Zingen met emotie: je inleven in een lied

inspiratie mindset Sep 29, 2020

Hoe kan je met meer emotie een lied brengen? Hoe kan je je inleven in het verhaal? Daar gaan we het vandaag over hebben!

 

Voor je begint te zingen, is het super belangrijk om je stem op te warmen. Ik heb voor jou een Ultieme Opwarming in elkaar gestoken! Dat is een pdf en mp3 die je stap voor stap begeleidt om je stem op een gezonde manier op te warmen. Download hem hieronder ??

Stap 1: Wees voorbereid

Niets gaat je meer afleiden dan te moeten nadenken over je zangtechniek, waar je moet ademen, hoe de melodie juist gaat,… Dit zijn allemaal zaken die we goed moeten voorbereiden voor we ons kunnen gaan inleven in een lied.

Stap 2: Gevoelswoord

Eens je weet hoe een lied zangtechnisch in elkaar zit, kan je er een gevoelswoord aan gaan linken.

Een gevoelswoord is een woord waar gevoel in zit, zoals bijvoorbeeld “droevig” of “blij”. Hoewel deze woorden gevoelswoorden zijn, zijn ze heel algemeen. Probeer een woord te vinden die wat specifieker is, zoals bijvoorbeeld “nostalgisch” of “euforisch”.

Eens je je gevoelswoord hebt gevonden, kan je gaan nadenken: “ok, heb ik dit gevoel in mijn leven wel al eens gevoeld?”

Zo ja, link dan dat gevoel aan een persoonlijke situatie die je hebt meegemaakt en probeer je zo in te leven in je lied.

Stap 3: Praktijk

Laten we dit in de praktijk toepassen. We kiezen een vrij algemene tekst uit: Let it be van de Beatles.

Let it be, let it be, let it be, let it be
whisper words of wisdom, let it be

Probeer deze tekst nu met verschillende emoties te zingen (blij, droevig, nostalgisch, hopend,…)

⏩ spoel de video door naar minuut 05:00 en zing mee!

Bonus: Laat de emoties toe

In de zangles heb ik vaak zangers die hun emoties moeilijk kunnen uiten, ze hebben een muur rond hun hart gebouwd en delen wat ze voelen absoluut niet met de buitenwereld.

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: sommige zangers beginnen aan een situatie, persoon of gevoelswoord te denken en beginnen onmiddellijk te wenen.

De sleutel is hier: balans. Je moet het perfecte evenwicht proberen vinden tussen het toelaten van je emoties en het delen van deze emoties met de buitenwereld zonder in elkaar te storten.

Ik wens je super veel succes toe met het zoeken naar dit perfecte evenwicht en hoop dat je je makkelijk kunt inleven in een lied! ?