Zangtechniek vs. Plezier

mindset Nov 01, 2022

Heb jij soms ook het gevoel dat zangtechniek het plezier in het zingen wegneemt? Dan is de aflevering van deze week iets voor jou. Here we go!

Je zingt graag en dus wil je er meer over leren. Wat is dan het eerste wat je doet?

De meeste beginnende zangers openen hun computer, surfen naar Google en tikken in “leren zingen”. Ze ontdekken dan allerlei verschillende zangtechnieken, gaan er ijverig mee aan de slag, leren allerlei zaken bij en gaan misschien zelfs samenwerken met een coach om nóg meer bij te leren.

Door al die kennis op te doen komt er vaak een punt waarop zangtechniek je kan belemmeren tijdens het zingen. Veel beginnende zangers waarmee ik samenwerk, zeggen mij namelijk vaak tijdens de coachingsessies: “Als ik op zangtechniek focus, dan kan ik niet meer op het verhaal focussen en kan ik niet met gevoel zingen. Het voelt allemaal robotisch aan. Zangtechniek neemt het plezier in het zingen weg.”

Misschien herken je dat ook bij jezelf, en voelt zangtechniek soms saai of te ingewikkeld aan.

Ik begrijp van waar die gedachte zou kunnen komen. Wanneer we nieuwe dingen leren, komt er altijd heel veel informatie op ons af. 

Autorijden

Vergelijk het met autorijden: je moet denken aan je richtingaanwijzers, je ruitenwissers, je pedalen, op tijd schakelen… Er zijn zoveel verschillende zaken om aan te denken tijdens het autorijden!

Bij het zingen is dat exact hetzelfde: je moet aan je ademhaling denken, focussen op de noten die gezongen moeten worden, weten waar de melodie, ritme en tekst naartoe gaan, niet vergeten om ‘twang’ toe te passen… Er valt over zoveel na te denken tijdens het zingen, geen wonder dat dit voor sommige zangers het plezier uit het zingen kan halen!

Maar neemt zangtechniek echt het plezier uit het zingen weg? Wat als zangtechniek je juist meer vrijheid zou kunnen geven tijdens het zingen?

Laat ons terugkeren naar het autorijden. Hoelang heb je bewust moeten nadenken over het aanzetten van je richtingaanwijzer, het aanzetten van je ruitenwissers, het schakelen tussen verschillende versnellingen...? Als je al een tijdje met de auto rijdt, merk je dat die zaken nu vanzelf gebeuren, niet? En is het niet bevrijdend om zelfstandig ergens naartoe te kunnen gaan zonder te moeten afhangen van iemand die je afzet? 

Bij het zingen is dat net hetzelfde! Hoe meer je met zangtechniek bezig bent, hoe meer die verschillende zangtechnieken opgenomen worden in je spiergeheugen, en dus hoe automatischer dit zal gebeuren tijdens het zingen.

Op dat moment hoef je er niet meer bij te blijven stilstaan tijdens het zingen en kan je focussen op wat je luisteraar kippenvel gaat geven: je verhaal, de emoties… 

Zelfzekere Zanger Bootcamp

Dus blijf je graag geloven dat zangtechniek het plezier uit het zingen wegneemt, of wil je het een kans geven en die vrijheid tijdens het zingen beginnen ervaren?

Als je voor de tweede optie kiest, dan nodig ik je heel graag uit voor deze workshop: www.zanglesmetmaggie.be/zangtechniek 

In deze workshop leer je een zangtechniek die je werkelijk vrijheid gaat geven tijdens het zingen!

Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je opnieuw bedanken om hier samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en ik zie je heel graag volgende week terug! Tot dan!