Voor Anderen Durven Zingen

mindset Oct 25, 2022

Wil jij ook vol zelfvertrouwen voor andere mensen kunnen en durven zingen? In de aflevering van deze week leer ik jou hoe je daarin slaagt.

Als zanger hebben we uiteraard allemaal het verlangen om ons muzikaal verhaal en onze nummers met anderen te delen. Maar dat verlangen gaat ook vaak gepaard met angsten en onzekerheden. Die angsten ontstaan vaak uit fouten die we maken als onwetende, beginnende zanger.

Zo zal de beginnende zanger vaak niets delen tot het 100% perfect is. Verschillende zangers waarmee ik samenwerk, maken die fout, en misschien herken je dat ook bij jezelf.

Ook zal de beginnende zanger elke opportuniteit om voor anderen te zingen uit de weg gaan. “Het zal toch niet goed genoeg zijn en mislukken”, zegt hij of zij dan. 

Misschien heb je dat zelf ook al meegemaakt. Op een familiefeest bijvoorbeeld, dat iemand naar jou toe komt en vraagt om een nummer te zingen, maar dat je het afwijst omdat je denkt dat het je toch niet zal lukken.

Een laatste fout die de beginnende zanger maakt is om tijdens het zingen te focussen op die angst i.p.v. op het verhaal of de intentie. Hij of zij blijft dan in de mindset steken van ‘ik kan het niet, het lukt mij niet, het is nog niet goed genoeg’.

 

De zelfzekere zanger

Als je al die fouten niet meer zou maken, dan gaat er een volledig nieuwe wereld voor jou open. Want dan kom je terecht in de wereld van de zelfzekere zanger.

De zelfzekere zanger is eerlijk over wat hij of zij voelt, en zal aangeven wanneer hij of zij stress ervaart. Ik heb het zelf ooit meegemaakt tijdens een concert van een beroemde zangeres (mijn geheugen laat me nu even in de steek wie het was): zij zei toen heel eerlijk dat ze echt wel stress had voor dat concert.

Door daar zelf ook eerlijk in te zijn en dat te uiten, zal je merken dat de stress beetje bij beetje zal verdwijnen. 

De zelfzekere zanger zal daarnaast de focus leggen bij het publiek, en niet bij zijn of haar imperfecties. Ook zal hij of zij kijken naar de betekenis van een nummer en wat erachter zit. 

Ten slotte zal de zelfzekere zanger met intentie zingen. “Waarom sta ik hier? Waarom breng ik dit nummer voor deze mensen?” Dat is waar hij of zij aan denkt.

 

Een zelfzekere zanger worden

De vraag is dus: hoe geraken we in die wereld van de zelfzekere zanger, zodat we vol zelfvertrouwen voor anderen kunnen zingen? Wel, daarvoor zijn de volgende stappen belangrijk.

Stap 1: besef dat je wordt beoordeeld

Om te beginnen moet je beseffen dat we allemaal constant beoordelen en beoordeeld worden. Allicht ben jij nu ook aan het oordelen over deze aflevering, en dat is normaal. Weet dus dat anderen ook jou zullen beoordelen tijdens het zingen, en neem daar vrede mee. 

Stap 2: zie beoordelingen als feedback

Een volgende stap is om die beoordelingen te zien als feedback. De vraag is vervolgens hoe we dan kunnen omgaan met negatieve feedback, commentaren die hard binnenkomen, bv. dat je vals zingt.

Een trucje dat voor mij werkt is het concept van de arena van Brené Brown. Wanneer we als zanger onze ziel blootleggen tijdens het zingen, dan bevinden we ons in een arena. In die arena heb je twee keuzes: ofwel ga je in het midden staan, ofwel ga je in het publiek zitten en toekijken. Maak je de keuze om voor anderen te zingen, dan kies je ervoor om in het midden van de arena te gaan staan. 

Als je dan kritiek krijgt, is het belangrijk om te kijken van wie of waar die komt. Is die van iemand die ook in zijn of haar arena staat en zijn of haar ziel durft blootleggen? Of komt het van iemand die alleen maar vanuit het publiek toekijkt? 

Want komt de kritiek van iemand die enkel maar in het publiek zit, dan heb ik geen interesse in die feedback. Want die persoon weet niet hoe het voelt om in het midden van de arena te staan. Feedback van iemand die óók in de arena staat, interesseert mij veel meer, omdat ik daar meer uit kan leren. Die persoon heeft immers dezelfde ervaring meegemaakt.

Stap 3: intentie

Als je een nummer brengt voor anderen, stel je dan de vraag waarom je dat wil delen, waarom je daar staat. Wat is jouw intentie? Dat kan bv. zijn omdat je die andere een cadeautje wil geven, of omdat je hem of haar wil laten ontspannen na een drukke werkdag. Je zal merken dat wanneer je de intentie bij een ander legt i.p.v. bij jezelf, dat je veel meer ontspannen zal zingen. 

Vergelijk het met een zaklamp. Wanneer je die op jezelf richt (“Ik mag geen fouten maken, het moet perfect zijn.”), dan is de situatie heel stressvol. Maar wanneer je die zaklamp naar de luisteraar kan richten (“Ik wil hem of haar een cadeautje geven.”), dan draait het niet meer om jou, maar om de ander. Dat kan je helpen om de stress te verminderen. 

Stap 4: doen!

De laatste stap is het gewoonweg doen! Want ondanks alle uitleg van hierboven is het pas door het te doen dat je werkelijk zal ervaren hoe het voelt om voor een ander te zingen.

Ik daag je dus uit om de komende week een nummer met iemand te delen! Dat kan gewoon face-to-face zijn, maar je kan bv. ook ‘Happy Birthday’ opnemen en naar een jarige vriend of vriendin doorsturen. Het maakt niet uit hoe je het deelt, maar deel het, en wees je bewust van je ervaring. Wat komt er naar boven? Hoe voelt het om dit met iemand te delen, en wat kan je daaruit leren?

Laat mij in de comments hieronder zeker weten of jij de uitdaging aangaat, en op welke manier jij dat doet. Op die manier kunnen we elkaar ook inspireren en elkaar helpen groeien.

 

En verder?

Dit is natuurlijk allemaal vrij beknopt uitgelegd. Natuurlijk is het ook belangrijk om, naast het mindset gedeelte, ook aandacht te besteden aan je zangtechniek. Een eerste stap richting een goeie zangtechniek is deze workshop: www.zanglesmetmaggie.be/zangtechniek

Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je uiteraard heel erg bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en ik zie je heel graag volgende week terug! Tot dan!