Zo Behaal Je Elk Doel Dat Je Stelt

mindset Feb 21, 2023

 Er wordt vaak gezegd: de doelen die je stelt moeten realistisch zijn. Sorry voor mijn woordgebruik, maar ik vind dat bullshit. En in deze aflevering leg ik je uit waarom. Here we go!

 

Het lijkt natuurlijk logisch. We stellen een doel, we willen dat doel bereiken, dus kijken we naar wat haalbaar is. Wat is er mogelijk voor mij? Daarom stellen we realistische doelen. Je kent misschien ook het SMART-model. De ‘R’ in de naam staat ook voor ‘realistisch’: is het doel realistisch en haalbaar?

Vaak stellen we doelen omdat we graag iets willen bereiken dat we tot nog toe niet hebben bereikt. Je kent waarschijnlijk wel de quote ‘life starts outside of your comfort zone’. Vaak ligt dat wat we willen bereiken buiten onze comfortzone. Dat klinkt misschien cliché, maar het is dat voor een reden, want heel vaak gaan we doelen stellen die net binnen onze comfortzone liggen.

Dus mag ik je een vraag stellen?

Als dat wat je wil bereiken binnen je comfortzone ligt, dan zou je dat toch al lang bereikt hebben? Is het dan niet gewoon nog maar een kwestie van de tijd vrij te maken om dat doel te bereiken?

 

‘What got you here won’t get you there’

Als we binnen onze comfortzone blijven, blijven we in zekere zin wie we zijn. Mijn eigen coach zegt vaak: “What got you here won’t get you there.” Dat wat je hier heeft gebracht, zal je niet naar daar brengen. Het doel dat je stelt is dan de ‘daar’. Dus als je blijft handelen zoals je altijd al hebt gedaan, hoe kan je dan verwachten dat je een andere uitkomst zal krijgen? Dat is de idee erachter.

De vraag die ik je wil stellen, is: gaat het wel om het doel? Of gaat het om de persoon die je wordt op weg naar dat doel?

Realistische doelen, doelen die binnen onze comfortzone liggen, zullen onze grenzen niet verleggen. We blijven in die comfortzone, dus groeien we niet als persoon. Het is net door doelen te stellen die groot en uitdagend lijken, dat je ook als persoon wordt uitgedaagd. Er wordt iets nieuws van jou gevraagd om dat doel te bereiken. Misschien moet je iets loslaten, bv. angsten of onzekerheden, of iets nieuws ontwikkelen. 

Opnieuw: ‘what got you here’, de persoon die je was en jou tot hier heeft gebracht, ‘won’t get you there’, zal jou niet tot daar brengen - er is iets nieuws van jou nodig om dat groot, uitdagend doel te bereiken. Het draait op dat moment niet meer om het doel zelf, maar om wat van jou gevraagd wordt om dat doel te bereiken.

 

Het nieuwe doel = jouw persoon

Een voorbeeld. Ik stel zelf elk jaar, elk kwartaal, elke week, en eigenlijk elke dag doelen. En die doelen haal ik 90 procent van de tijd niet. Dat is zo omdat het grote doelen zijn. Maar wat mij dat wel bijbrengt, is dat de persoon die ik word op weg naar dat doel, het nieuwe doel wordt.

Stel dat het jouw doel is om over één jaar in het Sportpaleis te zingen. Hoe handelt iemand die in het Sportpaleis zingt? Die handelt anders dan iemand die één keer per week onder de douche zingt of naar een koorrepetitie gaat. Die persoon zal voor zijn stem zorgen en minstens om de twee dagen oefenen. Een ‘Sportpaleiszanger’ zal heel doelgericht een repertoire uitwerken, en misschien ook een fan base uitbouwen. Hij of zij zal dus heel anders handelen dan de hobbyzanger. Zie je?

Beginnen handelen als de persoon die dat grote doel van jou al heeft bereikt, vraagt iets nieuws van jou. En dat is het ware cadeau.

Als ik dus 90 procent van mijn doelen niet bereik, zouden veel mensen zeggen: “Ja, maar ben je dan niet een beetje gedemotiveerd?” En mijn antwoord is: “Helemaal niet.” En jij zou dat ook niet moeten zijn. Het doel is niet om jouw doelen te bereiken, maar om die persoon te worden. Als ik een realistisch doel voorop zet, dan haal ik dat met wat gemak. Maar wat ben ik er dan mee? Wie word ik in dat proces?

Mijn vraag voor jou is dan ook: wat is zo’n groot doel dat jij onhaalbaar lijkt te vinden? Wat is voor jou onrealistisch? Neem dat doel, denk eens na over hoe de persoon handelt die dat doel al heeft bereikt, en begin vandaag al zelf zo te handelen. Zie wat voor verschil dat kan maken in jouw leven, in je zangsessies, in jouw optreden. Míjn leven heeft het in ieder geval veranderd. Ik wil je dus uitdagen om deze week hetzelfde te doen.

Laat mij zeker weten hoe dat voor jou verloopt. Zet het in de comments hieronder, of stuur me een berichtje via Instagram. Ik ben super benieuwd!

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Die grote zangdoelen kunnen we natuurlijk enkel bereiken als we onze zangvaardigheden onder de knie hebben. En alles begint bij zangtechniek. Daarom organiseer ik binnenkort een (gratis) workshop over zangtechniek: ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin zullen we inzoomen op één specifieke zangtechniek die je zal helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, maar ook om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen. 

Wil jij er graag bijzijn? Ga dan vliegensvlug naar zanglesmetmaggie.be/zangtechniek om je aan te melden! Ik zie je heel graag daar.

Ik wil je ten slotte bedanken om er deze week opnieuw bij te zijn geweest, en heel graag tot volgende week! Daaaag!