Zingen met Twang

zangtechniek Apr 07, 2020

Zonder lucht zingen, krachtige, hoge noten zingen of zelfs makkelijk die mix voice gaan vinden. Dit alles kan als je twang onder de knie hebt. Zingen met twang is een hele klus, in deze video kom je er alles over te weten!

 

Vandaag gaan we kijken naar TWANG: wat het juist is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het makkelijk kunt toepassen.

Voor we erin vliegen is het van essentieel belang om je stem op te warmen. Download hieronder mijn Ultieme Opwarming. De pdf en MP3 begeleiden je stap voor stap om je stem op een gezonde manier op te warmen ??

Wat?

Zangtechniek kan je in twee delen onderverdelen:

  1. Stemkleuren (denk aan bite of cry)
  2. Effecten (denk aan fry of growl)

Twang bevindt zich in de categorie van stemkleuren. Het helpt ons om onze klank aan ta passen naar de kleur die we wensen.

1 ding dat je zeker moet onthouden is dat twang een hele lelijke klankkleur is, vandaag gaan we heel lelijk zingen (bereid je er dus maar al mentaal op voor ?)!

Waarom?

Hoewel twang in zijn pure vorm heel lelijk kan klinken, heeft het tal van voordelen:

✅ Het helpt je met minder lucht zingen

✅ Het helpt je krachtige, hoge noten zingen

✅ Het zorgt ervoor dat de overgang van je borst- naar kopstem veel vloeiender gebeurt en je dus makkelijker in je mix voice kunt gaan zingen.

✅ Het helpt je lichte, lage noten te zingen (zodat het niet lijkt alsof je staat te brommen als een brombeer ??)

Hoe?

Om de twang klankkleur te vinden moet je gaan overdrijven. Probeer te spreken als:

  1. Een Amerikaan met een heel Amerikaans accent
  2. Een heks (de lelijkste heks die je ooit hebt gezien)

Voel je dat je klank scherper wordt? Dit kunnen we gaan toepassen in een oefening. Spoel de video door naar 3:44 en zing met de oefening mee (en vergeet niet te overdrijven, maak het lelijk!)

Hopelijk heb je nu gevoelt hoe je die twang kunt gaan toepassen. Nu moeten we hier een balans in vinden. Van de 100% twang die we daarnet hebben toegepast kunnen we nu naar 65% gaan. De vraag die je je moet stellen is: “Hoe kan ik met twang zingen zonder het lelijk te maken?”. Probeer een evenwicht te vinden.

Praktijk

Dit gaan we in de praktijk zetten met een oefening gebaseerd op “Valerie” van Amy Winehouse. We werken met de volgende zinnetjes:

Won’t you come on over
stop making a fool out of me
why don’t you come on over, Valerie?

Spoel de video door naar 5:34 en zing mee (vergeet niet: probeer een balans te vinden in je klankkleur)!

 

Heb je ergens nog vragen over? Stel ze in de comments en ik kom je met plezier helpen! ??