Zo Kan Je Weten Of Je Als Zanger Vooruitgang Maakt

inspiratie mindset Jul 19, 2022

Wil jij weten hoe je je vooruitgang kan meten doorheen je zangavontuur? In de aflevering van deze week geef ik je het ideale stappenplan om dat te doen. Here we go!

Je vooruitgang meten als zanger is zo belangrijk! Want doe je dat niet, dan is de motivatie na een tijdje soms ver te zoeken. Dan zien we ook niet de stappen die we allemaal al hebben gezet die ons kunnen motiveren om vooruit te gaan.

Dat is ook één van de fouten die de onwetende zanger maakt. Hij of zij staat niet stil bij zijn of haar vooruitgang en kijkt niet van waar hij/zij komt of waar hij/zij naartoe wil. De onwetende zanger is gewoon in het hier en nu en zingt wel graag, maar heeft verder geen echte doelen. Zingen blijft voor hem of haar gewoon maar zingen, terwijl we allemaal weten dat zingen veel méér is dan dat.

Als de onwetende zanger dan toch een doel zou vooropstellen, dan zijn dat vaak brede, algemene doelen. Dat maakt het heel moeilijk, want dan kun je nooit weten wanneer je je doel hebt bereikt. 

Een algemeen doel dat ik vaak hoor, is ‘ik wil met meer zelfvertrouwen kunnen zingen’. Een prachtig doel! Maar wanneer weet je dat je er bent? Maak het dus specifieker. 

Een ander algemeen doel kan zijn: ‘ik wil heel graag hoger kunnen zingen’. Geweldig doel! Maar opnieuw: wanneer weet je dat je er bent? Misschien heb je een bepaalde noot in gedachten, een hoge do of een hoge re. Dat is al een specifieker doel waardoor je op een bepaald moment weet ‘nu kan ik die noot zingen’. 

Zelfzekere muzikant

Als je die fouten van de onwetende zanger niet meer zou maken, dan kom je terecht in de wereld van de zelfzekere muzikant. Hij/zij werkt namelijk wel met specifieke doelen, en vooral met mijlpalen om dat grote doel te bereiken. 

We hadden het daarnet over het algemene doel ‘met meer zelfvertrouwen zingen’. De zelfzekere muzikant zal dat concreter maken: “Ik wil op 1 mei voor een publiek van minstens twintig man ‘Let it be’ van The Beatles zingen, en daar mijn gevoel en emotie in steken, zonder bang te zijn van wat de mensen van mij denken.”

Voor sommige zangers is dat is natuurlijk een hele grote stap. Je zou daarom mijlpalen kunnen stellen. Een eerste mijlpaal zou kunnen zijn: ik ga ‘Let it be’ opnemen en delen met mijn vrienden. Een volgende mijlpaal kan dan zijn: ik ga een livestream doen om met een virtueel publiek te kunnen zingen. Of: ik ga voor mijn vrienden en familie ‘Let it be’ zingen, in een heel intieme setting. De zelfzekere muzikant gaat dus heel doelgericht te werk en stelt mijlpalen die hem of haar uiteindelijk dichter bij dat grote doel brengen.

Daarnaast zal de zelfzekere muzikant elke dag blijven stilstaan bij de win van de dag. Je bewust zijn van jouw wins en wat je vandaag hebt waargemaakt of overwonnen, zal er namelijk ten eerste voor zorgen dat je opnieuw die motivatie hebt. Maar ten tweede zal je ook  je vooruitgang veel beter kunnen zien. En dat is belangrijk. Want als je geen vooruitgang merkt, zal je sneller denken dat je vast zit of niet vooruit geraakt.

Wat de zelfzekere muzikant ten slotte ook doet, is achteruit kijken. Dat doet hij/zij om te zien van waar hij/zij komt, wat hij/zij al heeft meegemaakt, en waar hij/zij naartoe gaat. Daardoor is de zelfzekere muzikant zich heel bewust van waar hij/zij zich op zijn/haar pad bevindt.

Vierstappenplan

Wat kunnen we nu doen om in die wereld van de zelfzekere muzikant te komen? Wel, daarvoor zijn de volgende 4 stappen nodig.

Stap 1: een concreet doel stellen

We starten met het stellen van een specifiek doel. Wat wil jij graag bereiken? Wat is jouw ambitie? Is dat met plezier kunnen zingen, kunnen genieten van het zingen? Of is dat eerder hoge noten kunnen zingen? Maak het specifiek. Wat is jouw concreet doel, en tegen wanneer wil je dat doel graag bereiken? 

Stap 2: de situatie vandaag

Vervolgens gaan we kijken naar de stand van zaken nu. Waar bevinden we ons vandaag? Hoogstwaarschijnlijk, als je een zangdoel hebt, zal dat aan een nummer gelinkt zijn. Wel, zing dat nummer en neem jezelf op, bv. met je gsm, zodat je gewoon eens weet hoe dat voelt.

Stap 3: een plan opstellen

Nu gaan we kijken wat we moeten we doen om ons concreet doel te bereiken. We gaan een plan opstellen. 

Stel dat je doel is om op een podium te gaan staan en voor een publiek te zingen. Misschien heb je zelfs al een nummer gekozen. In deze stap kan je dan gaan kijken wat er allemaal in dat nummer aan bod komt, om vervolgens een plan op stellen wanneer je welk onderdeel gaat oefenen. 

En ik zou je willen aanraden om per week een intentie of een focuspunt te hebben. De ene week kan dat je zangtechniek zijn, de andere week kan dat eerder je verhaal en emoties zijn. Wat het ook mag zijn, probeer per week een focuspunt te hebben. 

Stap 4: before / after

Deze stap kan je eigenlijk pas doen na één, twee of zelfs drie maanden. Want als laatste stap gaan we het nummer dat we in stap 3 hebben geoefend nog eens opnemen en naast de versie leggen die we in stap 2 hebben opgenomen. Luister naar hoe je het toen hebt gezongen en hoe je het nu zingt. Hoor je een verschil? Kan je nog iets doen om jezelf te verbeteren? 

Dit is waar de magie gebeurt. Want het is pas door die twee opnames naast elkaar te zetten, dat we horen dat een bepaald stukje van een nummer vroeger moeilijk ging en dat het nu anders en beter klinkt. Het is een heel leuke manier om te zien waar je vandaan komt, welke vooruitgang je hebt geboekt, en waar je nog meer vooruitgang in kan boeken.

Zo Zing Je Zuiver Challenge

Naast doelen stellen en plannen maken moet je zangtechnisch natuurlijk ook wel een houvast hebben om een bepaald nummer te zingen om dat doel te bereiken. Daarom nodig ik je heel graag uit voor de Zo Zing Je Zuiver Challenge. In deze vijfdaagse (gratis) challenge krijg je van mij de essentiële zangtechnieken om gezond en zuiver te kunnen zingen, ideaal om die grote doelen te kunnen waarmaken. Ga jij de uitdaging aan? Meld je dan hieronder vliegensvlug aan.

Laat mij in de comments hieronder zeker weten wat jouw doel is en met welk nummer jij aan de slag gaat. Op die manier kunnen we elkaar ook inspireren en aanmoedigen.

Ik wil je ten slotte bedanken om deze tijd opnieuw samen met mij te hebben doorgebracht. Heel graag tot volgende week!