Wat te doen tegen zenuwen tijdens het zingen

inspiratie mindset Aug 03, 2021

Podiumstress, zenuwen, vlinders in de buik,… we hebben het allemaal wel al eens meegemaakt tijdens het zingen! Vandaag gaan we kijken wat je daar tegen kan doen.

 

Gratis workshop: Zo Kan Je Genieten Van Het Zingen Zonder Te Kampen Met Onzekerheden

Deze workshop is voor jou als je:⁠ ⁠

⭐️ Beter wilt leren zingen maar niet weet waar je moet beginnen. Je wilt een stappenplan om je zangdoelen te behalen.⁠ ⁠

⭐️ Heel graag zingt maar dit niet altijd durft te delen met de buitenwereld. Je wilt meer zelfvertrouwen zodat je je stem vrij kunt laten horen.⁠ ⁠

⭐️ Niet weet of je je stem goed gebruikt en graag zou willen weten hoe je de juiste zangtechnieken kunt toepassen om je stem warmer, ronder, lichter, donkerder of ontspannender te laten klinken.⁠

MELD JE HIER GRATIS AAN

Wat zijn die zenuwen tijdens het zingen?

Wanneer we onze passie delen met de buitenwereld (of dat nu op een podium is, of op sociale media), als zangers hebben we heel veel kans om podiumstress of “performance anxiety” te ervaren. Misschien herken je je er wel in:

👉🏻 Je krijg klamme handen

👉🏻 Je ervaart een tunnelvisie

👉🏻 Je benen beginnen te trillen

👉🏻 Je kent je tekst ineens niet meer (blackout)

Dit zijn allemaal symptomen van “performance anxiety” of podiumstress.

Laten we samen eens kijken hoe we hiermee kunne omgaan. Hier zijn alvast 3 tips om je hiermee verder te helpen!

Tip 1: focus op je intentie

Door jezelf af te vragen waarom je doet wat je doet, waarom het belangrijk is voor jou om je muzikaal verhaal te vertellen, kunnen je zenuwen tijdens het zingen aanzienlijk verminderen.

Waarom?

Omdat je op dat moment niet meer focust op al je angsten (je weet wel, de angst om het niet goed genoeg te doen, de angst om beoordeeld te worden door anderen,…)

Dus vraag jezelf voor het zingen af “Waarom doe ik wat ik doe? Waarom zing ik dit nummer? Wat betekent deze ervaring voor mij?”

⏩ Spoel de video naar 2:47 om hier meer over te weten te komen

Psssst! Wil je graag meer te weten komen over hoe je je zenuwen de baas kunt zijn tijdens het zingen? Check dan zeker deze video!

Tip 2: Zorg voor een goeie voorbereiding

Hoe beter je voorbereid bent, hoe zekerder dat je je gaat voelen tijdens het zingen (en hoe beter je performance zal gaan).

Een goeie voorbereiding bestaat uit:

✅ Het analyseren van de verschillende zangtechnieken die je kan gebruiken tijdens je nummer

✅ Nadenken over het verhaal, welke emotie komt hier naar boven?

✅ Nadenken over je podiumprésence: hoe ga je op het podium staan? Wil je bepaalde bewegingen gebruiken tijdens het zingen?

✅ Oefenenen, oefenenen en nog eens oefenen.

Door dit allemaal op voorhand voor te bereiden en in te oefenen, zorg je ervoor dat dit allemaal in je spiergeuheugen komt te zitten. Eens je dan voor een publiek staat te zingen kan je erop vertrouwen dat je lichaam weet wat het moet doen omdat je dat zo goed hebt ingeoefend.

Tip 3: Focus

Focus tijdens het zingen op één ding. dat kan je intentie zijn (zoals we daarnet al hebben besproken) maar ook je ademhaling, een bepaald gevoel of de boodschap van het lied dat je zingt.

Door op een specifiek iets te focussen gaan er minder negatieve gedachten de kop op steken omdat je op dat moment geen aandacht aan die negatieve stemmetjes geeft, maar wel je aandacht aan iets anders schenkt.

 

Wil je dit in de praktijk toepassen? Ik daag je uit om een opname van jezelf te maken (audio of video) en deze te posten in onze gesloten facebook groep. Probeer de 3 bovenstaande tips toe te passen en sta even stil bij je ervaring.

Laat me in de comments weten of je de uitdaging aangaat! 🤩