Een "voice crack" vermijden tijdens het zingen doe je zo

zangtechniek May 31, 2022
Voice Crack vermijden tijdens het zingen blogpost

Hoe schakel je tussen je borststem en je kopstem? En waar en wanneer moet je dat doen? Dat kom je allemaal te weten in de aflevering van deze week.

Wil je ook graag beter leren zingen? Start dan bij het verbeteren van je zangtechniek. Meld je aan voor deze unieke workshop die je de krachtigste zangtechniek leert om je passie voor het zingen vol zelfvertrouwen en zonder heesheid of spanningen te delen met de buitenwereld (en ja, het is gratis)! Meld je hier (gratis) aan: www.zanglesmetmaggie.be/zangtechniek 

Om je verder te kunnen ontwikkelen als zanger is het van essentieel belang om te weten hoe en waarom je moet schakelen tussen je borst- en je kopstem. De meeste onwetende zangers maken de fout om naarmate ze hoger gaan zingen, te gaan trekken aan hun stem. Op een bepaald moment hebben ze dan het gevoel dat ze vastzitten en wordt hun stem een luchtig kopstemmetje. Dat willen we natuurlijk niet.

De onwetende zanger heeft ook niet door dat wanneer hij of zij op die hoge noten gaat duwen, er vaak heesheid ontstaat. Door daar geen rekening mee te houden, en te denken dat dat maar ‘voor efkes’ is, kunnen er stemproblemen ontstaan. 

Een andere fout van de onwetende zanger is ook om luider te gaan zingen naarmate hij of zij hoger zingt. Terwijl stemvolume en de hoogte van een noot eigenlijk van elkaar los zouden moeten staan. Je zou hoge noten ook stil moeten kunnen zingen.

De onwetende zanger is zich ook helemaal niet bewust van de verschillende registers waarin je kan zingen. Borststem, kopstem, mix voice? Hij of zij heeft totaal geen idee wat dat allemaal is en zal daar dan ook geen rekening mee houden tijdens het zingen.

Een laatste fout die de onwetende zanger maakt is nummers ontwijken waar net die hoge noten in voorkomen. Misschien herken je dat ook bij jezelf. Is dat niet spijtig? Er zijn zoveel leuke nummers die je kan zingen als je de zangtechniek onder de knie hebt.

Eens je die fouten van de onwetende zanger niet meer maakt, gaat er een heel nieuwe wereld voor je open. Want dan bevind je je in de wereld van de zelfzekere muzikant.

In die wereld kan je vloeiend schakelen van borst- naar kopstem en vind je het geweldig om die hoge noten te kunnen zingen. Je voelt je bovendien niet meer belemmerd, want je weet exact hoe je zangtechnisch die bepaalde noten moet zingen. Op dat moment ervaar je werkelijke stemvrijheid, zonder pijn of heesheid, en kan je je stem echt gaan gebruiken als instrument en uitlaatklep.

Daarom dat het zo belangrijk is te weten wat de borst- en kopstem zijn, waarom dat verschil zo belangrijk is, en wanneer je exact moet schakelen tussen de twee. Laat ons daarom nu eens kijken wat we moeten doen om in die wereld van de zelfzekere muzikant te raken.

Borststem

Over de termen ‘borststem’ en ‘kopstem’ bestaat in de zangwereld heel veel discussie. Sommigen gebruiken andere termen, zoals falsetto, of dunne en dikke stembanden. Ik vind het vooral belangrijk dat het gevoel juist zit en dat je voelt wat ik bedoel.

Om je borststem te voelen wil ik je vragen om een warme, ontspannende toon te zingen. Je zou de vibratie van die noot ergens moeten voelen in je lichaam. Over de exacte plaats bestaat geen goed of fout, iedereen ervaart zingen op zijn of haar manier, maar de meesten zullen het ergens in hun borst voelen. Vandaar dat men dit de ‘borststem’ is gaan noemen.

>> Zoek mee naar je borststem vanaf minuut 5:02

Kopstem

Om je kopstem te voelen zal ik je nu vragen een heel hoge ‘joehoe’ te zingen, alsof je naar iemand wuift op straat. Voel je hoeveel lichter die toon is dan die warme toon van daarnet, en hoe anders dat aanvoelt? Het is ook belangrijk te voelen waar het trilt. De meesten zullen het ergens in hun hoofd voelen trillen. Voel jij dat ook? Daarom noemen we dit de ‘kopstem’.

>> Zoek mee naar je kopstem vanaf minuut 5:47

Schakelen

Zoals ik daarnet al zei zijn er velen die te laat schakelen van hun borst- naar hun kopstem. Ze zullen eerst hun borststem in de hoogte trekken, waardoor er zoveel spanning op komt dat ze dan pas overschakelen op hun kopstem. Die spanning is uiteraard niet goed voor onze stembanden, en kan tot heesheid en zelfs stemproblemen leiden. Daarom dat het belangrijk is om op het juiste moment te schakelen.

Vrouwen zullen meestal schakelen tussen de noten sol, sol kruis en la. De meeste mannen schakelen ergens tussen de re, re kruis en mi. Dat zijn natuurlijk maar “richtnoten”, het belangrijkste blijft om het zelf te voelen.

Laat ons daarom eens een oefening doen. We beginnen met onze lippen te laten trillen. Op die manier creëer je tegendruk op je stembanden, wat voor die stembanden eigenlijk een massage is. Door daarna die trilling los te laten en te laten overgaan in een bepaalde zangnoot, zal je automatisch in je borst- of je kopstem terechtkomen.

Het is daarbij belangrijk dat je tussen het trillen van je lippen en het zingen van de noot niet ademt! Doe je dat wel, dan zullen je stembanden zich weer opspannen en zal je je stem te veel gaan controleren, en dat willen we net niet. Laat de trilling gewoon los en zie maar waar je uitkomt, borst- of kopstem. We zullen vrij laag beginnen en dan noot per noot omhoog gaan. 

>> Tril mee vanaf minuut 7:48

Op een bepaald moment zal je merken dat je in je kopstem zit. Eens je weet waar dat schakelmoment voor jou ligt, kan je dit gaan toepassen in een nummer. Laat ons dit eens proberen met ‘All I Want’ van Kodaline, en probeer die schakeling te voelen:

All I want is

And all I need is

>> Zing mee vanaf minuut 14:14

Als je met een nummer aan de slag gaat, is het enorm belangrijk om te kijken waar dat schakelmoment zit. Anders kom je met die spanning te zitten en ervaar je sneller die heesheid. Als je je bewust bent van die verschillende registers kan je meer ontspannen zingen maar nog altijd die kracht gebruiken, waardoor je die ultieme stemvrijheid zal ervaren.

Nu, schakelen tussen registers is al een vrij gevorderde zangtechniek. Om gezond en zuiver te kunnen zingen zijn er nog heel wat andere zangtechnieken die je onder de knie moet hebben vooraleer je hiermee aan de slag kan gaan. Daarom wil ik je van harte uitnodigen voor de Zo Zing Je Zuiver Challenge. In die vijfdaagse (gratis) challenge krijg je de essentiële zangtechnieken mee om gezond en zuiver te zingen. Ook de schakel tussen borst- en kopstem komt daar in aan bod, in combinatie met ‘mixed voice’. Als je je hier dus meer in wil verdiepen en meer oefeningen wil krijgen, raad ik je aan om zeker deel te nemen aan de challenge. Gratis aanmelden kan hieronder: 

Ik hoop alvast dat je genoten hebt van deze aflevering. Laat mij in de comments hieronder zeker weten hoe het bij jou ging en op welke noot jouw schakelpunt ligt. Ik ben heel erg benieuwd!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week!