Zo kies je een repertoire om te groeien als zanger

inspiratie May 17, 2022

Wil jij verder groeien als zanger, maar weet je niet welke nummers je daarvoor moet kiezen en welk repertoire je best samenstelt? Wel, in de aflevering van deze week geef ik jou hiervoor de tips en tricks zodat jij je als zanger nog beter kan ontwikkelen.

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

De wereld van de Zelfzekere Muzikant

Heel wat onwetende zangers, die zich niet echt bewust zijn van de mogelijkheden die er zijn, hebben de foutieve gedachte dat hun stem maar één genre aankan. Ze vragen zich af in welk genre hun stem het beste past, en waar ze dus hun tijd in moeten steken. Een andere fout die de onwetende zanger maakt is zich niet bewust zijn in welke toonaard een bepaald nummer gezongen kan worden, omdat hij niet weet dat het mogelijk is om een toonaard aan te passen.

Als je die fouten niet meer zou maken, dan gaat er een heel nieuwe wereld voor je open. Want dan kom je terecht in de wereld van de zelfzekere muzikant. Die zingt nummers die hem uitdagen en doen groeien als zanger, en terzelfdertijd voldoening geven. De zelfzekere muzikant beschikt over een lijst van nummers die hem uit zijn comfort zone en in de groeizone pushen. Deze muzikant weet ook heel goed welke nummers geschikt zijn voor bv. een optreden en welke eerder geschikt zijn voor in de oefenruimte om nog meer te groeien.

Hoe komen we nu in die wereld van de zelfzekere muzikant? Daarvoor moeten we de volgende stappen zetten.

Stap 1 : luister, luister, luister

Om te beginnen is het heel belangrijk om je bewust te zijn van de nummers waar je naar luistert. Luister je vooral naar de radio? Of heb je een bepaalde afspeellijst op Spotify? Naar welk genre luister je, gewoon voor je plezier? Dat is ook het sleutelwoord hierbij: plezier. We starten bij wat jou blij maakt om zo je ideaal repertoire op te bouwen.

Stap 2 : maak een lijstje

Vervolgens maak je een lijstje van nummers die je heel graag wil kunnen zingen, en noteer ook waarom. Stel dat je heel graag ‘Easy on me’ van Adele wil leren zingen. Zet dat dan op je lijstje en zet erbij waarom. Is het omdat het een leuke tekst heeft, of omdat je daar een persoonlijke connectie mee hebt, omdat je je kan herkennen in de emotie van het nummer? Of is het omdat Adele leuke krulletjes zingt in dat nummer en je dat ook wil kunnen? Het is in deze stap dus belangrijk erachter te komen wat jouw intentie is om een nummer te zingen.

>> Wil je meer te weten komen over hoe intentie jou kan helpen groeien als zanger? Bekijk dan zeker deze aflevering.

Stap 3 : jouw zangdoelen bepalen

In deze laatste stap gaan we kijken wat jouw zangdoelen zijn, waar je naartoe wil als zanger. Op die manier kunnen we de stappen, of de mijlpalen, bepalen die je nodig hebt om daar te geraken, en zo een repertoire samenstellen dat jou kan helpen die mijlpaal te bereiken.

Je doel kan bv. zijn dat je vol vrijheid op een podium wil kunnen zingen, zonder stress, onzekerheden of angsten, en dat je je verhaal wil kunnen vertellen aan een luisteraar. Een mogelijke mijlpaal om dat doel te bereiken zou dan kunnen zijn om eerlijk te zijn met jouw emoties, om authentiek te zijn als zanger. Om dat te bereiken kan je dan een nummer kiezen waar je een klik mee hebt, waarin de tekst overeenstemt met jouw gevoelens en waarbij je het heel persoonlijk kan maken.

Of stel dat het jouw doel is om de hoge do te leren zingen, zonder spanning, maar toch met veel kracht. Een mijlpaal kan dan zijn: het ontwikkelen van je mix voice. Dan zal je een nummer moeten kiezen dat overeenstemt met die mijlpaal, dus een nummer waar die mix voice heel erg in aanwezig is.

>> In deze aflevering kom je alles te weten over mix voice.

Naast het bepalen van het repertoire dat jou kan helpen groeien als zanger, is het uiteraard ook belangrijk dat je weet hoe je die nummers zangtechnisch het beste zingt. Daarom wil ik je heel graag uitnodigen voor de Zo Zing Je Zuiver Challenge. In die vijfdaagse (gratis) challenge leer je de essentiële zangtechnieken die je nodig hebt om gezond en zuiver te zingen, zodat je alle nummers op jouw lijstje ook goed kunt brengen. Ga jij de uitdaging aan? Meld je dan hieronder aan!

Laat mij in de comments hieronder zeker weten wat jou het meeste is bijgebleven van deze aflevering en met welk repertoire jij aan de slag gaat. En ‘sharing is caring’, dus als je iemand kent die deze aflevering zeker moet gezien of gehoord hebben, deel ze dan zeker met hem of haar! Op die manier kunnen we samen nog meer mensen helpen in hun zangavontuur.

Alvast heel erg bedankt om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht en heel graag tot volgende week!

P.S: maak je graag deel uit van de leukste zangfamilie op Facebook? Meld je hier (gratis) aan!