Vol zelfvertrouwen genieten van het zingen

inspiratie mindset Feb 08, 2022

Vandaag leer je wat innerlijk nodig is om vol zelfvertrouwen te kunnen genieten van het zingen in 5 stappen. Hier gaan we!

 

Klaar om de transformatie van “onwetende” naar “zelfzekere” zanger mee te maken? Op 10 februari 2022 gaat de Zelfzekere Zanger Bootcamp door! Hét (online) event voor gepassioneerde zangers die zich verder willen ontwikkelen (en ja, het is gratis!). Meld je aan 👇🏻

 

In deze video leer je wat er allemaal tussen je twee oren moet omgaan om vol zelfvertrouwen te kunnen zingen. Wat er zich in ons hoofd afspeelt, de gedachten die we denken, hebben enorm veel invloed op ons als zanger en muzikant. Het is belangrijk om hier bewust bij stil te blijven staan en aandacht aan te besteden.

Het pad naar zelfvertrouwen

Fouten die de onwetende zanger maakt:

  • Zich niet bewust zijn dat gedachten heel veel invloed hebben op hoe we handelen (zowel tijdens het zingen als in het dagelijkse leven).
  • Bang zijn voor de reactie van anderen. De onwetende zanger hoort bijvoorbeeld vaak de gedachte: “Oh, maar als ik DIT doe, wat gaan de mensen daar wel niet van denken?”
  • Bang zijn om beoordeeld te worden
  • Heel perfectionistisch zijn, alles moet 100% “af” zijn voor het gedeeld mag worden met de buitenwereld
  • Heel weinig compassie voor zichzelf hebben, heel streng zijn voor zichzelf.

Als je die fouten niet meer zou maken dan gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. De zelfzekere muzikant die:

  • is lief voor zichzelf waardoor die sneller resultaten bereikt.
  • weet welke feedback, commentaren of opmerkingen er toe doen en welke niet.
  • laat zich niet naar beneden halen door negatieve kritiek.
  • is zelfzeker tijdens het zingen, durft zijn eigen persoon zijn.
  • durft experimenteren, muziek delen met de buitenwereld omdat het leuk en inspirerend is, niet omdat het perfect moet zijn.

5 stappen om vol zelfvertrouwen te kunnen zingen

Maar hoe geraken we in de wereld van de Zelfzekere Muzikant? Wel… Hier zijn 5 stappen die je hiermee kunnen helpen.

Stap 1: bewust worden van je innerlijke criticus en wat deze je allemaal vertelt.

 

Je weet wel, het stemmetje dat je allerlei zaken toespreekt zoals:

“Je bent niet goed genoeg”

“Het klinkt helemaal niet!”

“De anderen doen het beter!”

Het is van essentieel belang dat je afstand kan nemen van deze innerlijke criticus en bewustzijn hebben over wanneer die innerlijke criticus je toespreekt is een hele belangrijke eerste stap!

 

Stap 2: je verantwoordelijkheid nemen.

 

Misschien denk je nu wel: “ja, ja, ik ben verantwoordelijk, ik ben volwassen!”. Ik neem dit graag een beetje verder. Ik wil je uitdagen om 100% van de tijd, 100% verantwoordelijk te zijn.

Vaak wanneer er iets gebeurt, willen we iets of iemand anders de schuld geven. Je verantwoordelijkheid nemen wilt zeggen dat je jezelf verantwoordelijk stelt. 100% van de tijd.

 

Stap 3: weten hoe je reageert op de grens van je comfortzone.

 

We weten allemaal dat onze grote zangdromen zich buiten onze comfortzone bevinden. Het is belangrijk om te blijven stilstaan over hoe we reageren wanneer we ons op de grens tussen onze comfortzone en groeizone bevinden. Enkel zo krijgen we meer bewustzijn over hoe we als zanger aan het groeien zijn.

 

Stap 4: kunnen omgaan met kritiek en feedback.

 

Het is belangrijk om te weten dat niet elke feedback of kritiek gelijk is. En als zanger gaan we allemaal kritiek, feedback of commentaar krijgen, that’s part of the job! Hiermee kunnen omgaan is dus van essentieel belang om vol zelfvertrouwen te kunnen blijven genieten van het zingen.

Psssst: kom je trouwens graag meer te weten over “feedback vragen”? Check dan zeker deze video!

 

Stap 5: een doel hebben en er gefocust naartoe werken.

 

Misschien zing je graag, maar als je geen doel hebt om naartoe te werken, geraken we geen stap verder, toch? Het is dus belangrijk om een CONCREET doel voor ogen te hebben. Het sleutelwoord hier is: concreet. Wanneer weet je dat je je doel bereikt hebt?

 

Anders denken = vrijheid ervaren tijdens het zingen

Deze 5 stappen om vol zelfvertrouwen te genieten van het zingen zijn super belangrijk om VRIJHEID te ervaren. Niet enkel tijdens het zingen, maar ook in het dagelijkse leven. Deze vijf stappen moedigen je aan om op een andere manier te gaan denken, en dat is de sleutel om vol zelfvertrouwen te kunnen genieten van het zingen.

Een sterke mindset hebben tijdens het zingen is belangrijk, dat weet je ondertussen wel. Maar het is ook super belangrijk om zangtechnisch sterk in je schoenen te staan zodat je stemvrijheid kunt ervaren. Om je hiermee te helpen nodig ik je graag uit voor de (gratis) Zo Zing Je Zuiver Challenge. In deze challenge leer je in 5 dagen de essentiële zangtechnieken om zonder spanning, heesheid of onzekerheden te genieten van het zingen. Meld je hier aan 👇🏻

 

 Maak je graag deel uit van de leukste zangfamilie op Facebook? Meld je hier (gratis) aan!