Zenuwen Overwinnen Tijdens Het Zingen

inspiratie mindset Dec 12, 2023

Wil jij ook die stress en zenuwen kunnen beheersen wanneer je op het podium staat? In de aflevering van deze week vertel ik jou hoe ik daar zelf in geslaagd ben… op mijn eigen trouw!

 

Als zanger willen we allemaal eens op een podium staan en voor anderen zingen. Of wie weet doe jij dat al. Maar misschien houdt iets jou tegen, en voel je angsten en onzekerheden bij de gedachte voor een grote groep mensen te staan.

Daarom wil ik deze week graag met jou mijn eigen verhaal delen, en jou specifieke technieken meegeven zodat jij je zo goed mogelijk kan voorbereiden op dat moment.

Een tijdje geleden ben ik getrouwd met mijn man Audric. Als zangeres, en dat zal jij misschien ook herkennen, druk ik mij graag uit via muziek. Daarom had ik beslist om tijdens de trouwplechtigheid te zingen. Dat heb ik gedaan bij mijn geloftes, die ik deels hebt gesproken, deels heb gezongen.

De weg daarnaartoe verliep volgens vier stappen die ik hier met jou wil delen, zodat jij geïnspireerd raakt en je angsten kan overwinnen om ook voor een publiek te zingen. Of wie weet wel tijdens je eigen trouw.

 

Stap 1: nummer kiezen

Ik heb heel lang getwijfeld of ik wel zou zingen op mijn trouw. Want het was natuurlijk niet de bedoeling om er de grote Magali-show van te maken. Nee, ik wou net dat mijn man het middelpunt was en dat hij mijn boodschap zou ontvangen.

Het moment waarop ik uiteindelijk de knoop heb doorhakt en heb beslist om te zingen, was toen ik ‘By your side’ van John Legend hoorde. In dat nummer verwoordde John Legend exact wat ik voelde en wou zeggen aan Audric.

De eerste belangrijke stap is dus om het juiste nummer te kiezen. Een nummer waar je achter kan staan, dat iets voor jou betekent, dat jou een ‘sense of purpose’ of een bepaald gevoel geeft. En het maakt niet uit of het een eigen nummer is of een cover. Het belangrijkste is dat het juist voelt voor jou.

 

Stap 2: nummer instuderen

Eens ik het nummer had gekozen, begon ik het in te studeren. Wanneer ik een nummer instudeer, dan luister ik er een paar keer naar, maar ga ik ook vooral zelf gaan zingen. Daarbij kon ik mijzelf op de piano begeleiden, en ging ik kijken welke zangtechnieken in het nummer zaten, hoe de melodie ging, waar het ritme naartoe ging.

Hoe vaker ik het nummer zong, hoe vlotter ik ook de tekst kon zingen. Heel veel zangers vragen mij namelijk: “Hoe kan ik mijn tekst onthouden.” Dat heeft met die herhaling te maken, maar ook met de laatste stap waar we het later over zullen hebben.

 

Stap 3: herhalen

Nu ik het nummer had ingestudeerd, was het een kwestie van herhaling, herhaling, en nog eens herhaling. Ik wist nu welke zangtechnieken in het nummer zaten, dus moest ik die in mijn spiergeheugen krijgen. Zo wist ik waar het nummer en de melodie naartoe ging, en moest ik hier niet meer over nadenken tijdens het optreden zelf.

Ook ben ik toen twee keer samengekomen met de pianist die mij tijdens de plechtigheid zou begeleiden. Zo kon ik ook met hem afstemmen hoe het nummer zou verlopen.

Veel zangers zouden hier gestopt zijn met hun voorbereiding. Maar wat voor mij het grootste verschil heeft gemaakt, is de volgende stap, en dat is…

 

Stap 4: mentale voorbereiding

Je hebt namelijk de fysieke voorbereiding van een optreden, die ik in de voorgaande stappen heb gedaan, maar er is ook de mentale voorbereiding. Die zorgt ervoor dat we de angsten en onzekerheden die we voelen, kunnen loslaten.

Die mentale voorbereiding ziet er voor iedereen anders uit. Je kan bv. mediteren, journalen, of visualeren. Wat voor mij enorm hielp, was dat laatste.

Tijdens mijn visualisatieoefening stelde ik mij voor dat het optreden helemaal perfect verliep. Ik zag mezelf staan in mijn trouwkleed, en ik zag Audric zijn gezicht voor me. Ik hoorde mezelf zin per zin het nummer zingen, wat ook enorm heeft geholpen om de tekst te onthouden.

Ik probeerde ook zoveel mogelijk zintuigen erbij te betrekken: ik rook de zaal, ik rook de microfoon, ik zag onze families en onze vrienden in de zaal zitten. Op die manier zei ik tegen mijn brein: “Dit is veilig”, en trainde ik mijn brein zodat het zich ook tijdens het optreden zelf veilig zou voelen.

Tijdens mijn eerste visualisatie voelde ik heel veel paniek ontstaan in mijn lichaam: ik begon te zweten, mijn hart begon sneller te slaan… Zo’n paniek had ik nog nooit gevoeld! Om te kalmeren, heb ik mijn ademhaling laten zakken, zodat mijn lichaam het signaal kreeg dat het veilig was. Maar het was goed dat ik die paniek tóen voelde, en niet op het podium. Daarom is ook die mentale voorbereiding zo belangrijk als zanger, zodat je niet panikeert tijdens het optreden zelf.

De tweede dag dat ik die visualisatie deed, kwam die paniek opnieuw, maar in mindere mate. En opnieuw liet ik mijn ademhaling zakken. En zo deed ik die oefening elke dag opnieuw, drie weken lang, en werd de paniek elke dag minder en minder.

Het optreden op mijn trouwdag was dan ook het mooiste moment ooit! Ik voelde geen stress of paniek, alleen maar dankbaarheid, liefde, vééééél liefde, maar ook inspiratie. Ik kon mijn verhaal vertellen zoals ik het wou vertellen. Er spookten geen negatieve gedachten door mijn hoofd. Het was gewoonweg prachtig!

Als je één iets meeneemt uit deze aflevering, dan is het hopelijk dat een goede mentale voorbereiding van essentieel belang is voor jouw rust en kalmte op het podium. Wat dat voor jou inhoudt, beslis je helemaal zelf, maar vergeet het zeker nooit te doen. Het is de belangrijkste stap in je voorbereiding voor een optreden.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Mentale voorbereiding is natuurlijk niets zonder die drie eerste stappen, waarbij je ook de zangtechnieken in je spiergeheugen moet krijgen.

Daarom geef ik binnenkort een (gratis!) workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Het is de ideale eerste stap voor een prachtig optreden, en de ultieme basis voor jouw mentale voorbereiding. Ik zie je heel graag daar!

Ik hoop alvast dat je uit mijn verhaal hebt gehaald wat ik heb proberen meegeven, en dat je het toepast in jouw eigen zangavontuur. Laat het mij alleszins weten in de comments hieronder, of stuur mij een berichtje per mail of via Instagram. Ik kijk heel erg uit naar jouw verhaal.

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht en aan jouw zangontwikkeling te hebben gewerkt. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!