Vocal Workout: Twang

vocal workout Jun 29, 2021

Twang is een zangtechniek die je helpt om krachtige, hoge noten te zingen zonder spanning. Zalig, niet? Klaar voor de twang vocal workout? Hier gaan we!

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan πŸ‘‡πŸ»

Wat is Twang?

Wat is ‘Twang’ nu ook al weer?

Twang is een zangtechniek die je met allerlei zaken helpt:

βœ… het helpt je om hoge en krachtige noten te gaan zingen zonder spanning.

βœ… Het helpt je het om gemakkelijk te schakelen tussen je borst- en kopstem.

βœ… Het helpt je om lage noten zuiverder te zingen.

Twang heeft dus alleen maar voordelen!

In deze video kom je alle theorie over twang te weten. Vandaag focussen we vooral op de praktijk en geef ik je allerlei oefeningen mee om deze zangtechniek te oefenen.

Oefening 1: de heks

In deze oefening gaan we op zoek naar de plaatsing van Twang door een heks na te doen. We werken met de klank ‘njenjenje’.

Belangrijk: wat we zingen mag (nog) niet mooi klinken, probeer het zo lelijk mogelijk te houden. Op deze manier ga je de plaatsing van de twang goed voelen. ☺️

⏩ Spoel de video naar minuut 2:03 om mee te zingen!

Oefening 2: Amerikaans accent

Voor deze oefening mag je je beste Amerikaans accent bovenhalen. Waarom? Omdat in dat accent van nature veel Twang aanwezig is!

We werken met de tekst “never, never, never, no”

⏩ Spoel de video naar minuut 3:08 om mee te zingen!

Oefening 3: Yeah

We gaan stilletjes aan de Twang-klank wat mooier en muzikaler beginnen maken. We stappen weg van de heks en de Amerikaanse klanken en proberen dit in de praktijk te zetten met een “yeah”.

⏩ Spoel de video naar minuut 5:08 om mee te zingen!

Oefening 4: Twang in de praktijk

In deze oefening zetten we alles wat we tot nu toe geleerd hebben om in de praktijk. We werken met een stukje uit het lied “Mercy” van Duffy:

I’m begging you for mercy, yeah yeah yeah

Eerst maken we de klank heel lelijk (denk maar aan de heks van daarnet), zodat we de plaatsing van de twang goed voelen. Nadien verminderen we de twang om de klank wat mooier te maken.

⏩ Spoel de video naar minuut 6:30 om mee te zingen!

 

Hopelijk helpt deze vocal workout je om de Twang techniek helemaal onder de knie te hebben!

Ik daag je uit om dit deze week bewust toe te passen in een lied. Op deze manier blijf je deze zangtechniek ook buiten zangtechnische toonladders oefenen.

Laat me in de comments weten met welk lied jij aan de slag gaat! ☺️

Tot volgende week!