Zo beïnvloed je je stemkleur

zangtechniek Jun 02, 2020

Hoe kan je je stemkleur aanpassen? Hoe kan je scherper, warmer, ronder of luider gaan zingen? Alles start bij de positie van je strottenhoofd!

 

Voor je begint te zingen en je stemkleur leert beïnvloeden, is het belangrijk om je stem op te warmen. Download hieronder mijn Ultieme Opwarming helemaal gratis! ??

 

Wat is je strottenhoofd?

Voor je kan snappen hoe je je stemkleur kunt beïnvloeden, moet je weten wat je strottenhoofd is.

Het strottenhoofd (of de ‘adamsappel’ bij de mannen), is het bobbeltje dat je voelt als je met je vinger van je kin naar je sleutelbeen glijdt.

Bij de vrouwen is het strottenhoofd vaak kleiner als bij de mannen en is dus soms wat moeilijker te vinden. Spoel de video door naar minuut 1:22 om visueel te zien waar die zich bevindt.

Hoog of laag strottenhoofd?

Er bestaan heel veel verschillende meningen over de positie van je strottenhoofd. Sommige zangtechnieken geloven dat het beter is om je strottenhoofd zo laag mogelijk te houden, andere zangtechnieken zeggen net het omgekeerde en raden je aan om hem zo hoog mogelijk te houden. Nog andere zangtechnieken raden je aan om je strottenhoofd zo stabiel mogelijk in het midden te houden.

Wat is nu de juiste positie van je strottenhoofd? Wel, hieronder kom je mijn mening te weten.

Ps: mijn mening is misschien niet de beste van de wereld. Mijn doel is dat je zelf een eigen mening kunt gaan vormen en zelf kunt beslissen welk strottenhoofd positie het beste bij je past ?

Waarom is dat zo belangrijk?

Je strottenhoofd positie beïnvloed heel wat zaken:

?? Het beïnvloedt je intonatie (= hoe juist of ‘vals’ je zingt)

?? Het beïnvloedt je uithoudingsvermogen (= hoe lang je kan zingen zonder dat er spanning ontstaat)

?? Het beïnvloedt je resonantie (= hoe warm of schel je stemkleur klinkt)

Alles begint bij het spraakkanaal

Het spraakkanaal begint bij je stembanden en eindigt bij je lippen.

Neem je strottenhoofd vast en spreek als Patrick uit Spongebob (je weet wel, een hele lage en doffe stem). Je zou moeten voelen dat je strottenhoofd naar beneden gaat.

Probeer nu eens als een heks te spreken. Nu zou je moeten voelen dat je strottenhoofd naar boven springt en heel hoog blijft.

DUS: hoe langer je spraakkanaal (en dus hoe lager je strottenhoofd), hoe warmer je stemkleur. Hoe korter je spraakkanaal (en dus hoe hoger je strottenhoofd), hoe scheller je stem zal klinken.

Wat leren we hieruit? Dat je je stemkleur kunt aanpassen door te spelen met de positie van je strottenhoofd ?

Wat als je strottenhoofd niet mag bewegen?

Als je je strottenhoofd constant hoog, laag of in het midden probeert te houden, dan moeten er ook constant spieren actief zijn. Dat zorgt op termijn voor veel spierspanning en stemvermoeidheid.

Om die reden ben ik geen voorstander van een strottenhoofd dat niet mag bewegen. Waar ben ik wel een voorstander voor? ??

De oplossing: een neutraal strottenhoofd

Een neutraal strottenhoofd is een strottenhoofd die zijn eigen weg gaat. Stel dat je een refrein met een beetje twang gaat zingen, dan ga je je strottenhoofd wat hoger brengen en komt die na het refrein terug naar zijn originele positie. De spieren rond het strottenhoofd spannen op en ontspannen wanneer je de twang loslaat.

Een neutraal strottenhoofd komt altijd terug naar zijn originele positie waar alle spieren ontspannen zijn. Dat is volgens mij de ideale positie van het strottenhoofd.

Wat is voor jou de ideale positie van je strottenhoofd? Laat het mij in de comments weten!

Hoe?

Tijd om dit allemaal in de praktijk te brengen. Kies een willekeurige toonladder uit en hou je strottenhoofd vast tijdens het zingen. Probeer deze toonladder nu te zingen met een hoog strottenhoofd, dan met een laag strottenhoofd en probeer nadien je strottenhoofd zo stabiel mogelijk in het midden te houden.

Het is belangrijk dat je de ‘aan en uit’-knop vindt. Eens je die gevonden hebt kan je met meer vrijheid gaan spelen met je klankkleur tijdens het zingen.

Veel oefenplezier! ?