Zingen & feedback vragen Zingen & feedback vragen

inspiratie mindset Dec 21, 2021

Aan iedereen feedback vragen tijdens het zingen is niet altijd het beste om te doen. Vandaag leg ik je uit waarom!

 

Klaar om de transformatie van “onwetende” naar “zelfzekere” zanger mee te maken? Op 10 februari 2022 gaat de Zelfzekere Zanger Bootcamp door! Hét (online) event voor gepassioneerde zangers die zich verder willen ontwikkelen (en ja, het is gratis!). Meld je aan op de wachtlijs om als eerste te weten te komen wanneer je je kan aanmelden voor dit uniek evenement  👇🏻

Feedback vragen

Aan iedereen feedback vragen is niet altijd het beste om te doen. Ik snap waar de nood vandaan komt. In ons leven zijn we namelijk altijd op zoek naar bevestiging, zo zijn we opgegroeid. 

Op school kregen we hoge punten als we het goed hadden gedaan. Op het werk krijg je, door jaarlijkse gesprekken over je prestaties, ook die drang naar bevestiging.  Of wanneer je gaat shoppen met vriendinnen voor een nieuw jurkje. Je weet niet of het mooi is of dat het je staat, in zo’n geval vraag je je vriendinnen ook om bevestiging.

Feedback van de juiste mensen

We zijn dus altijd op zoek naar bevestiging. Daarom is het ook heel logisch dat we dit doen tijdens het zingen door feedback te vragen…

… Maar is het zo dat iedereen zijn mening er toe doet?

Stel je post een nummer online en een vocal coach van The Voice reageert hierop en raadt je aan om op je ademhaling te letten. Naast deze reactie reageert je tante ook. Zij vindt dat je het super goed doet en zegt dat het perfect is. Nu is de vraag: welke reactie helpt jou het beste vooruit? Van de vocal coach of die van je tante? 

De meeste zouden inderdaad de vocal coach zeggen, deze persoon heeft meer ervaring en kennis van zingen. Terwijl je tante over andere zaken meer ervaring heeft. Dus is het goed om aan iedereen feedback te vragen?

Ik zou zeggen van niet.

Het is belangrijk om aan de JUISTE mensen feedback te vragen. Dit kan dus een vocal coach zijn of je medecursisten van de zangcursus. Door aan iedereen feedback te vragen krijg je heel veel uiteenlopende meningen waar je weinig mee kan.  

Tips voor het juiste contact

Hier een paar tips van wat je het beste kunt doen om te zingen en aan de juiste mensen feedback te vragen:

Maak deel uit van een groep mensen die je bewondert. Het is zo belangrijk om je te omringen met mensen die je inspireren. Ik maak bijvoorbeeld deel uit van een ondernemers mastermind. Dat is een plek vol gelijkgestemde ondernemers die ik bewonder en waar ik veel van kan leren. De feedback die ik van hen ontvang is veel waardevoller dan bijvoorbeeld die van mijn moeder. Die heeft namelijk weinig verstand van ondernemen. 

Voor jou zou het kunnen helpen om op zoek te gaan naar verschillende zang communities. Een voorbeeld hiervan is De Zangles Met Maggie Facebookgroep. Of het ‘Zing Jezelf Vrij’ coaching traject waar we in groepen aan de slag gaan. Je medecursisten kunnen je hier inspireren. Hier komen gelijkgestemden samen die dezelfde opleiding volgen, deze mensen zijn jouw mensen. 

Een mooie quote die ik heb geleerd van mijn coach is:

Always be the dumbest person in the room.

James Wedmore

Het heeft namelijk geen zin om in een groep te zijn waar jij alles weet en de rest een niveau lager zit. Het is veel interessanter om in een groep te zitten waar jij nieuw bent, niets weet en alles kunt leren.  

Leer de mensen eerst kennen voordat je  feedback vraagt. Dus bedenk eerst wat voor ervaring die persoon heeft voordat je blindelings feedback aanneemt. Zingt hij/zij al lang? Heeft hij/zij een opleiding gedaan of is het een onwetende zanger? 

Stap uit je comfort zone en wees zichtbaar. Door zichtbaar te zijn inspireer jij misschien ook anderen om met jou in contact te komen. Stel dat je op een feestje even de microfoon pakt en mensen jou zien. Door zichtbaar te zijn kunnen anderen jou aanspreken en kan je daar hele interessante connecties aan overhouden. 

Psssst: wil je graag te weten komen hoe je makkelijker uit je comfortzone kunt stappen? Check dan zeker deze video!

Dat zijn een aantal tips om in contact te komen met de juiste mensen waaraan je feedback kunt vragen. Want als je iedereen maar feedback blijft vragen, krijg je zoveel verschillende informatie. De een gaat je zangtechnisch beoordelen de ander zegt wat over je stemkleur of je presentatie. Iedereen heeft zijn eigen mening. Door naar al die meningen te vragen raak je alleen maar overweldigd en weet je niet meer waar je aan moet werken. Het kan verwarrend zijn en ervoor zorgen dat je minder snel actie onderneemt. 

Begin hier…

Als je niet goed weet waar je moet beginnen dan nodig ik je graag uit voor de ‘Zo Zing Je Zuiver’ challenge. Sowieso is dit een goede eerste stap om zangtechnisch sterk in je schoenen te staan. Dat leer je met deze challenge. Je leert in vijf dagen je stem op een gezonde en ontspannen manier te gebruiken. Je krijgt alle fundamenten mee die je nodig hebt. Als je dat eenmaal hebt kan je weer verder bouwen. Het is gratis, meld je dus snel aan en doe mee!

Ik hoop dat je geen feedback meer gaat vragen aan Jan en alleman wanneer je gaat zingen, maar dat je dit gericht gaat doen. Bedenk hoe interessant dat kan zijn. Aan wie ga jij als volgt feedback vragen? Laat het mij in de comments hieronder weten, ik hoor graag van je! Tot volgende week!