Zingen zonder Voice Crack

zangtechniek Aug 18, 2020

Hoe kan je voorgoed zonder die vervelende ‘voice crack’ zingen? Vandaag geef ik je een paar tips mee!

 

Voor we beginnen te zingen is het super belangrijk om je stem goed op te warmen. Download hieronder de Ultieme Opwarming helemaal gratis ??

 

Wat is een “voice crack”?

Een voice crack is hetgene dat je voelt wanneer je hoger en hoger gaat zingen en dan ook meer en meer spanning voelt. Op een bepaald moment kan je de spanning niet meer aan en schakel je over naar je kopstem.

De abrupte overgang tussen je gespannen borststem en lichte, luchtige kopstem wordt een “voice crack” genoemd.

Zingen met een voice crack is heel ongezond. Wij willen een mooie overgang van je borst- naar kopstem, zonder spanning. Om dit waar te maken gebruiken we onze mix voice. Klik hier om alles over mix voice te weten te komen.

Nadelen van een voice crack

❌ Je gaat met meer onzekerheden zingen want je bent bang dat je stem op een bepaald moment in de hoogte gaat uitschieten.

❌ Je gaat luider willen zingen door meer te gaan duwen wat voor meer spanning zorgt.

❌ Je klank klinkt heel geroepen en genepen.

De oplossing? Je mix voice!

Oefening 1: zingen op een rietje

Door te zingen op een rietje ga je spelen met tegendruk en ga je een mooie balans creëren tussen je borst- en kopstem. Dit zorgt ervoor dat je met minder spanning gaat zingen en de overgang naar je mix voice veel vloeiender wordt.

⏩ Spoel de video door naar minuut 4:19 om de oefening te horen en mee te zingen.

Tip: Ik gebruik graag de “Singing Straw”. Dat is een speciaal rietje dat uit metaal gemaakt is. Het heeft tal van voordelen (je kan het hergebruiken en is dus super ecologisch, je kan het in de vaatwasser steken,…)

Klik hier om je rietje te bestellen. Gebruik de code “Zangles Met Maggie” om 10% korting te krijgen!

Oefening 2: Brrrr

Door een ‘brrrr’ te zingen verminderd de tegendruk (in vergelijking met het blazen op een rietje). Dit vergemakkelijkt de overgang naar onze mix voice.

De oefening die je in het filmpje hoort is een octaaf en half. Dit is geweldig om onze stembanden helemaal te stretchen en de voice crack te laten verdwijnen.

⏩ Spoel de video door naar minuut 5:48 en zing mee!

Oefening 3: “Oui”

We nemen dezelfde toonladder als daarnet (van een octaaf en half) en zingen het deze keer op een “oui”.

Het kan zijn dat je stem bij deze oefening uitschiet. Laat dat maar gebeuren, dat kan geen kwaad! Je stemspieren zijn op een hele nieuwe manier aan het werk, ze moeten het nog gewoon worden om op deze manier te zingen. Hoe vaker je deze oefening doet, hoe makkelijker het wordt en hoe meer resultaat je gaat zien bij het zingen van hoge noten.

⏩ Spel de video door naar minuut 6:44 en zing mee!

Oefening 4: Praktijk

Dit zetten we allemaal in de praktijk met een stukje uit “Somewhere Over The Rainbow”. De focus van deze oefening is om goed over te schakelen van je borst- naar kopstem. Het hoeft nog niet mooi te klinken, dat komt later, wanneer je deze oefening blijft herhalen.

⏩ Spoel de video door naar minuut 8:30 om mee te zingen

 

Welke oefening werkt het beste voor jou? Ik wil het graag weten! Laat het hieronder in de comments achter!

Heb je nog (zang)vragen? Zit je ergens mee vast? Laat het in de comments weten, ik help je graag verder!