Wat is Vocal Fry?

populair zangtechniek Jan 14, 2020

Wil je ook als Britney Spears kunnen zingen? Misschien niet, maar vocal fry helpt je om hoge noten zonder spanning te gaan zingen.

 

Wat?

Vocal fry is een stemregister, net zoals de borst- kop- en mixstem . Fry bevindt zich helemaal beneden in ons tessituur.

Onze stembanden gaan super dik worden en zijn heel erg ontspannen. Door dat ze zo los zitten is het heel interessant om hoge noten met fry aan te zetten zodat we die ontspanning kunnen doortrekken.

Is het gevaarlijk?

Sommige zeggen van wel, andere van niet. Ik geloof vooral in balans ⚖️

Als je heel de tijd gaat praten met veel fry op je stem kan dat inderdaad voor irritaties zorgen maar als je het hier en daar toevoegt in je lied kan dat zeker geen kwaad.

Het is net zoals chocola eten: het is enkel gezond met mate!

Hoe?

Fry is zowel een vocal effect (bijvoorbeeld growl) als een zangtechniek (bijvoorbeeld twang, bite,…).

Het is interessant om eerst het zangtechnische aspect onder de knie te hebben, voor je het in de praktijk gaat brengen als vocal effect.

Waarom?

  1. Fry kan gebruikt worden om tijdens een hevig lied een rustmoment in te lassen. Je stemspieren onder constante druk zetten is niet gezond, fry zorgt ervoor dat ze een pauze krijgen.
  2. Fry kan je gebruiken als effect om een lied stoerder te laten klinken. Denk aan Britney Spears die in elke zin een beetje fry gebruikt.

Praktijk

  1. Een noot aanzetten met vocal fry.
    Dit kan enkel wanneer je zin begint met een klinker.
  2. Een noot loslaten met fry.
    Hier glij je van boven naar beneden om uiteindelijk in de fry terecht te komen.

Nu is het aan jou! Neem je favoriet liedje erbij en probeer hier en daar een noot aan te zetten of los te laten met fry.

Voor je begint te zingen, is het natuurlijk belangrijk dat je je stem opwarmt. Download hier mijn Ultieme Opwarming die je stap voor stap begeleidt om je stem op een gezonde manier op te warmen ??