Zing Zoals Adele Dankzij Deze Zangtechniek...

zangtechniek Dec 13, 2022

Wil jij net als Adele de kracht van mix voice leren gebruiken? Dan is de aflevering van deze week jou helemaal op het lijf geschreven!

De onwetende zanger maakt vaak de fout om niet te weten dat er zoiets bestaat als mix voice. Maar daarover later meer.

Een andere fout van de onwetende zanger is in één register blijven zingen. Misschien herken je dat ook bij jezelf, wanneer je enkel in kop- of enkel in borststem blijft zingen. Maar dat is niet waar we onze mix voice zullen vinden.

Een derde fout die de onwetende zanger maakt is zijn favoriete artiest nazingen zonder erbij te blijven stilstaan welke zangtechnieken in dat bepaald nummer zitten.

 

De wereld van de zelfzekere zanger

Eens je erop begint te letten die fouten niet meer te maken, zal je merken dat je meer stemvrijheid zal ervaren. Dezelfde stemvrijheid die de zelfzekere zanger ervaart. 

De zelfzekere zanger kan namelijk heel gemakkelijk schakelen tussen lage en hoge noten, en alles daartussen. Hij kan ook kracht zetten op die noten, zodat ze niet luchtig of onstabiel klinken. 

In de wereld van de zelfzekere muzikant zal je ook merken dat je stem veel gezonder is, en dat je je stem op een gezonde manier kan gebruiken om te zingen. 

 

‘Someone like you’

Om je de kracht van mix voice te leren, heb ik Adele als voorbeeld gekozen. Als je naar haar muziek luistert, is er namelijk een heel groot verschil tussen pakweg 2008 en 2020. Zoals je weet heeft zij stemproblemen gehad, ze heeft zelfs een operatie moeten ondergaan. En je hoort echt het verschil tussen vóór en na die operatie, en hoe groot de invloed van mix voice is op haar performance. 

Laten we eens luisteren naar een fragment van vóór haar operatie. Je zal merken hoe ze op haar stem duwt en hoe “schreeuwerig” dat klinkt. In feite blijft ze op haar borststem duwen om die hoge noten te halen. 

>> Ga naar minuut 3:02 in de video om te luisteren.

 

Nu gaan we eens luisteren naar een fragment van hetzelfde nummer, maar na haar operatie. Daarin zal je merken dat ze heel snel zal schakelen naar die mix voice, en dat is waarom mix voice zo belangrijk is.

>> Ga naar minuut 3:49 in de video om te luisteren.

 

Merk je hoe haar noten veel meer ontspannen klinken, en hoe ze veel “verticaler” zingt i.p.v. “horizontaal”? Ze duwt ook veel minder op haar stem, en dat is waar wij als zanger ook naartoe willen: de wereld van de zelfzekere zanger.

De vraag is dan natuurlijk: hoe geraken we daar?

Daarvoor volg je de volgende 3 stappen.

 

Stap 1: bewustzijn van de registers 

Een eerste belangrijkste stap is je bewust zijn van de verschillende stemregisters die er zijn: kopstem en borststem.

>> Ga naar minuut 4:59 in de video en ontdek jouw verschillende stemregisters.

 

Stap 2: registers ontwikkelen

Om een “mengeling” te kunnen maken van beide stemregisters moeten we ze uiteraard allebei kunnen gebruiken. Want dat is ‘mix voice’: een mix tussen het gebruik van de borststemspier en de kopstemspier. Die registers ontwikkelen doen we via specifieke oefeningen. Zo’n vocal workouts doen we o.a. ook in de lessen Van A tot Zingen en Zorgeloos Zingen. 

 

Stap 3: bewust in de praktijk zetten

Nadat je je bewust bent geworden van jouw stemregisters, en je deze nadien verder hebt ontwikkeld om ze te mixen, gaan we deze mix voice bewust gaan gebruiken in een nummer. Daarbij denk je bewust na waar je in borststem zit, en waar in kopstem.

Laat ons dat eens samen doen.

>> Ga naar minuut 6:42 in de video om samen te oefenen.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Wil je graag nog meer oefenen en je mix voice nog beter ontwikkelen? Schrijf je dan zeker in voor de (gratis) workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’ waarin je nog meer vocal workouts krijgt om je borststem en kopstem te trainen. Je kan je aanmelden via zanglesmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je alvast heel erg bedanken om hier samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week!