Zingen met een micro: 4 tips!

zangtechniek Jun 24, 2020

Hoe zing je met een micro? Is daar een techniek voor? Hier zijn 4 tips op een rijtje om zeker rekening mee te houden!

 

Voor je begint te zingen (met of zonder micro) is het super belangrijk om je stem goed op te warmen. Download hieronder de Ultieme Opwarming helemaal gratis. Stap voor stap begeleidt deze mp3 en pdf je om je stem op een gezonde manier op te warmen ??

Tip 1: Check altijd of je micro aanstaat

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar je zou versteld staan van hoeveel zangers beginnen te zingen in een micro die niet aanstaat!

Hoe kan je nakijken of hij wel aanstaat? Gewoon “12, check” erin zeggen is voldoende of (als je het iets subtieler wilt aanpakken) zuchten in de micro. Door diep uit te ademen in je micro hoor je onmiddellijk of hij aanstaat of niet.

Tip 2: Pruts niet aan de microfoonkabel

Veel zangers gebruiken de microfoonkabel als accessoire tijdens het zingen. Ze maken er knopen in, draaien het rond hun hand,… En ik snap het, die kabel is een houvast als je niet weet wat je met je handen moet doen tijdens het zingen (klik hier om te leren hoe je vol zelfvertrouwen op een podium staat)! Toch heeft het ook een paar nadelen:

❌ Je komt heel zenuwachtig over als je met de kabel prutst

❌ Voor je het weet trek je per ongeluk de kabel uit de micro en verdwijnt je klank

❌ Door er knopen in te maken, kan het ook zijn dat er een kortsluiting ontstaat waardoor je klank ook niet meer hoorbaar zal zijn.

Allemaal zaken die je zeker wilt vermijden! Laat die microfoonkabel dus gewoon hangen (of kies voor een draadloze microfoon) ?

Tip 3: Let op de afstand tussen de micro en je lippen

In theorie zou je 1 pink tussen je lippen en de micro moeten kunnen plaatsen. Dat wilt zeggen dat je micro heel dicht bij je mond moet zijn!

Waarom? Door je micro zo dichtbij te houden, gaat de micro al je frequencies goed kunnen opnemen (zowel je lage frequencies of basnoten als je hoge frequencies).

Test het maar eens uit. Zing een lied en hou je micro op verschillende afstanden van je lippen. Je gaat horen dat hoe dichter de micro is, hoe zuiverder je klank is ?

Een extra voordeel om je micro dicht bij je mond te houden: het verminderd de kans op feedback (je weet wel, die hoge piep die je soms op het podium hoort).

Als je je micro ver van je mond houdt, moet je geluidstechnicus je veel luider zetten om een deftige klank te hebben. Hoe luider hij je zet, hoe meer kans op feedback (en dat willen we absoluut vermijden)!

Tip 4: Let op je dynamiek

Hoe luider je zingt, hoe verder weg de micro moet zijn.

Je hebt die diva’s wel al eens dit zien doen ??

Waarom doen ze dit? Als ze de micro niet van hun mond verwijderen en luid zingen, dan is de kans groot dat de klank in ‘overdrive’ gaat (je weet wel, een té luide klank met veel ruis op).

Het doet niet alleen pijn aan de oren van je luisteraar, het kan je geluidssysteem ook kapot maken.

DUS: hoe luider je zingt, hoe verder de micro.

 

Heb jij nog tips die je graag met je medezangers deelt? Laat ze hieronder in de comments achter! ??