Zingen & Zwanger, Hoe Doe Je Dat?

inspiratie mindset May 14, 2024

In deze aflevering gaan we de persoonlijke tour op en beantwoorden we de vraag hoe het is om te zingen tijdens een zwangerschap. We bespreken de invloed van hormonen op de stem, de uitdagingen van de groeiende buik en de belangrijke communicatie met medisch personeel.

 Hormonen en de stem

Hormonen spelen een cruciale rol in ons lichaam, en tijdens de zwangerschap ondergaan vrouwen een ware hormonale storm. Deze veranderingen hebben ook hun weerslag op de stem.

De impact van hormonen

Zwangerschapshormonen kunnen de stembanden beïnvloeden. Velen merken een verschil in hun stemgeluid, dat luchtiger of moeilijker te controleren kan zijn. Dit komt door de zwelling van de stembanden onder invloed van deze hormonen. Zo’n verandering is niet bij iedereen merkbaar, maar het is een veelvoorkomend fenomeen.

Menstruatiecyclus en stem

Niet alleen zwangerschap, maar ook de reguliere menstruatiecyclus kan een invloed hebben op de stem. Sommige zangeressen plannen hun optredens rond hun cyclus vanwege merkbare veranderingen in hun stem. Dit toont aan hoe nauw lichaam en stem met elkaar verbonden zijn.

De groeiende buik en ademhaling

Naarmate de zwangerschap vordert, wordt de buik steeds groter. Dit heeft niet alleen invloed op de fysieke ruimte, maar ook op de ademhaling, wat direct impact heeft op het zingen.

Met een groeiende buik wordt het activeren van het middenrif, en dus ademsteun vinden, een grotere uitdaging. Zwangere vrouwen merken vaak dat ze meer oppervlakkig gaan ademen. Het blijven oefenen van middenrifademhaling is essentieel, niet alleen voor het zingen, maar ook als voorbereiding op de bevalling.

Technieken voor ademhaling

Een nuttige techniek kan het gebruik van zogenaamde 'ademhapjes' zijn, om zo vaker en effectiever lucht te kunnen happen tijdens het zingen. Dit helpt om niet oppervlakkig te ademen en toch het middenrif effectief te gebruiken.

Communicatie met medisch personeel

Het belang van open communicatie met medisch personeel kan niet genoeg benadrukt worden, vooral als het gaat om personen wiens beroep sterk afhankelijk is van hun fysieke welzijn, zoals zangers.

Of het nu gaat om een geplande operatie of een noodgeval, het informeren van medisch personeel over het belang van jouw stem is cruciaal. Dit kan een significante impact hebben op de manier waarop procedures, zoals intubatie, worden uitgevoerd, om schade aan de stembanden te voorkomen.

Tijdens de zwangerschap kunnen specifieke medische ingrepen, zoals een keizersnede, een directe impact hebben op de stem door de betrokkenheid van de ademhalingsspieren. Het is essentieel dat zowel anesthesisten als chirurgen op de hoogte zijn van jouw beroep en de noodzaak om bepaalde spieren te sparen voor ademsteun.

Jouw ervaringen

Heb jij persoonlijke ervaringen met zingen tijdens de zwangerschap of interacties met medisch personeel die je waardevol vond? Deel ze met ons. Jouw verhaal kan anderen inspireren en informeren. We nodigen je uit om je ervaringen te delen in de reacties of via e-mail. Laten we samen de dialoog voortzetten en van elkaar leren.

Wil je ook graag beter leren zingen? Start dan bij het verbeteren van je zangtechniek. Meld je aan voor deze unieke workshop die je de krachtigste zangtechniek leert om je passie voor het zingen vol zelfvertrouwen en zonder heesheid of spanningen te delen met de buitenwereld (en ja, het is gratis)! Meld je hier (gratis) aan: www.zanglesmetmaggie.be/zangtechniek 

Wil je lid worden van onze geweldige community? Meld je hier aan: https://www.facebook.com/groups/2558160180899785/

Meer van dit? https://zanglesmetmaggie.be