuw samen met mij een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht.

Tot volgende week!

P.S: maak je graag deel uit van de leukste zangfamilie op Facebook? Meld je hier (gratis) aan!