Zingen Is Méér Dan Enkel "Zangtechniek"

inspiratie mindset Oct 03, 2023

Ga jij er ook vanuit dat zingen enkel neerkomt op het trainen van jouw stem? Over die gedachte wil ik het deze week graag hebben. Want er valt nog zoveel meer te ontdekken.

“Zingen is het trainen van je stem.” Heel veel gepassioneerde zangers gaan uit van die gedachte. Ik snap ergens wel waar die vandaan komt. We hebben allemaal bepaalde artiesten waar we naar opkijken of die ons inspireren, en wat onze ziel raakt, is vaak hun stem. 

Als we terugkomen van een concert zeggen we dat ook vaak: “Wauw, die stem was prachtig!” Logisch dus dat we de link leggen tussen zingen en je stem leren gebruiken.

Maar zingen is een beetje zoals leren schilderen. Stel dat je enkel leert hoe kleuren samenwerken, hoe je bv. van blauw en geel groen maakt, dan weet je nog altijd niet hoe je een boom kan schilderen of een landschap opbouwt in een schilderij. Zie je hoe er puzzelstukjes ontbreken als je je enkel focust op de technische kant?

Hetzelfde geldt voor het zingen. Als jij de beste versie van jezelf wilt worden als zanger(es), dan is het belangrijk dat je niet enkel naar je stem kijkt, maar ook naar de persoon achter die stem. Want hoe kan je er anders vanuit gaan dat je een nummer op een authentieke manier kan zingen? Hoe kan je anders verwachten dat je zonder zenuwen op een podium staat, of dat je de emotie in een nummer kan overbrengen?

Er zijn zoveel andere elementen die invloed hebben op de manier waarop je een nummer zingt, naast de zangtechniek.

 

Vier grote pijlers

Dat is waarom ik, in alles wat ik doe, werk met vier grote pijlers, de vier pijlers van de Zing Je (Zelf) Vrij-formule: mindset, zangtechniek, creativiteit, en verbinding.

De meeste zangers focussen meestal eerst op die zangtechnische pijler: het leren beheersen van je stem, hoge en lage noten kunnen zingen, maar ook alles daartussenin. Op die manier kan je stemvrijheid ervaren, zodat je met je stem kan doen wat je wilt. Dat is wat die zangtechnische pijler voor jou kan betekenen.

Daarnaast hebben we ook de mindsetpijler. In die pijler gaan we kijken naar het innerlijke werk: wat zijn jouw angsten, twijfels en onzekerheden die jou tegenhouden om de beste versie van jezelf te worden als zanger(es). 

Veel zangers denken echter dat ze die niet nodig hebben. Ze denken dat, eens hun zangtechniek beter is, ze meer zelfvertrouwen zullen krijgen en op een podium zullen durven gaan staan. Maar vaak zal je merken dat die stap er niet komt, omdat ze niet naar buiten durven komen met hun zangtechniek. Dat is wat we aanpakken in de mindsetpijler.

Ten derde is er de creatieve pijler, waarin we kijken hoe je een nummer op een eigen unieke, authentieke manier kan brengen. Hoe kan jij een artistieke identiteit creëren?

Zingen is voor veel zangers een manier om emoties te uiten, om dingen te communiceren die misschien niet altijd gezegd kunnen worden. In de creatieve pijler gaan we kijken hoe je dat kan doen aan de hand van bepaalde technieken, zoals improvisatie of variatie, wat nog los staat van stemtechnieken.

En dan komen we ten slotte bij de verbindingspijler. Want iedereen maakt verbinding op zijn eigen manier. Voor sommigen is dat in een koor gaan zingen en daar de magie van samenzang ontdekken. Voor anderen is dat in een band zingen en optreden. Voor nog anderen is dat in een rusthuis gaan zingen of naar een karaokeavond gaan. In die verbindingspijler gaan we kijken hoe jij je daarin kan ontwikkelen.

Veel zangers beginnen meestal voor zichzelf te zingen. Naarmate het plezier van het zingen groter wordt, willen ze die passie vaak met anderen delen, op hun eigen manier. Maar ironisch genoeg komen dan vaak de angsten, de twijfels en de onzekerheden de kop opsteken. Veel zangers wíllen zich dus wel laten zien, maar dúrven het niet. En zo komen ze in een vicieuze cirkel terecht.

 

Vier puzzelstukjes

Als je goed hebt opgelet, komen we zo terug bij onze eerste pijler, onze mindset. Zie je hoe die vier elementen - mindset, zangtechniek, creativiteit en verbinding - samenwerken? Focus je maar op één element, dan mis je al de rest. 

Als je enkel op zangtechniek focust, hoe kan je dan verwachten dat je zelfzeker op een podium staat? Mindset is dus ook belangrijk.

Als je enkel op zangtechniek focust, hoe kan je dan verwachten dat je je eigen authentieke klank vindt? Creativiteit speelt dus ook een grote rol.

Als je enkel op zangtechniek focust, hoe kan je dan verwachten dat je weet hoe je verbinding maakt met je luisteraar? Ook verbinding leren maken is dus van belang.

Zie je hoe die puzzelstukjes perfect in elkaar passen? Hoe die elementen hand in hand gaan?

Dus ja, het is waar dat stemtechniek heel belangrijk is, maar er valt zoveel meer te ontdekken. In deze aflevering heb je dus de eerste stap gezet, en ben je je bewust geworden van wat er allemaal te ontdekken valt binnen jouw ontwikkeling als zanger.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Veel zangers beginnen graag met de zangtechniek, en die wil ik jou ook zeker geven. Daarom organiseer ik binnenkort een gratis workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’,  waarin je de belangrijkste zangtechniek leert om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je heel graag uit voor die workshop. Zo kan je alvast aan de slag met die zangtechnische pijler, en nadien kunnen we dan samen ook aan die andere pijlers werken. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je opnieuw bedanken om hier samen met mij een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht, en ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!