Vocal Workout Voor Gevorderde Zangers

zangtechniek Feb 27, 2024

Heb jij al heel wat zanguren op de teller staan, maar wil je jouw stem blijven uitdagen? Dan heb ik voor jou deze week een vocal workout klaarstaan waarmee je jouw zangskills naar een nog hoger niveau tilt.

Heb jij nog niet zoveel ervaring als zanger, of ben je nog maar pas begonnen? Niet getreurd, op het Zangles met Maggie-YouTubekanaal staat een hele playlist met vocal workouts waaruit je kan kiezen om jouw zangavontuur een boost te geven. Ga die dus zeker checken!

Veel beginnende zangers maken namelijk de fout om helemaal géén vocal workouts te doen. Zij zetten gewoon een nummer op en beginnen lekker mee te zingen, maar daar leer je niet altijd zoveel van.

Ook worden veel beginnende zangers afgeschrikt van vocal workouts die omschreven worden al “voor gevorderde zangers”. Hoewel ik dat wel kan begrijpen, kan het toch geen kwaad om jezelf eens uit te dagen, en een “gevorderde” oefening te doen. Daarna kan je dan gewoon terugkeren naar de gemakkelijkere oefeningen.

Dat is ook wat Laido Dittmar, artiest bij Cirque du Soleil, beschrijft in zijn boek ‘The Art of Practice’. Daarin vertelt hij dat het soms interessant kan zijn om eerst met iets moeilijk te beginnen, om daarna pas iets gemakkelijk te doen. Op die manier stretch je namelijk jezelf, zodat de makkelijke oefeningen nog makkelijker zijn.

Eens je die fouten van de beginnende zanger opmerkt, kan je ze veranderen, en zo kom je in de wereld terecht van de getrainde en zelfzekere zanger. Die zanger zal immers consequent vocal workouts inlassen in zijn oefensessies.

De sleutel tot succes is herhaling, en dat weet de getrainde zanger. Als zanger is het namelijk belangrijk om die zangtechnieken, die je met een vocal workout traint, in je spiergeheugen te krijgen. Zo hoef je op een podium niet meer na te denken over hoe je een bepaalde noot moet zingen, en kan je volop genieten van het moment.

Daarom wil ik je uitnodigen om deze vocal workout de komende dagen te blijven herhalen. En kijk wat dat doet met jouw stem en jouw zang. Laat mij zeker weten wat jouw ervaring hierin is!

 

Vocal workout

Zoals je weet werken we altijd vanuit de vier pijlers van de Zing Je (Zelf) Vrij-formule: mindset, zangtechniek, creativiteit en verbinding. Met deze vocal workout zitten we uiteraard in de zangtechnische pijler, waarin we op zoek gaan naar de juiste technieken om die stemvrijheid te ervaren.

  • Oefening 1: ademsteun

In deze eerste oefening focussen we ons op onze ademsteun. We gaan die activeren en alle noten in één adem proberen zingen. De woorden zijn alvast geen uitdaging, want die zijn gewoon “doedoedoe”. De echte uitdaging zit er hem in dat we die steeds trager gaan zingen, waardoor je die ademsteun meer en meer zal voelen.

> zing mee vanaf minuut 05:40

  • Oefening 2: intonatie

In de tweede oefening gaan we een ja-klank op een toonladder zetten. En die toonladder zullen we traag op en af lopen, waardoor het een uitdaging zal zijn om alle noten accuraat en op de toon te zingen. Daarna gaan we steeds sneller zingen, dus blijf gefocust op de juiste toon en intonatie!

> zing mee vanaf minuut 08:12

  • Oefening 3: registerovergangen

Na de ja-klank uit de vorige oefening, laten we nu een a-klank over een octaaf glijden. Hiermee trainen we de overgang tussen onze stemregisters, van borststem naar kopstem en mix voice, en dat zonder ‘voice crack’.

> vanaf minuut 10:01

  • Oefening 4: mix voice

In deze voorlaatste oefening zingen we ‘me-mi-ma-mo-mu’, waarbij we op de ‘ma’ een crescendo en decrescendo zetten, en dus luider en stiller gaan zingen. Zo dagen we ons mix voice uit.

> vanaf minuut 11:50

  • Oefening 5: pentatonische toonladder

Deze laatste oefening is een beetje een mix van de tweede en de derde oefening. We gaan namelijk een pentatonische toonladder zingen op een ja-klank. De uitdaging is daarbij dubbel: ten eerste een mooie overgang tussen borststem en mix voice, en ten tweede een correcte intonatie waarbij je alle noten accuraat zingt.

> vanaf minuut 13:16

Proficiat! Je bent aan het einde gekomen deze vocal workout. Daarvoor krijg jij van mij een virtuele high-five! 🙌

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Wil jij na deze vocal workout nog meer technische achtergrond over deze zangtechnieken, dan nodig ik je van harte uit voor de (gratis!) workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’ die binnenkort van start gaat.

Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen. Op die manier heb jij de ideale basis om de vocal workout van deze week tot een goed einde te brengen.

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht en aan jouw zangontwikkeling te hebben gewerkt. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!