Zingen op een rietje? Alleen maar voordelen!

Dec 31, 2019

Zingen op een rietje? Wat?! Vandaag gaan we kijken hoe we een rietje kunnen gebruiken om onze zangstem te optimaliseren.

 

Voor we aan deze zangsessie beginnen raad ik je sterk aan om eerst je stem op te warmen. Hoe? Download hieronder mijn Ultieme Opwarming! Helemaal gratis krijg je een pdf en mp3 in je mailbox die je stap voor stap begeleidt om je stem op een gezonde manier op te warmen.

Waarom?

Het rietje heeft allerlei voordelen. Het zorgt ervoor dat we:

  1. Zonder spanning gaan zingen.
  2. Ons kuchspiertje gaan activeren (weet je niet waarover ik het heb? Hier is een video die het kuchspiertje uitlegt.)
  3. Een mooie overgang kunnen maken tussen onze borst- en kopstem.
  4. Minder lucht hebben op de stem.

Hoe?

Het rietje is een S.O.V.T oefening (Semi Occluded Vocal Tract). Wanneer we op het rietje blazen gaat er een deel van onze lucht door het rietje naar buiten, een ander deel weerkaatst terug naar binnen in onze mond. Dit noemen ze ‘tegendruk’. Die tegendruk kan je beschouwen als een lekkere massage voor je stembanden.

Praktijk?

Een paar slides op het rietje kan wonderen doen. Glij van één noot naar een andere op een heel ontspannende manier om je stembanden te masseren.

Tijdens het blazen moet je op twee zaken letten:

  1. Dat je met bolle kaken blaast
  2. Dat er geen lucht uit je mondhoeken ontsnapt

Je kan ook het rietje gebruiken bij een moeilijke passage in een bepaald lied. Als je ergens spanning voelt, zing dan eerst die zin op het rietje en onmiddellijk nadien van het rietje. Voel je een verschil?