Vrij kunnen zingen

inspiratie zangtechniek Dec 28, 2021

Stemvrijheid, dat is iets wat we allemaal willen ervaren als zanger zodat we vrij kunnen zingen. Vandaag leer je wat er allemaal nodig is om die rugzak vol zangtechniek op te bouwen. 

 

Klaar om de transformatie van “onwetende” naar “zelfzekere” zanger mee te maken? Op 10 februari 2022 gaat de Zelfzekere Zanger Bootcamp door! Hét (online) event voor gepassioneerde zangers die zich verder willen ontwikkelen (en ja, het is gratis!). Meld je aan op de wachtlijs om als eerste te weten te komen wanneer je je kan aanmelden voor dit uniek evenement  👇🏻

Waar we naartoe willen…

Wat de meeste onwetende zangers doen is duwen op de stem. Zij ervaren hierdoor spanning, vooral als zij de hoogte in gaan. Of zij schakelen te laat van borststem naar kopstem. Of zij zijn zich niet bewust van een foute ademhaling. Er zijn zoveel zangtechnische fouten die gemaakt worden. Dat willen we niet, we willen als zelfverzekerde muzikant zingen. 

De zelfverzekerde muzikant die ervaart stemvrijheid. Geen enkele hoge of lage noot is nog een uitdaging. Alles kan, alles is flexibel. Dit is echt iets waardoor je nog meer kunt gaan genieten van het zingen.

Pssst: maak je graag deel uit een zalige community vol gelijkgestemde zangers? Check dan zeker onze gesloten facebook groep!

Focussen op fases

Wanneer je vloeiend kunt schakelen tussen al je verschillende registers, zonder krakje van borststem naar kopstem, dan kun je je op andere dingen gaan focussen. Zoals bijvoorbeeld het vertellen van je verhaal of creatief aan de slag gaan met muziek. Laten we eens kijken hoe we dit gaan doen. Om hier te komen zijn er vier fases die je moet doorlopen.

Psssst: wil je meer te weten komen over het zingen in borst-, kop- en mix voice? Check dan zeker deze video!

Fase 1: de basis

De eerste is de fase van de “basis”, het fundament dat gelegd moet worden. Dat gaat van de ademhaling en je houding, tot aan je intonatie; horen waar de muziek naartoe gaat. Als je dit fundament hebt gelegd kan je naar de volgende fase.

Fase 2: schakelen tussen verschillende registers

Dit is de fase van de verschillende registers. In deze fase moedig ik je aan om opzoek te gaan naar je borststem, je kopstem en die mix voice. Die mix voice is waar de magie gaat gebeuren. 

Je zou hierin verder kunnen gaan in de extremen zoals met de whistle register, het fluitregister, dat zijn die hele hoge noten die bijvoorbeeld Mariah Carey en Ariana Grande kunnen zingen. Of de vocal fry register, daarmee ga je de laagte in. 

De basis is: borststem, mixed voice en kopstem. Als je eenmaal vloeiend kunt schakelen tussen deze registers, ga je merken dat je bereik vergroot en minder spanning ervaart. Dat is het teken dat  je klaar bent voor de volgende fase om vrij te kunnen zingen.

Fase 3: stemkleur

De derde fase staat in het teken van stemkleur. Heel veel zangers haten het om naar hun stem te luisteren. Misschien ben jij er daar ook wel een van. In deze fase leer je hoe je je stem warmer, donkerder, scherper, scheller, lichter, luchtiger etc. kunt maken. 

In deze fase ga je echt op zoek: wat is voor mijn stem een mooie kleur? Wat vind ik mooi? Dat zorgt er uiteindelijk voor dat je weer helemaal verliefd wordt op je stemkleur en nog meer kunt gaan genieten van het zingen. 

Fase 4: flexibiliteit

Fase vier is de fase van flexibiliteit. Hier ga je niet meer binnen de lijntjes kleuren maar die extreme zangtechnieken opzoeken. Om te ontdekken wat je stem nog allemaal aankan. Denk aan ‘belt’, ‘mixed belt, maar ook spelen met dynamiek; luid zingen, stil zingen. Of stemeffecten als ‘growl’ en ‘fry’. Dat is wat je in deze vierde fase allemaal kunt gaan ontdekken. 

Als je deze fases allemaal hebt doorlopen dan kan het niet anders dat je stemvrijheid gaat ervaren. Dat je zekerheid en ontspanning ervaart, meer bereik hebt zowel in de hoogte als in de laagte. Ook ga je toonvast en zuiverder zingen. Dat is wat we allemaal willen als zanger, toch?

Zet die eerste stap!

Waarschijnlijk ga je mij zeggen: waar begin ik? Begin bij fase 1! Om je hierbij te helpen heb ik de ‘Zo Zing Je Zuiver’ challenge opgezet. Hier leer jij in vijf dagen de essentiële zangtechniek van de eerste fase. Het is helemaal gratis, ik nodig je er graag voor uit. 👇🏻

Ik zou zeggen: geniet van de challenge. En eenmaal die eerste fase afgerond kan je door naar de volgende zodat je uiteindelijk vrij kunt gaan zingen.

 

Ik ben benieuwd, in welke fase bevind jij je op dit moment? Laat het in de comments hieronder weten!

 

Tot volgende week!