Zo Kan Je Expressief Zingen

inspiratie mindset Feb 20, 2024

Ben jij er ook van overtuigd dat je enkel en alleen zangtechniek nodig hebt om expressief te kunnen zingen? In de aflevering van deze week ontdek je waarom dat niet helemaal klopt.

 

 

Recent vroeg iemand in de Singing Insiders-community hoe ze vibrato kon toepassen. Toen we wat doorgingen op die vraag, bleek haar doel vooral om expressiever te kunnen zingen. Ze was er namelijk van overtuigd dat ze pas expressiever kon zingen als ze meer zangtechnieken kon toepassen.

> Wil jij ook deel uitmaken van een geweldige community van gepassioneerde zangers, waar je heel veel bijleert over zingen, en waar zangcoaches je bijstaan tijdens jouw zangavontuur? Meld je dan nu aan op de wachtlijst van de Singing Insiders om jouw plekje te verzekeren!

Ik begrijp wel vanwaar dat idee komt. Zangtechniek wordt namelijk altijd als hét ultieme middel gezien en voorgesteld om al je zangproblemen op te lossen. Het belang ervan wordt zodanig in de verf gezet, dat het logisch is om te denken dat je zangtechniek nodig hebt om expressief te kunnen zingen.

De waarheid is dat zangtechniek maar een onderdeel is van een groter verhaal. Zangtechniek is zeker belangrijk, maar er zijn nog andere, minstens even belangrijke elementen, technieken en tools om expressief te kunnen gaan zingen. En het is belangrijk om jezelf ook daarin te verdiepen.

Bekijk het als een taart met verschillende ingrediënten. Om een mooie taart te bakken, heb je verschillende ingrediënten nodig. Maar als de eieren die je gebruikt rot zijn, dan zal je taart mislukken. Hetzelfde geldt bij het zingen: zangtechniek is maar één van de “ingrediënten” om expressief te kunnen zingen. Hieronder ontdek je nog twee andere ingrediënten, zodat je ze allemaal samen kan zetten en een nummer expressief kan zingen.

Maar blijf je focussen op zangtechniek als het enige ingrediënt dat er toe doet, dan mis je een enorme kans in je zangontwikkeling. Want dan kan je stem nogal snel robotisch klinken, waardoor je minder persoonlijkheid in je zang kan leggen. En dat willen we uiteraard niet.

 

Expressiever zingen

Hoe gaan we nu aan de slag om expressiever te kunnen zingen?

Vandaag kijken we naar drie elementen die jou kunnen helpen om expressiever te zingen. En dat zullen we doen aan de hand van het nummer “Take my home, country roads” van John Denver.

Country roads, take me home

To the place I belong

West Virginia, mountain mama

Take me home, country roads

 

> zing samen met mij het refrein door vanaf minuut 5:58 in de video

Laat ons nu onze ingrediënten toevoegen aan dit nummer zodat het expressiever klinkt.

  • Ingrediënt 1: zangtechniek

Er bestaan heel wat zangtechnieken om expressief te gaan zingen. Als je lid bent van de Singing Insiders, dan praten we daar in module 4 meer in detail over, maar nu geef ik je alvast één techniek mee zodat je al aan de slag kan gaan. En dat is spelen met lange en korte noten. Op die manier kan je veel vertellender zingen, waardoor je direct veel expressiever klinkt.

 

> speel zelf met lange en korte noten vanaf minuut 08:46

  • Ingrediënt 2: emotie

Door verbinding te maken met een emotie, kan je een nummer helemaal anders doen klinken. Zo zou je dit nummer vanuit woede kunnen zingen, maar ook vanuit verliefdheid (vanaf minuut 10:11 in de video doe ik ze beiden eens voor). Ook zo kan je dus meer expressiviteit in een nummer steken.

 

> maak zelf connectie met een emotie vanaf minuut 11:10

  • Ingrediënt 3: flow

We hebben allemaal het gevoel van ‘flow’ al eens meegemaakt, zowel binnen als buiten het zingen. Dat gevoel wanneer alles lijkt te vloeien en je je volledig kan focussen op waar je op dat moment mee bezig bent, je helemaal in het moment bent en volledige vrijheid ervaart. Wanneer je daarin kan gaan zingen, dan kan je niet anders dan expressief zijn.

 

> zing zelf vanuit dat flow-gevoel vanaf minuut 14:05

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Deze drie ingrediënten kunnen we natuurlijk niet aan onze zang gaan toevoegen zolang we niet weten hoe we onze stem moeten beheersen.

Daarom geef ik binnenkort een (gratis!) workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht en aan jouw zangontwikkeling te hebben gewerkt. Heel graag tot volgende week. Daaaaaag!